Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Ενδονοσοκομειακή Υποθρεψία. Ο ρόλος της Ομάδας διατροφικής υποστήριξης.

 Η λήψη τροφής είναι μία απαραίτητη και πολύπλοκη συμπεριφορά η οποία απαιτείται ώστε να παρέχεται στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο η ενέργεια, όσο και τα θρεπτικά συστατικά ώστε να διατηρηθεί στην ζωή. Κατά τη διάρκεια νόσου, η κατάσταση θρέψης του ασθενή επιβαρύνεται από ποικίλα αίτια που συνοδεύουν τη νόσο.

Κατά την είσοδο ενός ασθενή στο νοσοκομείο η πρόσληψη τροφής φαίνεται να επηρεάζεται τόσο από υποκειμενικούς (ανορεξία, συμπτωματολογία κατά τη σίτιση), όσο και από αντικειμενικούς (συμπτώματα που συνοδεύονται από κλινικά ευρήματα, αδυναμία πρόσληψης-μάσησης, ανωμαλία στη πέψη ή στην απορρόφηση τροφής) παράγοντες.

Ανεξάρτητα από την ανορεξία, ή και σε συνδυασμό με αυτήν, η πρόσληψη τροφής είναι δυνατόν να επηρεάζεται τόσο από συμπτωματολογία ακαθόριστη που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα κλινικά ευρήματα, όσο και από συμπτωματολογία  που σχετίζεται με κλινικά ευρήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρώτης κατάστασης αποτελούν η ναυτία, το αίσθημα πληρότητας ή φόρτου, ενώ χαρακτηριστικά της δεύτερης κατάστασης αποτελούν οι διαταραχές γεύσης που σχετίζονται με γλωσσίτιδα, οι δυσφαγίες που σχετίζονται με οισοφαγίτιδα, τα κοιλιακά άλγη που σχετίζονται με φλεγμονή ή αποφρακτικά φαινόμενα, οι εμετοί και οι διάρροιες. Φαινόμενα άρνησης, ή περιορισμένης λήψης τροφής υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε ορισμένες άλλες φαίνεται να επικρατούν φαινόμενα πρώιμου κορεσμού.

Επιπρόσθετα, η ακινησία έχει ως αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία και απώλεια, ενώ οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν ως συνέπεια της εκάστοτε νόσου έχουν ως αποτέλεσμα την διαταραχή της ισορροπίας των ενεργειακών απαιτήσεων με την ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποθρεψίας.

Η προχωρημένη ηλικία και η πολυφαρμακευτική αγωγή φαίνεται να παίζουν το δικό τους ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση υποθρεψίας. Η ενδονοσοκομειακή λοιπόν υποθρεψία φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική.

 Ο ρόλος της ομάδας διατροφικής υποστήριξης στο νοσοκομείο

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στις ομάδες διατροφικής υποστήριξης (Nutrition Support Teams), καθώς πλήθος μελετών διαπίστωσαν την βελτίωση τόσο στην αναγνώριση όσο και στην θεραπεία της ενδονοσοκομειακής υποθρεψίας μετά από μία ομαδική προσπάθεια. Οι ομάδες διατροφικής υποστήριξης, φαίνεται ακόμη να σχετίζονται και με μείωση του κόστους περίθαλψης.

Οι ομάδες διατροφικής υποστήριξης αποτελούνται από γιατρούς, διαιτολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά, οι οποίοι αναλαμβάνουν ο καθένας και ένα μέρος εργασίας.

Οι κύριες δραστηριότητες των ομάδων διατροφικής υποστήριξης αφορούν:

  • την παρακολούθηση των διαιτών (παθολογικών και μη καταστάσεων),
  • την αναγνώριση και αντιμετώπιση των ασθενών με υποθρεψία,
  • την παρακολούθηση των ασθενών με τεχνητή διατροφή,
  • ενώ έχουν και εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα.

Κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων αυτών θα πρέπει να είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών, ενώ θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην μόρφωση και στην εκπαίδευση του συνόλου της ομάδας, καθώς η μη σωστή χρήση διατροφικής υποστήριξης μπορεί βλάψει αντί να ωφελήσει.

Ο ρόλος του διαιτολόγου στις ομάδες είναι πολύ σημαντικός και απαιτεί την συνεχή εκπαίδευσή του, ενώ θα πρέπει να φροντίζει και για την μόρφωση των ασθενών επάνω σε θέματα διατροφής. Η περίοδος λοιπόν όπου ο ασθενής βρίσκεται εντός του νοσοκομείου μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδονοσοκομειακής υποθρεψίας, αλλά και για την εκπαίδευσή του, με τις κατάλληλες διαιτητικές οδηγίες.

Παρόλη την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα των ομάδων διατροφικής υποστήριξης, μέσα από έρευνες διαπιστώνουμε πως πολύ μικρό ποσοστό νοσοκομείων τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας έχουν ομάδες τέτοιου τύπου.

Τα οφέλη των ομάδων διατροφικής υποστήριξης είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως περιορισμοί όπως η έλλειψη χρόνου και ενδιαφέροντος κάνουν απαραίτητη την ανάγκη για συνεχή αναγνώριση των ευεργετικών αποτελεσμάτων τους.

Ο ρόλος του διαιτολόγου διαφέρει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εξαιτίας των διαφορετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, των προτεραιοτήτων στις οποίες τοποθετείται η διατροφική υποστήριξη σε κάθε χώρα, καθώς και εξαιτίας των οικονομικών μέσων που διαθέτει το κάθε νοσοκομείο της ΕΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ενδονοσοκομειακή υποθρεψία μπορεί και πρέπει να μειωθεί με την υλοποίηση καθορισμένων τρόπων δράσης από το σύνολο των επιστημόνων υγείας, καθώς το κόστος της πρόληψης της ενδονοσοκομειακής υποθρεψίας φαίνεται να είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για την θεραπεία αυτής.

Περισσότερα για τήν συγγραφέα Παπαδημητρίου Κωνσταντίνα στο επαγγελματικό της προφίλ ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ -- ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, MSc
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 34
55133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 439300
ΚΙΝ. 6944208426
EMAIL: info@dietme.gr
WEBSITE: http://dietme.gr/