Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης μηνίσκων

Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω) είναι ημισεληνοειδείς δομές κολλαγόνου που σαν μαξιλαράκια παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι μηνίσκοι συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία και γενικότερα στην υγεία του γόνατος. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειάς τους αναπτύσσεται οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Επομένως τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες ρήξεις των μηνίσκων πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Με την εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών και εργαλείων μπορούν εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιηθούν: (1) Μερική μηνισκεκτομή αν πρόκειται για ρήξη μικρού τμήματος ενός μηνίσκου, (2) Συρραφή του μηνίσκου με ειδικά σχεδιασμένα ράμματα αν πρόκειται για εκτεταμένη ρήξη αυτού.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια μεγάλη ρήξη μηνίσκου δεν είναι δυνατό να συρραφτεί ή ένας ολόκληρος μηνίσκος έχει καταστραφεί;. Πρέπει να μείνει η άρθρωση χωρίς μηνίσκο; Σαφώς όχι, αφού η αφαίρεση μεγάλου τμήματος μηνίσκου και πολύ περισσότερο ολόκληρου του μηνίσκου οδηγεί όπως προαναφέρθηκε σε ανάπτυξη αρθρίτιδας. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών ανέρχεται στις 7.000-8.000 ανά έτος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε πόσο μεγάλο αριθμό ασθενών που οι πλειοψηφία του είναι νέοι και δραστήριοι μπορεί να αναπτυχθεί πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Σήμερα, για την πρόληψη της επιπλοκής της οστεοαρθρίτιδας μετά από μηνισκεκτομή, ο κος Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλος εφαρμόζει τεχνικές μερικής ή ολικής αντικατάστασης μηνίσκων με τους πλέον εξελιγμένους και πιστοποιημένους τρόπους: (α) τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων, και (β) μεταμόσχευση μηνίσκων με αλλομοσχεύματα.

  1. Τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων. Στην θέση του κατεστραμμένου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου εισάγεται ένα συνθετικό ικρίωμα με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί με το χρόνο νέος μηνισκικός ιστός. Η επέμβαση πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς του κου Τριανταφυλλόπουλου έχουν ήδη κλείσει 5 έτη παρακολούθησης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι συνθετικοί αυτοί μηνίσκοι είναι πορώδεις, προοδευτικά απορροφήσιμοι, με σχήμα που μιμείται αυτό του φυσιολογικού μηνίσκου. Παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης, διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με τον φυσιολογικό. (Εικόνα 2)
  2. Μεταμόσχευση αλλομοσχεύματος μηνίσκου. Ο κος Τριανταφυλλόπουλος πραγματοποιεί πρωτοποριακές αρθροσκοπικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης αλλομοσχευμάτων ολόκληρων μηνίσκων. Οι μηνίσκοι προέρχονται από ιστικές τράπεζες μοσχευμάτων των ΗΠΑ ή της Ευρώπης και πληρούν όλους του κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων. Τα αλλομοσχεύματα μηνίσκων επιλέγονται ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην ανατομία του γόνατος. Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μεταμοσχεύσεις ολόκληρων από τον κο Τριανταφυλλόπουλο με ενθαρρυντικά άμεσα αποτελέσματα ενώ αναμένονται τα μακροχρόνια αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής και την αναστολή της εξέλιξης της αρθρίτιδας. (Εικόνα 3)

Εικόνα 1. Αρθροσκοπική τεχνική συρραφής μηνίσκου

Εικόνα 2. Συνθετικός μηνίσκος που διαμορφώνεται ώστε να έχει απόλυτη ανατομική εφαρμογή στη θέση του κατεστραμμένου.

Εικόνα 3. Αλλομόσχευμα μηνίσκου που παραγγέλνεται σε Τράπεζα Ιστικών Μοσχευμάτων και τοποθετείται στη θέση ένός πλήρως κατεστραμμένου μηνίσκου.

Περισσότερα για τον συγγραφέα Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλου στο επαγγελματικό του προφίλ ΕΔΩ  

Σχετικά με τον δημιουργό

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

Ο κος Ι. Τριανταφυλλόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής με Ερευνητικό και Διδακτικό έργο στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που στεγάζεται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ Κηφισιάς. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στα μεταβολικά νοσήματα των οστών (οστεοπόρωση), τις οστεοαρθρίτιδες και τις παθήσεις του αρθρικού χόνδρου. Το διδακτικό του έργο αφορά την εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής σχολής, ειδικευομένων της ορθοπαιδικής, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Συμμετέχει σε πειραματικές και κλινικές μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, συγγραφή διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

Το κλινικό και χειρουργικό του έργο αφορά στις αθλητικές κακώσεις, τα σύνδρομα υπερκαταπόνησης, τις παθήσεις του αρθρικού χόνδρου, τις οστεοτομίες των άκρων, τις αρθροπλαστικές των αρθρώσεων και τα μεταβολικά νοσήματα των οστών.