Dr Plus - Diatrofi

Βότανα

Πασσιφλόρα: Η θεραπευτική της δράση και οι κρυφοί συμβολισμοί

Passiflora

Passiflora incarnate, Passiflora caerulea

Άλλες ονομασίες: Λουλούδι των Παθών, Ρολογιά, Passion fruit, Ρολόι, Τεφερλίκι, Παθανθές ή Πάθη του Χριστού.

Η πασσιφλόρα είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από τα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη με πιο γνωστά στην Eλλάδα τη μπλε ή Πασσιφλόρα ινκαρνάτε και τη μωβ η Πασσιφλόρα καερουλέα. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστή με το όνομά Ρολογιά καθώς τα λουλούδια της μοιαζουν με ρολόι.

Η παραδοσιακή χρήση του βοτάνου ως φυτικό ηρεμιστικό ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νευρικής ανησυχίας και γαστρεντερικών σπασμών. Γενικά, η επίδραση του βοτάνου αφορούσε το νευρικό σύστημα, ειδικά προβλήματα αϋπνίας εξαιτίας νοητικής ανησυχίας και υπερεργασίας.

Στην ινδιάνικη λαϊκή ιατρική από την εποχή των Αζτέκων χρησιμοποιούσαν την Πασσιφλόρα σαν τονωτικό και παυσίπονο πρόσθετο στα ποτά. Το χρησιμοποιούσαν και για να αντιμετωπίσουν δαγκώματα φιδιών και για αυτό ήταν γνωστή και ως «η γλώσσα του φιδιού».

Οι Ινδιάνοι, οι Βραζιλιάνοι και οι Ισπανοί της Αμερικής απορροφούν τον χυμό του με μεγάλη ευχαρίστηση. Οι καρποί στη γλώσσα των χωρών αυτών λέγονται murucujei ή maracot.

Λέγεται μάλιστα ότι στο λουλούδι της πασσιφλόρας κρύβονται διάφοροι συμβολισμοί.

Χρήσεις

Κατά κύριο λόγο για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα του βοτάνου.

Είναι γενικά ένα φυτό που το χρησιμοποιούμε ως ηρεμιστικό και όχι ως τονωτικό καθώς περιέχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα φυτό που ομορφαίνει το μπαλκόνι μας καθώς τα άνθη του είναι πανέμορφα και πολύ ιδιαίτερα.

  • Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα του ουρανού
  • Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους Απόστολους (εκτός από τον Ιούδα). Οι Απόστολοι βέβαια ήταν δώδεκα αλλά κάτι παραπάνω θα ήξεραν ίσως αυτοί που είδαν αυτόν τον συμβολισμό
  • Η μοβ μπλε εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι
  • Οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις πέντε πληγές του Χριστού
  • Tα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η Πασσιφλόρα είναι πικρό, ηρεμιστικό και αναψυκτικό βότανο. Οι δραστικές ουσίες που περιέχει το είναι αλκαλοειδή όπως η πασσιφλορίνη, η αρμίνη και η αρμόλη και γλυκοσιδικές φλαβόνες όπως η επιγενίνη. Δρα ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό.

Η Πασσιφλόρα είναι το κύριο βότανο για τη θεραπεία της επίμονης αϋπνίας. Βοηθά τη μετάβαση σε μια κατάσταση ήρεμου και ξεκούραστου ύπνου, χωρίς καμία ναρκωτική παρενέργεια.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή χρειαζόμαστε ένα αντισπασμωδικό, όπως για παράδειγμα στη νόσο Πάρκινσον, στις κρίσεις και την υστερία. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τους νευρικούς πόνους, όπως η νευραλγία και στην ιογενή προσβολή των νεύρων δηλαδή τον έρπη ζωστήρα.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο άσθμα όταν υπάρχει έντονη σπασμωδική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με ένταση.

Στις περιπτώσεις αϋπνίας συνδυάζεται καλά με τη Βαλεριάνα, και το Λυκίσκο.

Οι ενήλικες ανέχονται πολύ καλά την Πασσιφλόρα, υπό μορφή εκχυλίσματος ή βάμματος το οποίο μάλιστα το τοποθετούν στα φάρμακα κατά των νευραλγιών. Οι τροπικοί καρποί της Πασσιφλόρας διατηρούνται καλά γιατί είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή και έχουν διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες.

Χρήση – δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα:

  1. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 15 λεπτά
  2. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για την αϋπνία

Για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα. Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δόση είναι 2-5 γραμμάρια την ημέρα.

Προφυλάξεις

Λόγω της περικεκτικότητας σε αλκαλοειδή, δεν συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποφεύγουμε τις μεγάλες δόσεις κατά το θηλασμό.

Υιοθετήστε ένα φυτό

Η Πασσιφλόρα ή Ρολογιά είναι ένα φυτό που έχει προσαρμοστεί άριστα στις συνθήκες της Ελλάδας παρά την τροπική καταγωγή του.

Ανάλογα με τον χειμώνα και το κρύο της κάθε περιοχής μπορεί να είναι είτε αειθαλές είτε φυλλοβόλο. Φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος (έως και τα 10 μέτρα), ενώ αναρριχάται μόνο του και με χάρη, χάρις τις ειδικά οργανα που έχει και ονομάζονται έλικες (όπως ακριβώς κάνει και το αμπέλι).

Έχει μόνο μία απαίτηση, για να αναπτυχθεί και να είναι ευτυχισμένο. Θέλει Ήλιο. Γίνεται να του προσφέρουμε ένα μέρος με όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο; Τότε το φυτό μας θα είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένο!

Φροντίδα του φυτού

Η πασσιφλόρα – Ρολογιά είναι ένα φυτό που το καλοκαίρι θα αγαπήσει το νερό αν του το προσφέρετε απλόχερα, ειδικά αν είναι στη γή. Στην γλάστρα που οι συνθήκες είναι λίγο διαφορετικές θέλει να προλαβαίνει να στεγνώσει το χώμα πριν ποτιστεί πάλι.

Επειδή την άνοιξη αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα, καλό θα ήταν να ρίχνουμε που και που μια ματιά προς τα πού πάει καθώς είναι ιδιαίτερα επεκτατικό φυτό και μπορεί να βρεθεί κυριολεκτικά στο διπλανό μπαλκόνι αν το ευνοούν οι συνθήκες και το επιτρέψουμε και εμείς!

Όπως όλα τα φυτά, έτσι και αυτό χρειάζεται το λίπασμά του. Ένα οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα-καρποφόρα φυτά κάθε άνοιξη και φθινόπωρο θα βοηθήσει ιδιαίτερα για να έχουμε ακόμα πιο έντονη ανθοφορία.

Κλάδεμα ιδιαίτερο δεν χρειάζεται παρά μόνο αφαίρεση των τυχόν ξερών φύλλων ανά διαστήματα για να μην μαζεύονται και μας δημιουργούν άσχημη εικόνα. Το ιδανικό χώμα για την φύτευση ή και την μεταφύτευση μιας Ρολογιάς είναι ένα γενικής χρήσης.

Αν χρειαστεί μεταφύτευση, τότε την κάνουμε την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την δικιά του και αφού τοποθετήσουμε ελαφρόπετρα στον πάτο της για να στραγγίζει καλύτερα τότε συμπληρώνουμε με χώμα.

Συμβουλές Υγείας για το φυτό σας

Η Ρολογιά είναι γενικά ένα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς φυτό.

Του αρέσει να το αφήνουμε ήσυχο και να μην ψεκάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι με φάρμακα. Αν παρ’όλα αυτά εντοπίσουμε κάποιο εντομάκι να έχει κάνει ζημιά στα φύλλα του μπορούμε να επέμβουμε με ένα ήπιο εντομοκτόνο ή ακόμα καλύτερα και βιολογικό καθώς όπως είπαμε τα φύλλα του τα θέλουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια!

Αν αντιληφθείτε κάποιο σύμπτωμα ή ενοχλητικούς επισκέπτες, επικοινωνήστε με την ιστοσελίδα  www.fytomageia.gr  και θα μάθετε από έναν ειδικό γεωπόνο πώς πρέπει να ενεργήσετε.

Σχετικά με τον δημιουργό

Αικατερίνη Παναγοπούλου / Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος

Η Παναγοπούλου Αικατερινη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Είναι πτυχιούχος Γεωπόνος με ειδίκευση στον τομέα της Βιοτεχνολογίας – Μοριακή Βιολογία. Έχει συνεργαστει με υποτροφία με το πανεπιστήμιο του Βερολίνου πάνω στην χημική ανάλυση των φυτών και των ιδιοτήτων τους.
Έχει διδάξει για θέματα πάνω στην Εδαφολογία, Μελισσοκομία και τη Βιολογική Γεωργια.
Από το 2015 είναι ιδιοκτήτρια της ΦΥΤΟΜΑΓΕΙΑΣ http://www.fytomageia.gr/index.php/sxetika-me-mas.html ενός πρωτοποριακού καταστήματος που βρίσκεται στον Περισσό και συνδέει με μοναδικό τρόπο το μονοπάτι από τα Φυτά  στα Βότανα  και στα Αιθέρια Έλαια.

Έχει συνεργασίες με έγκριτους επιστήμονες πάνω στις ιδιότητες των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε μορφή ξηρού βοτάνου αλλά και φυτικών ελαίων και αιθερίων ελαίων καθώς και πολύωρη προσωπική εργασία και μελέτες της ίδιας και φοιτητών που πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση υπό την καθοδήγησή της.
Στο κατάστημα έχει δημιουργήσει μια σειρά από μίγματα Βοτάνων για κάθε πάθηση και περίσταση.
http://www.fytomageia.gr/index.php/shop/pantopoleio/

Επιπλέον έχει ασχοληθεί με την παραγωγή διαφόρων καλλυντικών και θεραπευτικών λαδιών και κρεμών χρησιμοποιώντας μόνο αιθέρια έλαια και φυτικά έλαια.
http://www.fytomageia.gr/index.php/shop/phutika-kalluntika/

Παράλληλα ασχολείται με τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων αξιοποιώντας την ιδιαιτερότητα του κάθε χώρου ώστε να δημιουργήθεί μια πράσινη όαση μέσα στο τσιμέντο που μας περιβάλει. Ως Γεωπονος αυτή και οι συνεργάτες της είναι στην διάθεσή σας για συμβουλές και απορίες για την υγεια των φυτών σας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα ώστε να στειλετε μηνύματα και απορίες ενώ μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας είτε από το φυσικό κατάστημα ή μέσω του e-shop της.