Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Καρκίνος, Πρακτικές Συμβουλές και Απαντήσεις σε Συχνά Ερωτήματα

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις


Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου;

Οι μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος :

 • Στόματος
 • Λαιμού
 • Λάρυγγα
 • Οισοφάγου
 • Ήπατος
 • Στήθους

Η χρήση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για αυτούς τους νέους καρκίνους.

Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να έχει χρήσιμα αποτελέσματα στην λειτουργία της καρδιάς, αλλά τα οφέλη αυτά πρέπει να αντισταθμίζονται έναντι των κινδύνων που μπορεί να προξενήσει, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Πρέπει να αποφεύγω το αλκοόλ κατά τη θεραπεία του καρκίνου;

Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου διασπώνται από το ήπαρ και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την  φλεγμονή του. Ως αποτέλεσμα θα μπορούσε να βλάψει τη διάσπαση των φαρμάκων, αυξάνοντας τις παρενέργειες.

Το αλκοόλ, ακόμα και στις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται στα στοματικά διαλύματα, μπορεί να ερεθίσει τις πληγές στο στόμα και ακόμη και να τις χειροτερέψει. Εάν έχετε πληγές στο στόμα, αποφύγετε ή περιορίστε το οινόπνευμα.

Τι αντιοξειδωτικά σχετίζονται με τον καρκίνο;

Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και πολλά φυτοχημικά, βοηθούν στην πρόληψη βλάβης κυττάρων που προκαλείται από χημικές αντιδράσεις με το οξυγόνο. Επειδή αυτή η βλάβη μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο για κάποιους τύπους καρκίνου. Επειδή οι επιζήσαντες του καρκίνου μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δεύτερους καρκίνους, θα πρέπει να τρώνε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά κάθε μέρα. (Οι δεύτεροι καρκίνοι είναι νέοι, διαφορετικοί καρκίνοι, όχι ο ίδιος ο καρκίνος που επιστρέφει.)

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες των αντιοξειδωτικών βιταμινών ή των μεταλλικών συμπληρωμάτων δεν έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η καλύτερη συμβουλή αυτή τη στιγμή είναι να αποκτήσετε αντιοξειδωτικά μέσα από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα.

Είναι ασφαλές να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου;

Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν αντιοξειδωτικά (όπως οι βιταμίνες  C και E) που είναι πολύ υψηλότερες από τις συνιστώμενες διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς για την βέλτιστη υγεία.

Το αν τα αντιοξειδωτικά ή άλλα συμπληρώματα είναι χρήσιμα ή επιβλαβή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας είναι μια σημαντική ερώτηση χωρίς μια σαφή επιστημονική απάντηση αυτή τη στιγμή. Μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, είναι καλύτερο για τους επιζώντες που πάσχουν από καρκίνο να αποφύγουν τα συμπληρώματα διατροφής εκτός από εκείνα που βοηθούν στη θεραπεία μιας πιστοποιημένης  ανεπάρκειας σε κάποιο θρεπτικό συστατικό αποφεύγοντας συμπληρώματα  που δίνουν περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Μπορούν οι φυτικές ίνες να αποτρέψουν τον καρκίνο ;

Οι φυτικές ίνες περιέχουν πολλούς διαφορετικούς φυτικούς υδατάνθρακες που δεν αφομοιώνουν οι άνθρωποι. Οι ίνες είναι είτε διαλυτές (όπως πίτουρο βρώμης) είτε αδιάλυτες (όπως πίτουρο σιταριού και η κυτταρίνη). Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου.

Καλές πηγές ινών είναι τα φασόλια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια και τα φρούτα. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών. Επίσης είναι  υψηλός σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτοοιστρογονικές λιγνάνες (ενώσεις που δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα).

Στο εργαστήριο, ο λιναρόσπορος (και οι ενώσεις από λιναρόσπορο) φαίνεται ότι έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοήθησε ορισμένες θεραπείες να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε δύο μικρές μελέτες, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη που είχαν τεθεί σε μια  διατροφή πλούσια σε λιναρόσπορο πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχαν χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων (στους όγκους τους) από ότι οι ασθενείς σε άλλες δίαιτες. Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η επίδραση του λιναρόσπορου στα αποτελέσματα.

Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων για τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία καρκίνου;

Η μόλυνση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους επιζήσαντες του καρκίνου, ειδικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μην καταναλώνονται τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα μικροβίων. Τα τρόφιμα πρέπει να διακινούνται με ασφάλεια. Για παράδειγμα :

 • Πλύνετε τα χέρια σας πριν φάτε ή πριν προετοιμάσετε τα τρόφιμα
 • Πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα καλά
 • Διατηρήστε τα τρόφιμα στις σωστές θερμοκρασίες.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό από ωμά κρέατα, ψάρια, πουλερικά και αυγά, κρατώντας τα μακριά από άλλα τρόφιμα.
 • Καθαρίστε σχολαστικά όλα τα σκεύη, τον πάγκο, τις σανίδες κοπής και τα σφουγγάρια που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας.
 • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά πρέπει να μαγειρευτούν καλά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τις εσωτερικές θερμοκρασίες των κρεάτων πριν από την κατανάλωση.
 • Φυλάσσετε τα τρόφιμα σε ψυγείο ή καταψύκτη αμέσως μετά την αγορά τους για να περιορίσετε την ανάπτυξη των μικροβίων.
 • Όταν τρώτε έξω, αποφύγετε τις σαλάτες το σούσι και τα ακατέργαστα ή βρασμένα κρέατα, τα ψάρια (συμπεριλαμβανομένων των οστρακοειδών), τα πουλερικά και τα αυγά. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιθανότερο να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
 • Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια (καθαρότητα) του νερού πηγής στο σπίτι σας, ζητήστε από το τμήμα δημόσιας υγείας να το ελέγξει για βακτήρια.

Πρέπει να αποφύγω τα κρέατα;

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρέατος (όπως μπέικον, χοτ-ντογκ κα) με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του στομάχου. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το τηγάνισμα, μαγείρεμα στα κάρβουνα και ο καπνισμός  του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου (ειδικά στα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και τα πουλερικά με το δέρμα).

Για τους λόγους αυτούς, οι κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα για την πρόληψη του καρκίνου συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων.  Επίσης  αποθαρρύνουν το μαγείρεμα αυτών και άλλων πηγών πρωτεΐνης που είναι υψηλά σε λίπος σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι επιζώντες του καρκίνου μπορούν επίσης να ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση για καλή υγεία.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Όλο και περισσότερες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι κάποιος που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος  αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής και μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης για πολλούς καρκίνους. Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά θανάτου για όλους τους καρκίνους.

Η αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους ως ενήλικας είναι επίσης σημαντική όχι μόνο για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου και ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά και για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλων χρόνιων παθήσεων.

Θα επωφεληθούν οι επιζώντες από τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών;

Οι επιζώντες θα πρέπει να προσπαθήσουν να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσα από τα τρόφιμα, όχι τα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο θεράπων ιατρός σας  λέει να τα πάρετε λόγω έλλειψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Μην παίρνετε βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα και ιδίως εκείνα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά  υψηλότερα από τα ημερήσια συνιστώμενα επίπεδα  διότι αυτή η πρακτική  μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη.

Μπορεί η τακτική άσκηση να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Αυτό δεν έχει εξεταστεί για όλους τους τύπους καρκίνου, αλλά έχουν γίνει μελέτες επιζώντων καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των ωοθηκών. Σε αυτές τις μελέτες, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μετά τη διάγνωση ζούσαν περισσότερο και είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η άσκηση έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι εμποδίζει την καρδιακή και αγγειακή νόσο, τον διαβήτη και την οστεοπόρωση, οι επιζήσαντες του καρκίνου θα πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν έναν φυσικά ενεργό τρόπο ζωής.

Άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της αποκατάστασης ;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση δεν είναι μόνο ασφαλής κατά τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία και πολλές πτυχές της ποιότητας ζωής. Η μέτρια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κόπωση, το άγχος και την αυτοεκτίμηση. Βοηθά επίσης στην καλύτερη  λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, τη μυϊκή δύναμη και τη σύνθεση του σώματος (ποσοστό λίπους, οστών και μυών).

Ο κύριος στόχος είναι  οι άνθρωποι να βρίσκονται όσο το δυνατόν εν ενεργεία αυξάνοντας αργά το επίπεδο δραστηριότητάς  με την πάροδο του χρόνου μετά τη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο καθορισμός και η επίτευξη δια βίου στόχων για τη διαχείριση του βάρους, ο ενεργός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικά για την προώθηση της συνολικής υγείας, της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας

Γενικές οδηγίες


Επιτύχετε και διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Η επίδραση της περίσσειας ινσουλίνης έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα σωστά ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Θα μπορούσε όλη αυτή η κατάσταση να επανέλθει στην φυσιολογική της λειτουργία αν το παχύσαρκο άτομο απαλλασσόταν από τα περιττά κιλά. Τότε η γλυκόζη θα χρησιμοποιείτο από τα κύτταρα ομαλά χωρίς την ανάγκη υπερέκκρισης της ινσουλίνης.

Σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχύσαρκου, περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας και αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα για να προωθήσετε την απώλεια βάρους.

Ξεκινήστε τακτική σωματική δραστηριότητα. Αποφύγετε την αδράνεια και επιστρέψτε στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωση.

Μια διατροφή στα πρότυπα της δεκαετία του 60, αυτό που ονομάζουμε Μεσογειακή διατροφή  που είναι υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, καρπούς  δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, ενδείκνυται για την βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος συμβάλλουν καταλυτικά στη διατροφή και κάθε ένα από αυτά τα διαιτητικά συστατικά διατίθεται από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Ισορροπημένη αναλογία των ω-6/ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA), η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο), οι βιταμίνες Ε και C.

Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα για προστασία κατά της ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου. Ιδιαίτερα το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), αυξάνει την ανταπόκριση στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Ενώσεις σεληνίου έχουν δειχθεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινωμάτων σε πειραματόζωα.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε ή  ακόμα καλύτερα αποβάλλετε από τη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές:

 1. Χοιρινό
 2. Αγελαδινά προϊόντα
 3. Αλλαντικά
 4. Μικρά ψάρια τηγανιτά
 5. Θαλασσινά και μαλάκια σπάνια
 6. Ξηροί καρποί αλατισμένοι
 7. Καφέ μόνο φίλτρου ή Ελληνικό
 8. Αναψυκτικά με ανθρακικό
 9. Γλουτένη από σταρένια άλευρα
 10. Χυμοί φρούτων (μικρή κατανάλωση ιδίως αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα στην κατάποση)
 11. Προσοχή σε απορρυπαντικά, υγρασία, βρεγμένα μαλλιά στο κρύο

Διατροφικές οδηγίες 


ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΕΣ             

Προσπαθήστε να έχετε μια καθημερινή έκθεση για 10λεπτά, είτε απευθείας στον ήλιο σε γυμνό δέρμα, είτε σε αντανάκλαση από το έδαφος, αλλά χωρίς να μεσολαβεί τζάμι και κατά προτίμηση να μην ξεπλυθείτε σε αυτό το σημείο μέχρι την επόμενη μέρα, ώστε να σχηματισθεί άφθονη βιταμίνη D στο δέρμα και να απορροφηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η βιταμίνη D πέρα από τη χρησιμότητά της στην απορρόφηση του ασβεστίου ωφελεί σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν το χειμώνα είναι διότι μειώνεται η έκθεσή τους στο ήλιο.

 Τι είναι μία μερίδα φαγητού;

Σύμφωνα με τη θεωρία που περιγράφεται στο βιβλίο Thin Positive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής, θα σας υποδείξουμε πως ακριβώς  θα πρέπει να τρώτε και  να μάθετε να ξεχωρίζετε από μόνοι σας πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεστε.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να το πετύχετε είναι ο συνδυασμός των γευμάτων σας σε τουλάχιστον τρεις 3άδες και δυο ενδιάμεσες 2άδες, που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα “προσωπικό ρυθμιστή όρεξης και κορεσμού”.

Για κάποια τρόφιμα όμως, όπως το κρέας, το ψάρι ή το τυρί καλό θα είναι να έχουμε μία αντίληψη πόσο περίπου χρειαζόμαστε από αυτές τροφές. Επειδή θεωρούμε τη ζύγιση των τροφίμων μία “ψυχαναγκαστική μέθοδο” θα σας δώσουμε ένα τρόπο να υπολογίζετε τις ανάλογες μερίδες με βάση τη σωματική σας διάπλαση. Για παράδειγμα, αν θα έπρεπε να σερβίρουμε μία μπριζόλα σε άνδρα  ύψους 1,85 και σε μία γυναίκα ύψους 1,60 σαφώς και  δικαιωματικά, θα επιλέγαμε μία μεγαλύτερη για τον πρώτο και μια μικρότερη για τη δεύτερη. Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού των μερίδων με βάση τη σωματική μας  διάπλαση (*), είναι ο εξής: για να υπολογίσουμε τη μερίδα του κρέατος σχηματίζουμε ένα κύκλο, ενώνοντας τους δείκτες και τους αντίχειρες των χεριών μας.  Ο κύκλος αυτός που σχηματίζεται και με πάχος περίπου όσο το πάχος των δεικτών, είναι περίπου όσο μία μέτρια μπριζόλα χωρίς το κόκαλο. Στον ίδιο όγκο χωράνε δύο ή τρία μικρά μπιφτέκια ή ένα μικρό ή μεγάλο στήθος  κοτόπουλο, ανάλογα πάντοτε με το μέγεθος των δακτύλων κάθε ανθρώπου. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε και την ποσότητα μίας μερίδας ψαριού, μόνο που αυτή τη φορά αντί τους δείκτες θα χρησιμοποιήσουμε τον μεγαλύτερο κύκλο που σχηματίζουν οι αντίχειρες με τους μέσους των δαχτύλων. Φαντασθείτε λοιπόν αυτό το μέγεθος, σαν ένα ψάρι, χωρίς το κεφάλι και την ουρά ή σαν ένα φιλέτο πέρκας ή ξιφία. Με απλά λόγια, επειδή το ψάρι είναι πολύ λιγότερο λιπαρό από το κρέας, πάντα μπορούμε να φάμε λίγο περισσότερο.  Με ένα διαφορετικό σχηματισμό των δακτύλων μπορούμε να υπολογίσουμε τη μερίδα που μας αναλογεί σε τυρί. Αν ενώσουμε τα τρία δάχτυλα: δείκτη, μέσο και παράμεσο σχηματίζουμε από τη βάση των δακτύλων μέχρι την κορυφή τους ένα όγκο περίπου σαν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή ακόμα πιο απλά σαν ένα κομμάτι τυρί φέτα που βάζουμε, για παράδειγμα, στη χωριάτικη σαλάτα. Αν το τυρί είναι πολύ σκληρό όπως η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι υπολογίζουμε τη μερίδα με βάση τον όγκο που καταλαμβάνουν ο δείκτης και μέσος. Και αυτό γιατί όσο πιο σκληρό είναι ένα είδος τυριού τόσο περισσότερο λίπος περιέχει.

Το μέγεθος μίας πατάτας όπου θα αναφέρεται, θα το υπολογίζουμε σαν τον όγκο μίας μπάλας του τένις. Όπου θα αναφέρεται η ποσότητα ενός φλιτζανιού θα αναφέρεται στον ίδιο όγκο που καταλαμβάνει και ένα απλό κεσεδάκι γιαουρτιού βάρους 200 – 220 γραμμαρίων. Όλες οι άλλες ποσότητες θα αναφέρονται σε κουταλάκια του γλυκού ή κουταλιές της σούπας.

Με στόχο την φροντίδα του εαυτού μας, η υγεία μας βελτιώνεται, η αυτοπεποίθησή μας αυξάνεται.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να φροντίσουμε δύο πράγματα: 1) την σωστή παραγωγή της σεροτονίνης από τον οργανισμό μας όλη την διάρκεια της ημέρας και 2) την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα μας. Η σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς, ενισχύει την θετική διάθεση, για αυτό τον λόγω τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά ενισχύουν τεχνητά την συγκέντρωση της στον εγκέφαλο και δίνει 3 μηνύματα:

 • 1οείμαι καλά
 • 2οέχω τον έλεγχο
 • 3οέχω ΧΟΡΤΑΣΕΙ

Για την παραγωγή της σεροτονίνης, πολύπλοκοι μηχανισμοί στο σώμα μας απαιτούν σε κάθε κυρίως γεύμα μας, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό α) μια μερίδα φρέσκιας τροφής π.χ. ένα κεσεδάκι του γιαουρτιού φρέσκο φρούτο ή λαχανικό ή 1-2 κουταλιές της σούπας ξερό φρούτο ή χυμό, κυρίως για την βιταμίνη C, β) μια μερίδα πρωτεϊνούχας τροφής π.χ. 3 δάκτυλα μαλακό τυρί ή δύο δάκτυλα σκληρό τυρί, γιαούρτι, αυγό, μία παλάμη κρέας ή ψάρι, θαλασσινά κ.τ.λ.  για τα αμινοξέα και κυρίως την «τρυπτοφάνη» και γ) μία μερίδα αμύλου, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, π.χ. ένα κεσεδάκι πατάτα, ρύζι, όσπρια, καλαμπόκι, ζυμαρικά, κ.λπ., για τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Επειδή η σεροτονίνη που παράγεται χρειάζεται ένα «μαγικό εικοσάλεπτο» για να δράσει, πρέπει να τρώμε αργά, μασώντας καλά ώστε κάθε γεύμα μας να διαρκεί τουλάχιστον 20’. Μετά το εικοσάλεπτο μπορούμε να κρίνουμε εάν έχουμε χορτάσει ή όχι. Αν όχι μια ή δυο κουταλιές της σούπας ξηροί καρποί και ξερά φρούτα μπορεί να μας σώσουν! Τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μετά από 8 ώρες σιγά- σιγά πέφτουν και επομένως πρέπει το πολύ ανά οκτώ ώρες να ανανεώνουμε τις τριάδες ώστε να παράγεται ξανά σεροτονίνη και να έχουμε την θετική επίδραση της όλη την διάρκεια της ημέρας μας.

Για την γλυκόζη πρέπει να θυμόμαστε ότι μετά από 3- 3,5 ώρες που είμαστε νηστικοί ή μετά από 1 ώρα άσκησης, τα επίπεδα της στο αίμα πέφτουν κάτω από 0,8mg, προκαλείται μικρή υπογλυκαιμία, ξυπνώντας ένα θηρίο. Το θηρίο αυτό μας κάνει να μην έχουμε καλή διάθεση, καλή συγκέντρωση, να έχουμε νευρικότητα ή υπνηλία και αίσθημα κούρασης και όταν τα επίπεδα του στρες πέσουν και βρει φαγητό τρώμε ανεξέλικτα. Αν μάλιστα δοκιμάσουμε να φάμε τροφή πλούσια σε απλά ζάχαρα, χωρίς θρεπτική αξία, π.χ. σοκολάτα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε, ξυπνάει  και δεύτερο θηρίο, πεινάμε περισσότερο. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να χορτάσει με μόνο τρώγοντας ένα γλυκό. Αν κάποιος είναι νηστικός από το πρωί που τρώει πρωινό πχ στις 9, και δεν τρώει τίποτα όλη την ήμερα, μόνο καφεδάκι και τσιγάρο ή τρώει ακατάλληλες τροφές, το βράδυ στις 9 θα έχει να ικανοποιήσει 4 θηρία και πολύ πιθανόν να φάει και για 3-4 θηρία μαζί. Τα θηρία της υπογλυκαιμίας τα κοιμίζουμε έξυπνα δίνοντας τροφή σε δυάδες που έχει μια σωστή πηγή γλυκόζης, όπως ένα φρέσκο φρούτο μαζί με κάποιο σνακ υψηλό σε φυτικές ίνες π.χ. ώμοι, μουσκεμένοι ξηροί καρποί, ράβδοι Υγείας, κ.λπ. , για να αποφύγουμε την αντιδραστική υπογλυκαιμία και να είμαστε για περισσότερη ώρα χορτάτοι.

Τέλος, η φυσική δραστηριότητα, είναι απαραίτητη σε κάθε της μορφής που μας είναι εφικτή και αρεστή, περπάτημα, γιόγκα, γυμναστήριο, χορός κλπ, μας ενισχύει την καλή διάθεση με τις παραγόμενες «ενδορφίνες.

Βιβλιογραφία:


 • https://www.cancer.org/health-care-professionals/american-cancer-society-prevention-early-detection-guidelines.html
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21142
 • https://www.cancer.org/health-care-professionals/american-cancer-society-prevention-early-detection-guidelines/nupa-guidelines-for-cancer-survivors.html
 • https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition-and-physical-activity-during-and-after-cancer-treatment.html

Περισσότερα για τον συγγραφέα Βασίλειο Ε. Κατσίλα στο επαγγελματικό του προφίλ ΕΔΩ 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com