Dr Plus - Diatrofi

Διαβήτης

Διαβήτης και σύγχρονη ζωή… Ένα πρόβλημα επικοινωνίας

Ο διαβήτης προσβάλει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, περίπου 1 στους 11 Ευρωπαίους . Περίπου 75 εκατομύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια στην Ευρώπη , ενώ 1 στους 4 ενήλικες βρίσκεται σε προδιαβητική κατάσταση. Είναι η πιο κοινή μεταβολική ασθένεια , ενώ η συχνότητα  εμφάνισης ορισμένων τύπων διαβήτη έχει αυξηθεί πάνω από 700% τα τελευταία χρόνια.

Το ανθρώπινο σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να λειτουργεί σε συγκεκριμένες συνθήκες. Στη σύγχρονη εποχή έχουμε αλλάξει εντελώς αυτές τις συνθήκες  «χρήσης και λειτουργίας» του σώματος με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές  δυσλειτουργίες όπως ο διαβήτης. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου η τροφή είναι άφθονη και η σωματική δραστηριότητα περιορισμένη. Η μεγάλη ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνονται τείνει να αυξάνει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα μας, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και εντός των επιθυμητών ορίων, εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης και λεπτίνης .

Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα με την οποία απορροφάται η τροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμακαι τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη έκκρισης ινσουλίνης και λεπτίνης .  Όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή, τόσο πιο γρήγορα απορροφάται και τόσο περισσότερο επιδεινώνεται αυτή η ορμονική ανισορροπία .

Το σώμα μας συνηθίζει σε σταθερά υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών και δεν ανταποκρίνεται πλέον με τον ίδιο τρόπο. Οι αυξανόμενες ποσότητες ινσουλίνης και λεπτίνης οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη αυτών των ορμονών. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το πάγκρεας  δυσκολεύεται να παράγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης και ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πλέον στα σήματα της λεπτίνης.  Ως αποτέλεσμα λοιπόν, το σάκχαρο στο αίμα να αρχίζει να αυξάνεται, ενώ ο εγκέφαλός μας δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα όσον αφορά τα αποθέματα ενέργειας και κορεσμού και αυτό μας ωθεί να τρώμε συνεχώς.

   Το αποτέσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να προκαλέσει τα εξής :

 • αύξηση σωματικού βάρους
 • έντονη πείνα
 • αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου
 • αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
 • προδιάθεση για φλεγμονή
 • υποθυρεοειδισμό
 • βράχυνση των τελομερών
 • πρόωρη γήρανση
 • μεταβολικό σύνδρομο
 • νόσο του Alzheimer (διαβήτης τύπου ΙΙΙ)
 • κατάθλιψη
 • διαβήτη

Βιβλιογραφία:

Πώς να ζήσετε 150 χρόνια με υγεία , Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.