Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Διατροφή και αφαίρεση χολής

Η δυσλειτουργία στη χολή είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται πλέον σε άτομα κάθε ηλικίας ενώ παλιότερα αποτελούσε ένα σύνηθες πρόβλημα υγείας που συναντούσαμε κυρίως  σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή/και σε παχύσαρκους νεαρότερης ηλικίας.

Η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η επέμβαση για την αφαίρεσή της, στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν οι χολόλιθοι, οι οποίοι σχηματίζονται -από άγνωστη αιτία- κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα. Σε όλον τον κόσμο εκτελούνται πολλές τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον οξύ πόνο που προκαλούν οι χολόλιθοι.

Ο ρόλος της χοληδόχου κύστεως, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι, είναι η συγκέντρωση, αποθήκευση και έκκριση της χολής που παράγει το ήπαρ, η οποία βοηθά στην αφομοίωση των λιπαρών τροφών.

Χολή, είναι το καφεπράσινο υγρό που παράγεται από το συκώτι και βοηθάει στο να χωνεύουμε τις λιπαρές τροφές. Η χολή διοχετεύεται από το ήπαρ προς το έντερο μέσα από ένα σωλήνα που λέγεται χοληδόχος πόρος.

Στο πλάι του ο χοληδόχος πόρος συγκοινωνεί διά μέσου ενός άλλου σωλήνα, του κυστικού πόρου, με τη χοληδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύεται η χολή. Η χοληδόχος κύστη είναι κολλημένη στο ήπαρ.

Όταν τρώμε, η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στον κυστικό πόρο κι από εκεί στο χοληδόχο πόρο και στο έντερο. Όταν στο χειρουργείο αφαιρείται η χοληδόχος κύστη, κόβεται μόνο ο κυστικός πόρος και έτσι δεν επηρεάζεται η ροή της χολής στο έντερο και η λειτουργία της πέψης.

Σε ένα ποσοστό ασθενών η λανθασμένη διατροφή μετά από την υποβολή σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ενδέχεται να επιφέρει γαστρεντερικά προβλήματα . Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η μετάβαση στο σύνηθες διαιτολόγιο να γίνεται σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθούν συμπτώματα όπως πόνος, φούσκωμα και διάρροια .

Χρήσιμο είναι να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά. Καθώς ο χρόνος περνά, η ανοχή σε τροφές θα αυξάνεται, οπότε θα μπορείτε να εισάγετε σιγά σιγά όλα τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Σε ένα-δύο μήνες  η διατροφή σας θα είναι όμοια με αυτή πριν από την επέμβαση  .

Οι πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο

Για τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται η κατανάλωση υγρών, ζωμών και ζελέ και αργότερα η σταδιακή προσθήκη περισσότερων στερεών τροφών, οι οποίες αρχικά, θα πρέπει να είναι χαμηλές σε λιπαρά και σε μικρές ποσότητες. Οι θερμίδες που προέρχονται από λιπαρές τροφές θα πρέπει να περιορίζονται σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, γι’ αυτό, ανάλογα με το ύψος των συνολικών θερμίδων, θα πρέπει να υπολογίζονται τα γραμμάρια λίπους που μπορεί να προσληφθούν συνολικά και ανά μερίδα.

Διατροφική συμπεριφορά :

  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Μαγειρέψτε ελαφρά αχνίζοντας τις τροφές και αποφεύγεται το τσιγάρισμα
  • Μασήστε καλά την τροφή
  • Πίνετε τα υγρά με μικρές γουλιές και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:

  • Παχιά κρέατα και ψάρια, καπνιστά, τηγανιτά, χοιρινό, αυγά, έτοιμα κονσερβοποιημένα φαγητά
  • Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές, ραπανάκι, σέλινο, αγγούρι, χόρτα
  • Όσπρια (εκτός και είναι αποφλοιωμένα και παρασκευασμένα σε μορφή πουρέ)
  • Γάλα πλήρες, γιαούρτι παχύ, παχιά τυριά
  • Άγουρα φρούτα και  ξηροί καρποί
  • Σάλτσας ντομάτας
  • Ξύδι , μπαχαρικά καυτερά και πικάντικα
  • Ωμές σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες
  • Παγωτά, γλυκά
  • Πικάντικες σούπες και σάλτσες
  • Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα
  • Καφέ , Κακάο, σοκολάτα
  • Αναψυκτικά
  • Οινοπνευματώδη

 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:

  • Γάλα μέχρι 2% λιπαρά, γιαούρτι 2% λιπαρά, άπαχο τυρί (ανθότυρο , μυζήθρα ανάλατη ),
  • Ψωμί – ζυμαρικά – ρύζι
  • Πατάτες βραστές ή ψητές
  • Κολοκυθάκια – καρότα,
  • Όλα τα ώριμα φρούτα χωρίς τη φλούδα τους- κομπόστες φρούτων
  • Ψάρι κοτόπουλο, άπαχο κρέας ( από τη 2η εβδομάδα ) βραστά ή ψητά ( χωρίς το ζουμί τους )
  • Χορτόσουπες αλεσμένες ( χυλός )
  • Ελαιόλαδο – λάδι καρύδας – φυτική μαργαρίνη
  • Μέλι – μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη- μελάσα (σε μικρές ποσότητες)
  • τσάι βουνού – χαμομήλι
  • χυμός μήλου

Ενδεικτική  διατροφή  για το πρώτες  15 μέρες

 Πρωινό :

Μόλις ξυπνάτε να πίνετε  ένα  ποτήρι νερό με μικρές γουλιές και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος  .

Στη συνέχεια  έπειτα από 05 – 15 λεπτά θα τρώτε ένα φρούτο χωρίς φλούδα ( ένα ροδάκινο ή 2 βερίκοκα  ή ένα αχλάδι ή μήλο  ) και μετά 10 λεπτά :

  • ή τοστ με δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με 3 δάχτυλα ανθότυρο και καρότο βραστό ή κολοκυθάκι .
  • ή ένα τοστ- 2 φέτες ψωμί ολικής με προζύμι με 2 φέτες κασέρι αιγοπρόβειο και καρότο βραστό ή κολοκυθάκι .
  • ή 150 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι με 3 κουταλιές βρώμη , 1 κουταλάκι μέλι

 Κολατσιό

ένα φρούτο χωρίς φλούδα (ροδάκινο , βερίκοκα , μήλο, αχλάδι ,μια μαλακή μπανάνα ) ή ένα φλιτζάνι φρούτα κομπόστα ή βρασμένα  και  μαζί  :

ή ένα  παξιμαδάκι  ή κριτσίνι ( χωρίς σουσάμι ) .

 Κύριο γεύμα :

5 λεπτά πριν  το μεσημεριανό να πίνετε ένα  ποτήρι νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια να τρώτε με αργό ρυθμό,  μασώντας πολύ καλά την κάθε μπουκιά φαγητού ένα  μπολ  σαλάτα με  τα επιτρεπόμενα λαχανικά ( π.χ. κολοκυθάκι, παντζάρια, ,καρότο με πολύ λίγο λεμόνι , ντομάτα ψητή χωρίς φλούδα και σπόρους , κόκκινη πιπεριά χωρίς φλούδα  ) με  δύο κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι με μέτρο . Και θα συνδυάζεται τα λαχανικά σας  με  :

 1  φορά    τη βδομάδα γεύμα με μαγειρεμένα λαχανικά πχ

ή μπριάμ στο φούρνο (με κολοκυθάκια,  καρότο , πιπεριά ψωρίς φλούδα , μία πατάτα χωρίς κρεμμύδι – σκόρδο – ντομάτα μόνο με λίγο αλάτι και 1 κουταλιά λάδι )και τρία δάχτυλα  ανθότυρο  και μια φέτα ψωμί ολικής

2 φορές  τη βδομάδα γεύμα με  ψάρι  π.χ.

ή μία μερίδα  ψάρι ( μπακαλιάρο γαλέο, γλώσσα, χελιδονόψαρο ,κ.λ.) με πατάτες ψητές – κολοκυθάκια .

1  φορά    τη βδομάδα ένα γεύμα με όσπρια    πχ

Ενάμιση φλιτζάνι φάβα  ή  κόκκινες φακές με κολοκυθάκια, καρότα, 1 κουταλιά λάδι  με 3 δάχτυλα ανθότυρο και  1 παξιμάδι ( το οποίο θα το έχετε μουσκέψει σε νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά )

1  φορά    τη βδομάδα ένα αμυλώδες γεύμα πχ

μακαρόνια ολικής ή κου- κούς ,1 κουταλιά λάδι με τρία δάχτυλα  ανθότυρο και σάλτα από πολτό λαχανικών ( τα επιτρεπόμενα )

1  φορά    τη βδομάδα κόκκινο κρέας : 

άπαχο μοσχάρι ψητό ή βραστό ( χωρίς το ζωμό του ) με πιπεριές χωρίς φλούδα   – κολοκυθάκια – καρότο – μελιτζάνα άσπρη  , μία κουταλιά ελαιόλαδο  , λίγο αλάτι και συνοδεύεται με  ή μακαρόνια ή κους κους ή πλιγούρι  ή ρύζι ή κινόα

1  φορά    τη βδομάδα κοτόπουλο : 

Κοτόπουλο βραστό ή φούρνου με πιπεριές χωρίς φλούδα   – κολοκυθάκια – καρότο – μελιτζάνα άσπρη  , μία κουταλιά ελαιόλαδο  , λίγο αλάτι και συνοδεύεται με

ή μακαρόνια ή κους κους ή πλιγούρι  ή ρύζι ή κινόα ή  αμάρανθο ή μία πατάτα ψητή

 Βραδινό :

  • ή βραστή σαλάτα με 2 κολοκυθάκια, 2 καρότα ,1 πατάτα , 1 κουταλιά λάδι  και τρία δάχτυλα ανθότυρο
  • ή ένα γιαούρτι χωρίς πέτσα με 2 κουταλιές βρώμη , 1 κουταλάκι μέλι και 1-2 φρούτα χωρίς φλούδα .
  • ή ένα  φλιτζάνι μακαρόνια ολικής με κολοκυθάκια βραστά σαλάτα με μια κουταλιά λάδι  και 3 δάχτυλα ανθότυρο .

Σχετικά με τον δημιουργό

Γιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος