Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση Διατροφή και Υγεία

Be healthy tips: Πονοκέφαλος- Διατροφή 1-0

 ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ

  •  ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ:

Σοκολάτα, κόκκινο κρασί, καφεΐνη, γλουταμινικό μονονάτριο, ασπαρτάμη, αλλαντικά, ροκφόρ, αλκοόλ, παγωτό!

  • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ Η΄ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ:

Ψάρι,ιχθυέλαιο,πιπερόριζα(τζίντζερ)

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να εκδηλώνουν πονοκεφάλους ενώ άλλοι πάλι όχι.Πρόκειται για θέμα κληρονομικότητας και στρες.Οι τροφές ωστόσο που καταναλώνει ο καθένας ωστόσο επηρεάζουν τη γενετική αυτή προδιάθεση,με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Επίσης ο πονοκέφαλος ενδέχεται να μην εκδηλωθεί άμεσα,παρά την επόμενη μέρα,γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό της τροφής που τον προκάλεσε ακόμα πιο δύσκολο.Αρκετές κοινές τροφές περιέχουν χημικές ουσίες, ιδίως τυραμίνες και νιτρικά άλατα, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο των ατόμων ιδίως με γενετική προδιάθεση.Τα συστατικά των τροφών λέγονται αμίνες και είναι πιθανό να δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στον εγκέφαλο.

Τέτοιες τροφές είναι τα οινοπνευματώδη ποτά, ιδίως το κόκκινο κρασί,τα γαλακτοκομικά (ροκφόρ, τσένταρ, danish blue, Gruyere, παρμεζάνα, φέτα, Γκοργκοντζόλα), τα αλλαντικά (μπέικον, σαλάμια, λουκάνικα), από τα ψάρια η καπνιστή ρέγκα και επίσης προϊόντα, που έχουν μαγιά αλλά και το τουρσί.

Επίσης τα τυποποιημένα τρόφιμα που είναι συχνά φορείς του λεγόμενου συντηρητικού γλουταμινικό μονονάτριο ως ενισχυτικό γεύσης μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, μούδιασμα στο πρόσωπο και βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε ημικρανία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που δρουν αναλγητικά.

Η πιπερόριζα για παράδειγμα,το γνωστό αρωματικό φυτό,ενδέχεται να είναι τόσο αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη και καταπολέμηση των ημικρανιών όσο και τα πανίσχυρα φαρμακευτικά σκευάσματα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κατανάλωση ψαριού  επίσης βοηθά στην πρόληψη πονοκεφάλων.Πειράματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι,έδειξαν ότι η λήψη του ιχθυελαίου σε κάψουλες για διάστημα έξι εβδομάδων,εμπόδισε την εκδήλωση ημικρανιών στο 60% των συμμετεχόντων

με σοβαρό πρόβλημα ημικρανίας.Μειώνεται και η οξύτητα των πονοκεφάλων σε μεγάλο βαθμό.

Οι έρευνες δείχνουν ωστόσο ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριών,ιδίως λιπαρών,όπως ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός και η σαρδέλα,ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επιδράσει στη χημεία του εγκεφάλου συμβάλλοντας σταδιακά στον περιορισμό των ημικρανικών κρίσεων.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

βιογραφικό
Η Βίκυ Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ιταλικού Κρατικού Πανεπιστήμιου (Facolta’ Di Medicina e Chirurgia Di Firenze) όπου φοίτησε με επιτυχία στην ειδικότητα της διαιτολογίας. Η διατριβή και κατ’ επέκταση η πτυχιακή της εργασία, ήταν πάνω στην συμβολή της διατροφής στις επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας (παθήσεις του παχέως εντέρου) και τη συμβολή που έχει η πρόληψη όσον αφορά την καταπράϋνση του ασθενούς πάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια. Αποφοίτησε το 2002 με γενική βαθμολογία 99/110 (αντίστοιχη ελληνική βαθμολογία 8.8).

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της η Βίκυ Παπαβασιλείου κέρδισε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία κάνοντας την πρακτική της εξάσκηση (20 μήνες) σε ιταλική νοσοκομειακή μονάδα. Βλέποντας στην πράξη τη συμβολή της διατροφής στους ασθενείς, ανέπτυξε παράλληλα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της επιστήμης. Ήταν υπεύθυνη τόσο για την επεξεργασία και την εφαρμογή διαιτολογικών προγραμμάτων στους νοσηλευόμενους, όσο και για τον έλεγχο της αποδεκτικότητας της εκάστοτε εξατομικευμένης σύμφωνα με τη πάθηση διατροφής τους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2002, εργάστηκε εκτενώς ως διαιτολόγος (κατέχοντας παράλληλα την άδεια λειτουργίας) σε 3 διαφορετικά ιατρεία και ινστιτούτα με θέμα την ανθρώπινη διατροφή, την τροφική συμβατότητα και την ιατρική προσέγγιση της διαιτολογίας. Η πολύπλευρη εργασιακή της εμπειρία την οδήγησε στο να βοηθήσει με επιτυχία σημαντικό αριθμό ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και διάφορα προβλήματα υγείας, που απαιτούν ιδιαίτερο διαιτητικό χειρισμό.

Από τον Ιανουάριο του 2009 λειτουργεί το δικό της ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Αμαρουσίου.Παραμένει στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, συμμετέχοντας και παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις της διαιτολογίας, μέσω των τακτικών Συνεδρίων και Ημερίδων που πραγματοποιούνται. Το πελατολόγιο της καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μιλάει και γράφει άριστα Ιταλικά, ενώ γνωρίζει Ισπανικά και Αγγλικά σε καλό επίπεδο.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου και του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
Παπαβασιλείου Βίκυ
Βύρωνος 58 - Πεύκη | T.K 151 21
Τηλ: 210 80.68.235
Κινητό: 693 469 5454
Email: info@vickypapavasileiou.gr
http://www.vickypapavasileiou.gr/index.html