Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Διατροφή στον Ερυθηματώδη Λύκο

Ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα , μια ρευματική πάθηση , η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει ολοένα και πιο συχνή την εμφάνισή της.

Βασικό χαρακτηριστικό του ερυθηματώδη λύκου είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι  «υπερδραστήριο»  και παράγει αυτό-αντισώματα.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  το υπερδραστήριο  ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με τα αυτό-αντισώματα  που παράγει  να «επιτίθεται»  σε διάφορα όργανα του σώματος και να προκαλεί φλεγμονές.

Ο ερυθηματώδης λύκος εμαφανίζεται κυρίως  στις γυναίκες ενώ είναι πιο συχνός σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 50 ετών . Οι πάσχοντες από ερυθηματώδη λύκο μπορεί να εμφανίσουν ποικιλία συμπτωμάτων , όπως είναι ο πόνος στους μύες , το αίσθημα της κόπωσης , πόνος στις αρθρώσεις  χεριών και ποδιών καθώς και δερματικά εξανθήματα . Επιπλέον, η παθολογική κατάσταση συνοδεύεται συνήθως και από χαμηλό αιματοκρίτη , χαμηλό  αριθμό λευκών ή αιμοπεταλίων .

Στον ερυθηματώδη λύκο, δίδεται μεγάλη έμφαση στη διατροφή των ασθενών καθώς και στην ποιότητα της τροφής την οποία προσλαμβάνουν. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά θα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες φλεγμονές και να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των ασθενών.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς οι οποίοι  μαζί με τη φαρμακευτική τους αγωγή ακολουθούσαν και μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους  αλλά και βελτίωση στο αίσθημα της κόπωσης .

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και ο τόνός  βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών . Η κατανάλωση Ω3 λιπαρών έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση των φλεγμονών  που προκαλούνται από τη νόσο , την αργή εξέλιξη της νόσου καθώς και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος οπότε μπορεί να μπλέκεται στην παθογένεση των αυτοάνοσων νόσων. Συμπληρώματα βιταμίνης D στον ερυθηματώδη λύκο έχουν δείξει ότι μπορούν και μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό .

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική επιδραση στον οργανισμό των ασθενών έδειξε ο κουρκουμάς  καθώς μειώνει την πρωτεϊνουρία , την αιματουρία και κρατάει την συστολική πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Συμπερασματικά,  μπορούμε να πούμε ότι μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε Ω3 έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο καθώς  βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης ενώ ακόμη  μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα .

Βιβλιογραφία:

  • de Medeiros MCS, Medeiros JCA, de Medeiros HJ, Leitão JCGC, Knackfuss MI.
    Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Apr 12:1-8. doi: 10.1080/10408398.2018.1463966.
  • Dall’Ara F, Cutolo M, Andreoli L, Tincani A, Paolino S.
    Clin Exp Rheumatol. 2018 Jan-Feb;36(1):153-162. Epub 2017 Nov 14. Review

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.