Dr Plus - Diatrofi

Οστά

Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών στην οστεοπόρωση 3

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη D

Ως γνωστόν, η Βιταμίνη D προσλαμβάνεται με την τροφή (D2 – εργοκαλσιφερόλη) ή παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (D3 – χοληκαλσιφερόλη). Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι σημαντικός διαιτητικός παράγοντας που επηρεάζει τον οστικό μεταβολισμό και τον κίνδυνο καταγμάτων. Η βιταμίνη D έχει ξεκάθαρο ρόλο στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και μετά τη μετατροπή της σε 1,25 (ΟΗ)2D3 συμμετέχει στην οστική ανακύκλωση. Σε μελέτη που σύγκρινε τη χορήγηση αναλόγων βιταμίνης D με φυσική βιταμίνη με σκοπό την πρόληψη οστικής απώλειας και οστεοπορωτικών καταγμάτων, φάνηκε ότι τα ανάλογα βιταμίνης είναι πιο αποτελεσματικά, τόσο στην μείωση των οστικών απωλειών της σπονδυλικής στήλης, όσο και στη μείωση των καταγμάτων. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση, κυρίως στους ηλικιωμένους. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D είναι 5 μg την ημέρα.

Πλούσιες πηγέςΠαχιά ψάρια (ρέγγα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλλα και τόνος)
Καλές πηγέςΣυκώτι, κρόκος αυγού, βούτυρο, τυρί
DRIs Vit D μg/μέρα
Νήπια0-6 μηνών5
7-12 μηνών5
1-3 ετών5
Παιδιά4-8 ετών5
9-13 ετών5
Έφηβοι14-18 ετών5
Ενήλικες19-50 ετών5
+50 ετών10

Σε κύηση και θηλασμό: μg Vit D / μέρα

Institute of medicine ,New Dietary Reference Intakes,1997

 

Βιταμίνη Α

Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α (ρετινόλης) σχετίζεται με οστεοπόρωση, γιατί παρατηρείται μειωμένη οστική πυκνότητα και υψηλότερος ρυθμός οστικών καταγμάτων. Στις μελέτες αυτές η μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α ήταν τριπλάσια της ημερήσιας δόσης των 0.5 mg ρετινόλης που συνιστούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το FDA. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η υψηλή πρόσληψη σχετίζεται με την κατανάλωση μουρουνέλαιου και γαλακτοκομικών προϊόντων ισχυρά εμπλουτισμένων με βιταμίνη Α στις Σκανδιναβικές χώρες. Παρόλα αυτά δεν είναι εφικτό προς το παρών να οριστεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο πρόσληψης ρετινόλης πάνω από το οποίο επηρεάζεται αρνητικά η οστική υγεία, γι’αυτό και η βιταμίνη Α δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με σκοπό τη βελτίωση της οστικής υγείας. 
Πλούσιες πηγέςΣυκώτι και καρότα
Καλές πηγέςΠράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, Θαλασσινά
RDAs Vit A μg/μέρα
Νήπια0-6 μηνών400
7-12 μηνών500
1-3 ετών300
Παιδιά4-8 ετών400
9-13 ετών600
Έφηβοι14-18 ετών αγόρια900
14-18 ετών κορίτσια700
Ενήλικες19-50 ετών άντρες900
19-50 ετών γυναίκες700

Σε κύηση: 700  και θηλασμό: 1300 μg Vit Α / μέρα

National Academy of Sciences, 2001

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 σημαντική για τη σύνθεση του DNA και μπορεί να επηρεάσει την οστεοβλαστική δραστικότητα και το σχηματισμό των οστών και ασθενείς με κακοήθη αναιμία εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα. Πράγματι, βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον ορό σχετίζονται με αυξημένη οστική απώλεια σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Τέλος, σε μια μελέτη, εξετάσθηκε η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Β12 στο πλάσμα και της οστικής πυκνότητας σε διάφορα σημεία του σώματος. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αφού η ανεπάρκεια της σχετίζεται με μειωμένους δείκτες οστικού σχηματισμού και οστεοπόρωση. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τη βιταμίνη Β12 είναι 3 mg την ημέρα.

Πλούσιες πηγέςΣυκώτι και άλλα όργανα
Καλές πηγέςΜυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά, τυρί
RDAs Β12 μg/μέρα
Νήπια0-6 μηνών0,4
7-12 μηνών0,5
1-3 ετών0,9
Παιδιά4-8 ετών1,2
9-13 ετών1,8
Έφηβοι14-18 ετών2,4
Ενήλικες19-50 ετών2,4

Σε κύηση: 2,6 και θηλασμό: 2,8 μg Β12 / μέρα

National Academy of Sciences, 1998

Βιταμίνη Κ

Η πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνεται με την ηλικία. Η χαμηλή συγκέντρωση αυτής σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση καταγμάτων ισχίου. Για το λόγο αυτό και η θεραπεία με βιταμίνη Κ εφαρμόζεται για την πρόληψη των καταγμάτων και για την αύξηση της οστικής πυκνότητας, αν και ο πιθανός της ρόλος στην παθογένεια της οστεοπόρωσης παραμένει ασαφής. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι 80 μg για τις γυναίκες και 120 μg για τους άντρες την ημέρα.

 

Πλούσιες πηγέςΣυκώτι μοσχαριού, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι
Καλές πηγέςΣπαράγγια, μπέικον, καφές, τυρί, βούτυρο, βρώμη
RDAs Β12 μg/μέρα
Νήπια0-6 μηνών2
7-12 μηνών2,5
1-3 ετών30
Παιδιά4-8 ετών55
9-13 ετών60
Έφηβοι14-18 ετών77
Ενήλικες19-50 ετών120

Σε κύηση και θηλασμό: 90 μg Βιτ Κ / μέρα

National Academy of Sciences, 2001

Σχετικά με τον δημιουργό

Άννα Νικολαϊδου Διαιτολόγος Διατροφολόγος