Γενικά

Η σωστή διατροφή ως «σύμμαχος» ενάντια στο κρυολόγημα !

Κάθε φθινόπωρο, τα κρυολογήματα έχουν την τιμητική τους. Την εποχή αυτή είναι σε έξαρση πολλές ιώσεις. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα, οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και τα κρούσματα γρίπης. Ως αποτέλεσμα ταλαιπωρούνται πολλοί ενήλικες αλλά και πιο ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Η Διατροφή, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών λοιμώξεων και των συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλές φορές, τα φάρμακα για τη γρίπη δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά. Τότε χρειάζεται να ρίξουμε το βάρος στη διατροφή μας και να την εμπλουτίσουμε με τροφές που βρίσκονται ήδη μέσα στην κουζίνα μας και μπορούν να επισπεύσουν την ανάρρωσή μας.

Η παρακάτω λίστα διατροφικών συμβουλών θα σας δείξει τι μπορεί να σας βοηθήσει σε ώρες ανάγκης.

Καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοιμώξεων.

Καταναλώνετε τακτικά μέσα στην εβδομάδα τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια – θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Ε, Β12, Β6, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο όπου όλα μαζί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και άμυνα του οργανισμού.  

Αυξήστε την ποσότητα σε ω3 κα ω6 λιπαρά μέσα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα δημητριακά. Είναι τροφές που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καταναλώνετε τροφές με προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά, όπως τα ζωντανά γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ αλλά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα που προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από λοιμώξεις.  

Περιορίστε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα έτοιμα γεύματα τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα.
Προτιμήστε να φτιάχνετε σπιτικές συνταγές με δικά σας υγιεινά υλικά.

Πίνετε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς που θα βοηθήσουν τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Πίνοντας ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτο­καλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε. 

Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα. Καλή επιλογή μπορεί να αποτελέσει μία σούπα λαχανικών ή κρέατος- κοτόπουλου. Δώστε γεύση και αντιοξειδωτικά στη σούπα, βάζοντας λεμόνι.  

Σε γενικά πλαίσια μία Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά Συστατικά, παράλληλα με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής όπως το πλύσιμο χεριών, θα θωρακίσουν τον οργανισμό ενάντια σε κάθε είδους ίωση.

Πριν σκεφτείτε ”να ρίξετε κάτι πάνω σας”…. μπορείτε να προσέξετε τη διατροφή σας!

Σχετικά με τον δημιουργό

ΜΟΡΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος ένωσης διαιτολόγων διατροφολόγων Ελλάδος

Είναι Πτυχιούχος του Tμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Δραστηριοποιείται στο χώρο από το 2009 με δικό του γραφείο στην πόλη της Ρόδου, με τον διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ». Στο ενεργητικό του έχει διδάξει σε μαθητές ΤΕΛ αλλά και σε φοιτητές ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών, μαθήματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή. Ασχολείται ιδιαίτερα με την συγγραφή άρθρων σε τοπικά και όχι μόνο έντυπα μέσα ενημέρωσης, διατηρώντας από το 2009 τη δική του προσωπική στήλη με τίτλο Υγεία και Διατροφή, συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Πραγματοποιεί πολλές ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και σε σχολεία με θέμα τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια αλλά και σε άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συνεχή επιμόρφωση όσον αφορά στα νέα δεδομένα σε θέματα υγείας και διατροφής. Παρακολουθεί συνεχώς επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα υγείας και διατροφής. Έχει συμμετάσχει σε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) και παρουσίασε αναρτημένη ανακοίνωση στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής και 2ο κλινικής Διατροφής στην Αθήνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition ESPEN.