Dr Plus - Diatrofi

Διαβήτης

Αντλίες ινσουλίνης στο Σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στις περισσότερες  περιοχές του κόσμου . Όλοι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ,απαιτούν τη χρήση της ινσουλίνης για το γλυκαιμικό έλεγχο.

Η χορήγηση ινσουλίνης με αντλίες ,επίσης γνωστή ως συνεχή υποδόρια έγχυση ινσουλίνης ( CSII), εισήχθη σχεδόν μισό αιώνα πριν.Χρησιμοποιεί ταχέως δρώσα ινσουλίνη μόνο , ελαχιστοποιώντας έτσι τη μεταβλητότητα της χορήγησης και μειώνοντας τις πιθανότητες των διακυμάνσεων της γλυκόζης.

Η τεχνολογία της αντλίας έχει προχωρήσει σε επίπεδο μιμούμενη ακριβώς τις φυσιολογικές απαιτήσεις. Η προγραμματιζόμενη χορήγηση βασικής και bolus ινσουλίνης είναι ολοκληρωμένη και εξελίσσεται με τη χρήση βιοαισθητήρων γλυκόζης για την παροχή σε πραγματικό χρόνο του γλυκαιμικού ελέγχου και την έγκαιρη διάγνωση της υπογλυκαιμίας.

Πως λειτουργεί η αντλία ;

Μια αντλία χορηγεί προγραμματισμένα βασικό ρυθμό ινσουλίνης την ώρα που έχει επιλεγεί σύμφωνα με το 24 ωρό profil (τρόπου ζωής ) του ασθενούς .

Οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη μπορούν να επηρεαστούν από:

 1. Τη φυσιολογία του ασθενούς,
 2. Το είδος και τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας ,
 3. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ,
 4. Την άσκηση
 5. Τυχόν νόσηση
 6. Συγχορηγούμενα φάρμακα.

Οι περισσότεροι ασθενείς βέβαια χρησιμοποιούν διαφορετικό βασικό ρυθμό 24ώρου . Σχεδόν όλες οι αντλίες έχουν την ικανότητα τροποποίησης του βασικού ρυθμού κάθε μια ώρα και έχουν επίσης ένα προσωρινό χαρακτηριστικό βασικό ρυθμό.

Πλεονεκτήματα της χρήσης αντλίας ινσουλίνης :

 • Η προγραμματισμένη χορήγηση ινσουλίνης επιτρέπει στενότερη συνάφεια με τις φυσιολογικές ανάγκες
 • Χρησιμοποιεί μόνο βραχεία ή ταχέως δρώσα ινσουλίνη ,ελαχιστοποιώντας αιχμές και πιθανή μεταβλητότητα που σχετίζεται με την απορρόφηση.
 • Μείωση της γλυκαιμικής μεταβλητότητας και βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου
 • Μειωμένος κίνδυνος σοβαρής υπογλυκαιμίας και ανάγκης για επείγουσα ιατρική φροντίδα
 • Παρέχει ευελιξία στην καθημερινή ζωή του ασθενούς σε σχέση με τα γεύματα
 • Μείωση της ανάγκης για νοσηλεία και κόστος φροντίδας.

Ωστόσο έχουν προκύψει ορισμένα προβλήματα με τη χρήση της αντλίας που σχετίζονται με μηχανικού είδους δυσλειτουργία και στη θέση εισαγωγής ,όπως φλεγμονή ή, σπανιότερα ,λοιμώξεις  του δέρματος. Διακοπή της παροχής ινσουλίνης λόγω συστροφής ή απόφραξη του σετ έγχυσης μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εμφάνιση επεισοδίων υψηλής υπεργλυκαιμίας, ειδικά στο διαβήτη τύπου 1.

Σχετικά με τον δημιουργό

Πηνελόπη Λαγούρου Διαιτολογος-Διατροφολογος

Η Πηνελόπη Λαγουρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και μεγάλωσε στην Τήνο .
Είναι διαιτολόγος –διατροφολόγος απόφοιτη του ανώτατου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλίας , παράρτημα Καρδίτσας από το 2016.
Στην διάρκεια των σπουδών της αλλά μέχρι και σήμερα παρακολουθεί σεμινάρια και ενημερώνεται για να νέα θέματα διατροφής και για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε διάρκεια 8 μηνών .
Εκτέλεση ερευνητική μελέτη για το άγχος και την επίδραση στη διατροφή σε ενήλικο πληθυσμό της Τήνου ,κατά την διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας.
Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 παρακολούθησε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο :
του κέντρου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος της ESPEN( THE EUROPEAN SOCIETY FOR CLINICAL NUTRITION AND METABOLISM) από το 2017 και παρακολουθεί τα LLL courses certificate .
Ενώ κατά τους μήνες Οκτώμβριο του 2017 έως Ιανουάριο του 2018 , στα πλαίσια του εθελοντισμού παρακολούθησε τις εργασίες του Διαιτολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’.
Από το Μάρτιο του 2018 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Τήνο.