Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Γρίπη και διατροφή

Παραδοσιακά κάθε τέτοια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα γρίπης. Αν και είναι συνηθισμένο φαινόμενο Ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για να προστατευτούμε από μία τέτοια νόσο είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε.

Για την προστασία μας , ο οργανισμός μας είναι εξοπλισμένος με ένα αποτελεσματικό, εκτεταμένο και περίπλοκο αμυντικό μηχανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού έναντι των ασθενειών. Η ακεραιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται κυρίως από τη γήρανση, τις ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και την εφαρμογή μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σύσταση της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανοσολογικών αντιδράσεων.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύνατο, τότε γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις. Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές και καταναλώνουμε καθημερινά είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού, προσφέροντας προστασία από ασθένειες, λοιμώξεις και αλλεργίες. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την διατροφή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνουμε υγιείς και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδες ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ασθένειες και είναι βασικό να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ενεργειακή πρόσληψη

Ο πρώτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι η ενεργειακή πρόσληψη διαμέσου της τροφής. Ο υποσιτισμός λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης ενέργειας αλλά και των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών έχεις ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος καταστέλλοντας βασικές ανοσολογικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την προστασία μας από ιώσεις. Άτομα τα οποία υποσιτίζονται είτε λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας τροφής (σε αναπτυσσόμενες χώρες), είτε λόγω εξαντλητικών και υποθερμιδικών διαιτολογίων (λιγότερο από 1200 kcal/μέρα) με σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους, είναι σαφώς πιο επιρρεπή και πιο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις. Επειδή όμως το κάθε κέρμα έχει δύο όψεις, από την άλλη πλευρά και η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί να μειώσει τις δυνατότητες του οργανισμού μας να καταπολεμάει τις διάφορες λοιμώξεις ή ιώσεις.

Κατανάλωση λιπαρών

Η μείωση του λίπους στη διατροφή είναι σημαντική για τον έλεγχο του βάρους, αλλά φαίνεται επίσης να επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δίαιτες πλούσιες σε λίπος φαίνεται να εμποδίζουν την ανοσολογική αντίδραση και να αυξάνουν, κατά αυτόν τον τρόπο, τον κίνδυνο μολύνσεων. Η μείωση της περιεκτικότητας της διατροφής σε λίπος μπορεί να αυξήσει την ανοσολογική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να μην έχει μόνο επιπτώσεις στις μολύνσεις, αλλά θα μπορούσε, επίσης, να ενισχύσει τον τύπο των άνοσων κυττάρων, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τα κύτταρα των όγκων. Όμως, δεν είναι μόνο η ποσότητα του λίπους που είναι σημαντική, αλλά και η προέλευσή του. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, λάδι σόγιας ή λιναρόσπορου, επειδή είναι απαραίτητη η σωστή ισορροπία των διαφορετικών λιπαρών οξέων.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη θωράκιση του οργανισμού μας

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, οι οποίες εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες βιταμίνες είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε , ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το β-καροτένιο.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη αυτή παίζει ρόλο-κλειδί στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία ορισμένων κυττάρων του. Η βιταμίνη Α φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη πολλών τύπων αιμοκυττάρων, περιλαμβανομένων και των λεμφοκυττάρων, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την σωστή λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Πηγές της βιταμίνης Α είναι κυρίως ζωικά τρόφιμα όπως τα εντόσθια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, που είναι πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, grape fruit), η φράουλα, το καρπούζι το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι, το σέλινο και το μπρόκολο. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών, είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Βιταμίνη Ε

Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να εξασθενίσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, ειδικότερα αυτές των Β και Τ λεμφοκυττάρων. Ένα ασυνήθιστο γνώρισμα της βιταμίνης Ε είναι ότι από τα λίγα θρεπτικά συστατικά του οποίου η πρόσληψη πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα έχει αποδειχθεί να ενισχύει συγκεκριμένες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λάδια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και υποστηρίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η πρόσληψή του είναι συνήθως μειωμένη στους ηλικιωμένους, ενώ η ανεπάρκεια του έχει συσχετισθεί με διαταραχές γεύσης, μείωση των πολύ ουσιωδών Τ-λεμφοκυττάρων και πτωχή επούλωση των τραυμάτων. Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως για παράδειγμα το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και το ψάρι θα πρέπει να περιέχονται στη διατροφή μας.

Σελήνιο

Από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από την πρόωρη φθορά. Το σελήνιο το βρίσκουμε στα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς, στο ρύζι, στο κρέας, στο συκώτι, στο αβοκάντο, στις ελιές , στα δημητριακά.

Β-καροτένιο

Το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές, αποτελεί μορφή προβιταμίνης Α, και περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα) καθώς και λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και διάφορα χόρτα.

Προβιοτικά

Έχει βρεθεί πως τα προβιοτικά παράγουν πρωτεΐνες και αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς. Επίσης, διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης που προάγουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την δράση των μακροφάγων.

O γαλακτοβάκιλλος Casei Defensis συναντάται σε προβιοτικά ροφήματα και έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στην διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη ο ίδιος γαλακτοβάκιλλος αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων του εντερικού σωλήνα. Η ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος με τον συγκεκριμένο προβιοτικό μικροοργανισμό είναι εξαιρετικής σημασίας, αν αναλογιστούμε ότι το 70% του αμυντικού μας συστήματος εδρεύει στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τρόφιμα σύμμαχοι στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού

Πιπεριές: οι πιπεριές περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, γι’ αυτό προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Περιέχουν, επίσης, σημαντική ποσότητα βιταμίνης C ή οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απένταντι στις ιώσεις.

Σκόρδο: η αλλισίνη που περιέχει το σκόρδο, έχει βρεθεί από αρκετές έρευνες ότι έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, μέσω της διέγερσης της παραγωγής λευκοκυττάρων. Όμως και κάποια βότανα έχουν σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Χαμομήλι: είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που έχουν βρεθεί πως έχουν ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη δράση. Αντιβακτηριακή δράση αναφέρεται ότι έχουν και όλα τα είδη των κουμαρινών του χαμομηλιού.

Κρεμμύδια: Περιέχουν την ουσία κερκετίνη η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το κρεμμύδι συγκαταλέγεται μάλιστα στις αντικαρκινικές ουσίες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει μέχρι και 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.

Ελαιόλαδο: Eίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και, κυρίως, σε βιταμίνη Ε. Όχι μόνο δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά θεωρείται προστατευτικό.

Σαρδέλες: Kατατάσσονται στα πλέον υγιεινά ψάρια. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα) και ασβεστίου. Επειδή, μάλιστα, τρώγονται με το κόκαλό τους, το ασβέστιο μεταφέρεται πλήρως στον οργανισμό μας.

Πορτοκάλια: Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο. Επίσης, θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φολικού οξέος. Είναι τα φρούτα που προστατεύουν από τις ιώσεις. Επίσης έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Καρύδια: Περιέχουν κυρίως βιταμίνη Ε και Β6. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο). Πλούσια και σε πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα), όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και του καρκίνου.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευγενία Λάζου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ευγενία Λάζου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και κατέχει Δίπλωμα Ειδικού Εφαρμογών Διαιτητικής από Δημόσιο ΙΕΚ.
email: evgelazou@yahoo.gr
Ολοκλήρωσε το 2014 τη πτυχιακή της εργασία με θέμα ‹‹Αξιολόγηση και σύγκριση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών των παιδιών ηλικίας 8-11 χρονών στη Σητεία το 2014››, η οποία παρουσιάστηκε στο 11ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής στη Θεσσαλονίκη το 2015.
Πραγματοποίησε το 2014 την 6μηνη πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν Αττικόν.
Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθεί τον εκπαιδευτικό κύκλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο ‹‹Πιστοποιημένη Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, το Life Coaching και το Mentoring››.
Άλλες δραστηριότητες που έχει συμμετάσχει:
• Ενημέρωση των παιδιών για τη διατροφή, με θέμα «Η διατροφή των εφήβων» στο γενικό Λύκειο Σητείας (Κρήτη).
• Συμμετοχή στην επιστημονική διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης κοινού «Επίκαιρα θέματα στον χώρο της Διατροφής & η συμβολή τους σε θέματα Υγείας και Πρόληψης» από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
• Συμμετοχή μαζί με την ΕΔΔΕ στην διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης κοινού που διοργανώθηκε στο «Global Wellness Day».
• Συμμετοχή στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τις ΕΔΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

Παρακολουθεί Ιατρικά Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Κλινικά φροντιστήρια Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και Παθολογικών καταστάσεων, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο κλάδο της Διατροφής και της Υγείας.