Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Διατροφή και αιμορροΐδες

διοατροφή στις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες του πρωκτού  που μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όπως αιμορραγία και πόνο.

Η εμφάνιση των αιμορροΐδων αυξάνεται με την ηλικία και φαίνεται ότι τουλάχιστον 50% των ανθρώπων άνω των 50 ετών έχουν κάποιο βαθμό αιμορροΐδων. Παρ’ όλα αυτά η νόσος εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα παιδιά. Οι άνδρες προσβάλλονται σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι οι γυναίκες.

Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροιδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Συχνή άρση βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθιστική ζωή
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Συχνή κατανάλωση των αντιφλεγμονωδων φαρμάκων (ασπιρίνη, mesulid, voltaren κα)

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί παράγοντα θεμελιώδους σημασίας στην πρόληψη των αιμορροΐδων.

Καταναλώστε περισσότερες  φυτικές ίνες

Υπάρχουν δύο τύποι ινών που μπορείτε να βρείτε σε διάφορα είδη τροφίμων:

  • Διαλυτές ίνες , είναι γνωστές για την ικανότητά τους να διαλύονται στο νερό για να σχηματιστεί ένα υλικό που μοιάζει με πηκτή. Οι διαλυτές ίνες απαντώνται συνήθως στα μπιζέλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα, το κριθάρι.
  • Αδιάλυτες ίνες, είναι υπεύθυνες για την ομαλότερη κίνηση των υλικών στο πεπτικό σύστημα. Αυτός ο τύπος ινών βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς και λαχανικά όπως το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και οι πατάτες.

Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε πάνω από 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα.

 Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες:

  • Ολόκληροι κόκκοι, όπως το σιτάρι, πίτουρο καλαμποκιού και καστανό ρύζι.
  • Λαχανικά, όπως τα καρότα, το μπρόκολο, το λάχανο, κουνουπίδι κτλ.
  • Φρούτα, όπως μήλα, μπανάνες, σταφίδες, ροδάκινα και αχλάδια.
  • Ξηροί καρποί και όσπρια.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΡΙΔΑ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Δημητριακά τύπου ολ μπραν 3/4 του φλιτζανιού 18.5γρ
Δημητριακά από νιφάδες βρόμης 3/4 του φλιτζανιού 14.9γρ
Φασόλια μαγειρεμένα 1 φλιτζάνι 14.6γρ
Φάβα μαγειρεμένη 1 φλιτζάνι 9.9γρ
Φακή μαγειρεμένη 1 φλιτζάνι 7,8γρ
Δαμάσκηνα 4-5 μικρά 8.3γρ
Αχλάδι 1 μέτριο 4.7γρ
Μήλο 1 μέτριο 3,5 gr
Αρακάς 1/2 φλιτζάνι 3.8γρ
Μαρούλι 1 μπόλ 3,6 γρ
Σταφίδες 1/2 φλιτζάνι 7,6γρ
Φιστίκια 1/2 φλιτζάνι 6,2 γρ
Αμύγδαλα 1/2 φλιτζάνι 5.4 γρ

Μερικοί απλοί τρόποι για να προστεθούν περισσότερες φυτικές ίνες στα γεύματά σας.

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό που περιέχει αρκετές φυτικές ίνες.

Π.χ  Γιαούρτι με βρώμη, ακτινίδιο, σπόρους chia

  • Τρώτε μπαστούνια καρότων για σνακ.

Είναι εύκολο να προετοιμαστούν και χαμηλά σε θερμίδες.

  • Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί.
  • Το ρύζι είναι τόσο ωραίο και συνήθως συνοδεύει αρκετά φαγητά. Το καστανό ρύζι έχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που χωνεύει αργά και σας κάνει να νιώθετε κορεσμό.

  • Ανακατέψτε μαζί μια μικρή ποσότητα αμύγδαλα ή καρύδια με σταφίδες και ηλιόσπορους. Αποθηκεύστε τα στο αυτοκίνητο ή το γραφείο σας για ένα υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Για επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα φρούτα εποχής αντί για γλυκό, γιατί όπως είπαμε είναι πολύ σημαντικές οι φυτικές ίνες.

Εντάξτε στη ζωή σας την άσκηση

Η τακτική φυσική δραστηριότητα αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

Π.χ Το περπάτημα, το κολύμπι.

Πιείτε περισσότερο νερό

Πιείτε περισσότερο νερό βοηθάει στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Οι χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκάλι ή ο χυμός μήλου, μπορούν επίσης να βοηθήσουν αποτρέψτε τη δυσκοιλιότητα.

Απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας και  υιοθετήστε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι και το ξινόγαλο βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων επειδή περιέχουν προβιοτικά, που συμβάλλουν στην πεπτική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Κατά την περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων αποφύγετε:

  • Αεριούχα αναψυκτικά, καφές, αλκοόλ

Λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων του, ο καφές ευνοεί την αύξηση της πίεσης στις φλέβες και επιδεινώνει το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει για τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, το τσάι και το αλκοόλ

  • Καυτερά φαγητά και μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά, ειδικά τα πιο πικάντικα, ερεθίζουν το έντερο. Αντικαταστήστε τα στα γεύματά σας με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο,

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο σε μεγάλες ποσότητες
  • Γενικά τροφές πλούσιες σε λίπη
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος σε καλή κατάσταση, το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και μια ισορροπημένη διατροφή:

-Προσπαθήστε να τρώτε μικρές μερίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, 4-5 φορές την ημέρα.

-Μην καταναλώνετε βιαστικά το γεύμα σας  και να μην αποσπάστε από εξωτερικά ερεθίσματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Λουκία Δραγανιδάκη Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο στους νομούς της Κρήτης και έκανε την πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Αθήνας. Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ,www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS). Το 2015 παρακολούθησε στο πλαίσιο προγράμματος συμπληρωματικής εκπαίδευσης, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιμορφωτική εκπαίδευση με θέμα την Κλινική Διατροφή. Το Σεπτέμβριο του 2016 μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα για Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, στο Life Coaching και στο Mentoring. Από το 2014 βλέπει περιστατικά για απώλεια βάρους, αθλητική διατροφή, κλινικές και φυσιολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές. Από τον Νοέμβριο του 2016 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο παρέχοντας συμβουλές διατροφής, άσκησης και ψυχολογική υποστήριξη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

- από το 2014 παρακολούθηση περιστατικών απώλεια βάρους

- 2016 έως 2017 υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής στα νότια προάστια

- απο τον 11/2016 εργάζομαι στο δικό μου διαιτολογικό γραφείο

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Θέμελη 2 & Ιουστινιανού, 114 73 Πεδίον του Άρεως
Τηλ: 210 88 39 515
Email: info@nutriharmony.gr
www.nutriharmony.gr