Dr Plus - Diatrofi

Βιταμίνες Συστατικά

Πηγές βιταμίνης C

piges-vitaminis-c

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι η πιο διάσημη βιταμίνη και έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με την αντιοξείδωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ιστορία της βιταμίνης C ξεκινάει από το 18ο αιώνα: Ο χυμός λεμονιού εμφανίζεται ως λύση για το σκορβούτο που πάθαιναν οι ναυτικοί, λόγω της διατροφής τους μέσα στο καράβι, η οποία αποτελούταν κυρίως από κονσέρβες και καθόλου από φρέσκα τρόφιμα.

Πολύ αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το συστατικό που έδινε την ευεργετική δράση στο χυμό είναι η βιταμίνη C.

Ο ρόλος της βιταμίνης C

  • Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, έτσι επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους και τους τένοντες.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, έτσι μειώνει το οξειδωτικό στρες στο σώμα και φαίνεται να προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και στην προφυλάσσει τον οργανισμό από το κοινό κρυολόγημα.
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε

Ένας μέσος άνδρας χρειάζεται 90mg και μια μέση γυναίκα 75mg βιταμίνης ημερησίως. Τα παιδιά χρειάζονται 30-60mg, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη 80 mg και στο θηλασμό 120 mg.

Αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη C έχουν οι ασθενείς, οι τραυματίες, οι εγχειρισμένοι, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν αυξημένο στρες, όσοι γυμνάζονται έντονα, οι καπνιστές και οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. 

Πηγές βιταμίνης C

Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, το μυαλό όλων πηγαίνει στο πορτοκάλι.

Ωστόσο, υπάρχουν φρούτα και λαχανκά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όπως για παράδειγμα η κόκκινη πιπεριά, η οποία έχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με το πορτοκάλι, ανά 100gr.

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C
½ φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά 95 mg
¾ φλιτζανιού χυμός πορτοκάλι 93 mg
1 μέτριο πορτοκάλι 70 mg
¾ φλιτζανιού χυμός γκρέιπφρουτ 70 mg
1 μέτριο ακτινίδιο 64 mg
½ φλιτζάνι πράσινη πιπεριά 60 mg
½ φλιτζάνι φράουλες 49 mg
½ γκρέιπφρουτ 39 mg
½ φλιτζάνι μπρόκολο ωμό 39 mg
¾ φλιτζανιού χυμός ντομάτας 33 mg
1 μέτρια ντομάτα 20 mg

Σε γενικές γραμμές, όταν καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, θα προσλάβουμε επαρκή ποσότητα για έναν υγιή ενήλικα.

Σημεία που χρειάζονται προσοχή

Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας και πρέπει καθημερινά να την προσλαμβάνουμε. Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση της στα τρόφιμα μειώνεται με το μαγείρεμα και με την παρατεταμένη αποθήκευση.

Έτσι, εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή πρόσληψη σε βιταμίνη C, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αυτή, τα οποία δεν έχουν παραμείνει για πολύ καιρό αποθηκευμένα και δεν έχουν μαγειρευτεί.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C π.χ. 1000 mg, μέσω συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να ευνοήσει το σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς, αφού μέσω αυτών απεκκρίνεται η περίσσεια.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).