Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Χθες, οι ‘τρελές’ αγελάδες και οι διοξίνες, σήμερα πάλι οι διοξίνες, αύριο…

Πριν μερικούς μήνες όλοι αναρωτιόμασταν για το αν θα έπρεπε να καταναλώνουμε βοδινό κρέας, που μετέφερε τη νόσο των τρελών αγελάδων. Σήμερα, τα χοιρινά και το γάλα περιέχουν διοξίνες και αύριο θα ανακαλύψουμε κάτι άλλο που σίγουρα το καταναλώνουμε σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή. Και ο λόγος είναι ότι για να οδηγηθούν οι έρευνες προς κάποια κατεύθυνση πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα τι να ψάξουμε.

 

Συνήθως καταλήγουμε να ψάχνουμε κάποιο επικίνδυνο συστατικό, αφού πρώτα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και τα πρώτα συμπτώματα (ασθένεια) έχουν δημιουργήσει θύματα.

Η σύγχρονη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Από τη μία μπορεί να μας προφυλάξει από διάφορες ασθένειες, αλλά από την άλλη μπορεί να μας οδηγήσει γρηγορότερα σε αυτές. Εκατοντάδες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εμφάνιση καρκίνου μπορεί να προληφθεί, κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, όταν ακολουθείται μία ισορροπημένη και επαρκής διατροφή σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα όμως, η υπερκατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης, κρέατος, καθώς και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, όπως φαστ φουντ, πίτσες, σοκολατοειδή, σνάκ και αναψυκτικά τύπου κόλα, μας οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η διατροφή μας σήμερα δεν είναι υγιεινή. Η σύγχρονη διατροφή είναι ουσιαστικά περιορισμένη και φτωχή σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα παρέχει θερμίδες, χωρίς θρεπτική αξία.

Παράλληλα, η έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της τεχνολογίας τροφίμων έχει οδηγήσει στην παρασκευή προϊόντων άκρως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα, που απευθύνονται σε μαζικό κοινό, συνήθως αποφέρουν και μαζικά κέρδη σε αυτούς που τα παρασκευάζουν. Όταν όμως οι (απ-) άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος με χαμηλότερο κόστος, το χαμηλότερο κόστος θα επέλθει είτε από τη χρησιμοποίηση φτηνών και ακατάλληλων ζωοτροφών (βλέπε τρελές αγελάδες, διοξίνες), είτε από τη χρησιμοποίηση πολλών αντιβιοτικών στα ζώα για γρήγορη πάχυνση. Τα αποτελέσματα, όμως, των παρενεργειών όλων δεν εκδηλώνονται αμέσως, αλλά μόνο μετά από χρόνια, με συνέπεια να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες.

Εφόσον αγαπάτε και θέλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας προσπαθήστε να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες και έτοιμες τροφές και προσπαθήστε να έχετε στο τραπέζι σας όσο το δυνατό πιο φρέσκιες, αγνές και ανεπεξέργαστες τροφές. Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, να προτιμάτε αυτά που παράγονται στην «πραγματική» εποχή τους, που δεν θα έχουν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια και θα έχουν όσο το δυνατό λιγότερα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.