Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Χοληστερόλη, Μύθοι και Αλήθειες..

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία ,απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων του νευρικού συστήματος και για την παραγωγή και το μεταβολισμό των ορμονών.Η χοληστερόλη που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από δυο πηγές :από την κατανάλωση τροφής και από τη σύνθεση της στο ήπαρ, στο έντερο και σε άλλα όργανα .Η διαιτητική χοληστερόλη αγγίζει το 25% ,ενώ το υπόλοιπο 75% παράγεται από αυτόν.

Η χοληστερόλη λοιπόν περιβάλεται από κάποιους μύθους :

  1. Έχουμε ακούσει συχνά την φράση πως ‘’η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης προέρχεται από την τροφή ‘’. Η αλήθεια είναι πως πολλές τροφές περιέχουν χοληστερόλη , αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό .Το ήπαρ χρησιμοποιεί τα λιπαρά ,τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες για την παραγωγή 1γρ. χοληστερόλης την ημέρα . Σύμφωνα με τις συστάσεις η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300mg.
  2. Λοιπόν όχι δεν αυξάνουν όλες οι λιπαρές τροφές τα επίπεδα χοληστερόλης, γιατί δεν έχουν ίδια δράση όλα τα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα για αρχή αυξάνουν την LDL ‘’ΚΑΚΉ’’ χοληστερόλη στο αίμα . Αντίθετα τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα( ω-3 ,ω-6) όχι μόνο δεν αυξάνουν τη χοληστερίλη ,αλλά μπορούν και να την μειώσουν.
  3. Η χοληστερόλη είναι θεμα φύλλου και οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν .Όχι. Οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άνδρες σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους (εφηβεία- εμμηνόπαυση). Αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα που έχουν προστατευτική δράση απέναντι στην εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα πέφτουν σημαντικά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα χοληστερόλης να αυξάνονται .
  4. Φήμες λένε ότι τα παιδια δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Και όμως και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα . Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία συνιστούν τον έλεγχο της χοληστερόλης σε παιδιά 2 ετών και πάνω όταν:
  • Υπάρχει κληρονομικότητα καρδιακού επεισοδίου
  • Έχουν γονείς με υψηλές τιμές χοληστερόλης (>240mg /dL)
  1. To κάπνισμα δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης: Σύμβαίνει και όμως, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη ,αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την HDL .
  2. ‘’Μη φας πολλά αυγά γιατί αυξάνουν τη χοληστερόλη’’. Τα αυγά και τα θαλασσινά περιέχουν μεν αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.Είπαμε ότι οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, συνιστούν να μην ξεπερνά τα 300mg η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή . Οπότε και ένα αυγό τη μέρα (212 mg χοληστερόλης) μπορεί να καταναλώνεται άφοβα και τα θαλασσινά με μέτρο.
  3.  Αν νομίζεται ότι το φυσιολογικό βάρος υποδηλώνει και φυσιολογική χοληστερόλη κάνετε λάθος. Μπορεί τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης να έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία ,όμως υπάρχουν και άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Στην κατηφορία αυτή ανήκουν οι άνθρωποι με κακή ποιότητα διατροφής, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και τράνς λιπαρά οξέα. Από την άλλη υπάρχουν άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους που εμφανίζει προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας. Η ασθένει αυτή είναι γνωστή ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία και είναι κληρονομική .
  4. ‘’Η χοληστερίνη μειώνεται μόνο με τα φάρμακα ‘’. Δεν αποτελεί το μόνο τρόπο μείωσης η χορήγηση φαρμάκων. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, μια καλύτερη ποιότητα διατροφής, η αύξηση φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αλλάξτε το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλάξτε τρόπο σκέψης προς το φαγητό . Απομακρύνετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα τράνς λιπαρά οξέα και ακολουθήστε μια μεσογειακού τύπου διατροφή ,χωρίς στερήσεις, με μέτρο!

Σχετικά με τον δημιουργό

Πηνελόπη Λαγούρου Διαιτολογος-Διατροφολογος

Η Πηνελόπη Λαγουρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και μεγάλωσε στην Τήνο .
Είναι διαιτολόγος –διατροφολόγος απόφοιτη του ανώτατου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλίας , παράρτημα Καρδίτσας από το 2016.
Στην διάρκεια των σπουδών της αλλά μέχρι και σήμερα παρακολουθεί σεμινάρια και ενημερώνεται για να νέα θέματα διατροφής και για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε διάρκεια 8 μηνών .
Εκτέλεση ερευνητική μελέτη για το άγχος και την επίδραση στη διατροφή σε ενήλικο πληθυσμό της Τήνου ,κατά την διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας.
Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 παρακολούθησε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο :
του κέντρου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος της ESPEN( THE EUROPEAN SOCIETY FOR CLINICAL NUTRITION AND METABOLISM) από το 2017 και παρακολουθεί τα LLL courses certificate .
Ενώ κατά τους μήνες Οκτώμβριο του 2017 έως Ιανουάριο του 2018 , στα πλαίσια του εθελοντισμού παρακολούθησε τις εργασίες του Διαιτολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’.
Από το Μάρτιο του 2018 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Τήνο.