Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία Παχυσαρκία

Λίπος στο συκώτι Και;

Το λίπος στο συκώτι – η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος- είναι μια κρυφή απειλή για την υγεία, που αυξάνεται στον πληθυσμό με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ. Πριν από 30 χρόνια, το λίπος στο συκώτι αποτελούσε μια σπάνια διάγνωση, αλλά σήμερα αποτελεί επιδημία στους ενήλικες και δυστυχώς πολλοί μπορεί να έχουν και δεν το ξέρουν καν!

Η κυριότερη αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι η τυπική διατροφή δυτικού τύπου, μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, απλή ζάχαρη και σε κορεσμένα λιπαρά. Για να κάνουν καλό φουά γκρα, οι χήνες ή πάπιες ταΐζονται με το ζόρι με ζάχαρη και άμυλο,  μια πολύ θλιβερή πρακτική, έως ότου το συκώτι τους πρήζεται τόσο πολύ που τις οδηγεί σε πρόωρο θάνατο. Αυτό το πρησμένο συκώτι είναι που αποτελεί τον εκλεκτό μεζέ για όσους το επιλέγουν. Με τους ίδιους μηχανισμούς  στο ανθρώπινο σώμα, η ζάχαρη, η φρουκτόζη και οι απλοί υδατάνθρακες από λευκά άλευρα, ενεργοποιούν τη διαδικασία παραγωγής λίπους στο ήπαρ, μία διαδικασία γνωστή ως λιπογένεση, η οποία είναι φυσιολογική απόκριση του σώματος στην κατανάλωση ζάχαρης. Δυστυχώς σήμερα, οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικές, περιέχουν όλο και περισσότερη ζάχαρη ή  σιρόπι καλαμποκιού ως καθαρή πηγή φρουκτόζης με συνέπεια να διεγείρεται διαρκώς ο μηχανισμός της λυπογένεσης αυξάνοντας με δραματικούς ρυθμούς την εναπόθεση λίπους γύρω από το ήπαρ.

Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι είναι αυτοί που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι παραπάνω θερμίδες, αποθηκεύονται στο ήπαρ ως λίπος, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση του οργάνου και τον αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης της ηπατικής λειτουργίας. Πολύ σύντομα η ασθένεια θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Παρόλο που τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος είναι «υποψήφια» για την εκδήλωση ης νόσου, η ασθένεια έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε ανθρώπους με κανονικό βάρος. Τα άτομα με λιπώδη κατανομή γύρω από τη μέση, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή και προ-διαβήτη ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, ακόμα και αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό. Φυσικά η αύξηση του σωματικού λίπους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κατά 10% για κάθε 10 κιλά.

Ενώ το υγιές ήπαρ είναι μικρό και καφέ, καθώς και το συκώτι αποθηκεύει λίπος αυξάνεται σε όγκο και γίνεται πιο ωχρού χρώματος. Αν το ήπαρ συνεχίσει να αποθηκεύει λίπος, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί στην λεγόμενη «κίρρωση του ήπατος», ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει πιει ποτέ!

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα μπορεί να και να μην υπάρχουν και αποκλείσουν κάθε υποψία της νόσου. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη, ναυτία, κοιλιακό πόνο στο δεξί άνω τεταρτημόριο.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να διαχειριστεί διατροφικά. Με την σωστή διατροφή το λίπος στο ήπαρ μπορεί να παραμείνει σταθερό και να μην εξελιχθεί σε φλεγμονή και κίρρωση. Η κίρρωση του ήπατος είναι αμετάκλητη, αλλά οι προηγούμενες καταστάσεις μπορούν να αντιστραφούν.

Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει μια διόγκωση του ήπατος κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς ή μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος (ηπατικών ενζύμων). Αν ο γιατρός υποπτεύεται κάποια ασθένεια του ήπατος, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις μέσω υπερήχων ή μία μαγνητική τομογραφία της κοιλιάς για να εξετάσει το συκώτι.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατοπάθεια τίθενται σε μια θεραπευτική διατροφική αγωγή, χαμηλή σε απλούς υδατάνθρακες και με επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και “καλών” αντιφλεγμωνώδων λιπαρών με παράλληλη φυσική άσκηση και συστήνεται να χάσουν βάρος. Στη συνέχεια  χρειάζεται μετά από περίπου τρεις μήνες, και πάλι να εξετασθούν. Αν υπάρχει ύφεση, έχει καλώς, διαφορετικά αν όχι μπορεί να χρειαστεί βιοψία ήπατος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η ύπαρξη φλεγμονής ή ουλών.

Για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου, συστήνεται η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιφλεγμωνώδη συστατικά, όπως το αβοκάντο, τα καρύδια, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η συμπληρωματική χορήγηση Βιταμίνη Ε.

Άλλα συμπληρώματα που μπορεί α βοηθήσουν παράλληλα με την σωστή διατροφή, είναι βότανα όπως το Milk Thistle γνωστό και ως «Γαϊδουράγκαθο» , το λιποϊκό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και η Ν-ακετυλο-L-κυστείνηπου βοηθούν το συκώτι να συνθέσει μια αντιοξειδωτική ουσία, που ονομάζεται γλουταθειόνη. Μαζί με  Βιταμίνες συμπλέγματος Β και Μαγνήσιο, θα ενισχυθεί η «επισκευή» και η επούλωση του συκωτιού.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.