Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα;

  Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα γνωστή και ως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο και δυσκαμψία και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, π.χ. στα ισχία και στα γόνατα. Μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, και ενώ σε κάποιους ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ελαφριά που δεν τα παρατηρούν, σε κάποιους άλλους είναι πιο σοβαρά και μπορεί να επιδράσουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής τους.

 Πως γίνεται η διάγνωσή της;

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα που θα θέσουν άμεσα και με ακρίβεια τη διάγνωση. Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή, αξιολογεί τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών (κυρίως ακτινολογικών)  και των αιματολογικών εξετάσεων προκειμένου να καταλήξει σε διάγνωση.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισης;

 1. Η ηλικία και το φύλο (ο κίνδυνος αυξάνει σε νέους άνδρες ηλικίας 20-30 ετών).
 2. Γονιδιακή επιβάρυνση (τα γονίδια που παίρνουμε από τους γονείς μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, όμως η νόσος δεν περνά απευθείας από γονείς σε παιδιά).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 1. Άλγος και δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης.
 2. Άλγος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (οι αρθρώσεις στο σημείο που η βάση της σπονδυλικής στήλης συναντά τη λεκάνη).
 3. Άλγος στους γλουτούς ή μερικές φορές στο πίσω μέρος των μηρών που σχετίζεται με τυην ανωτέρω περιγραφείσα ιερολαγονίτιδα.
 4. Άλγος και οίδημα σε άλλες αρθρώσεις.
 5. Ευαισθησία ή άλγος στα πέλματα.
 6. Πρησμένα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών.
 7. Άλγος ή αίσθηση περιορισμού στον θώρακα.
 8. Φλεγμονές των ματιών (ιριδοκυκλίτιδες, ραγοειδίτιδες)
 9. Εύκολη κόπωση.

Με ποιες ασθένειες συνδέεται;

Αρκετά νοσήματα ενδέχεται να σχετίζονται με την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται :

 1. Μη διαφοροποιημένη σπονδυλαρθρίτιδα.
 2. Ψωριασική αρθρίτιδα.
 3. Σπονδυλαρθρίτιδα η οποία σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (γνωστή ως εντεροπαθητική αρθρίτιδα).
 4. Αντιδραστική αρθρίτιδα.
 5. Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα σχετιζόμενη με ενθεσίτιδα.

Με ποιές ασθένεις συγχέεται;

Ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στη διάγνωση της νόσου γιατί πολλές φορές συγχέεται (κυρίως ακτινολογικά) με άλλες παθήσεις της πσονδυλικής στήλης όπως:

 1. Εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα

2.Διάχυτη Ιδιοπαθής Σκελετική Υπερόστωση

Ποια είναι η θεραπεία;

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας που καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τους ρευματολόγους αν πρόκειτια για φαρμακευτική αγωγή και από τους ορθοπαιδκούς αν πρόκειται για χειρουργική αποκατάσταση, Η άσκηση και φυσιοθεραπεία διατηρούν την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα αλλά και σε βαρύτερες περιπτώσεις ειδικοί βιολογικοί παράγοντες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα (κυρίως το άλγος) αλλά και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Σημείωση του συγγραφέα:

Ο κος Τριανταφυλλόπουλος δεν είναι εξειδικευμένος ιατρός σπονδυλικής στήλης. Το ανωτέρω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι ασθενείς με πιθανή διάγνωση αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας πρέπει να παρακολουθούνται από ρευματολόγους και σε περιπτώσεις παραμόρφωσης να ζητείται η γνώμη χειρουργών σπονδυλικής στήλης.

Περισσότερα για τον συγγραφέα Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλου στο επαγγελματικό του προφίλ ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

Ο κος Ι. Τριανταφυλλόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής με Ερευνητικό και Διδακτικό έργο στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που στεγάζεται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ Κηφισιάς. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στα μεταβολικά νοσήματα των οστών (οστεοπόρωση), τις οστεοαρθρίτιδες και τις παθήσεις του αρθρικού χόνδρου. Το διδακτικό του έργο αφορά την εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής σχολής, ειδικευομένων της ορθοπαιδικής, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Συμμετέχει σε πειραματικές και κλινικές μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, συγγραφή διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

Το κλινικό και χειρουργικό του έργο αφορά στις αθλητικές κακώσεις, τα σύνδρομα υπερκαταπόνησης, τις παθήσεις του αρθρικού χόνδρου, τις οστεοτομίες των άκρων, τις αρθροπλαστικές των αρθρώσεων και τα μεταβολικά νοσήματα των οστών.