Dr Plus - Diatrofi

Διαβήτης

Γνωρίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη

gnorizontas-ton-sakxarodi-diaviti
Γράφτηκε απο Βασιλική Λαζαρίδου

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κάτι που σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του.

Γνωστά είδη Σακχαρώδη Διαβήτη έως τώρα ήταν ο:

  • τύπου 1 γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος
  • τύπου 2
  • κυήσεως

Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν δείξει κι άλλα είδη Σακχαρώδους Διαβήτη. Στο παρών άρθρο θα ασχοληθούμε με τπν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Πότε παρουσιάζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1παρουσιάζεται κυρίως σε μικρές ηλικίες.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε βρέφη λίγων μηνών εώς και την εφηβεία και χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ανικανότητα του παγκρέατος να παράξει ινσουλίνη. Οι λόγοι μπορεί να είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί ή εξαιτίας κάποιου ιού.

Αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας είναι η αναγκαστική και εφόρου ζωής έγχυση ινσουλίνης από το ίδιο το άτομο. Δηλαδή, το άτομο θα κάνει ενέσεις ινσουλίνης όσες φορές την μέρα χρειάζεται ή θα τοποθετήσει αντλία συνεχούς έγχυσης ισνουλίνης.

Επειδή εμφανίζεται από μικρές ηλικίες, χρειάζεται όσο το δυνατόν μικρότερες διακυμάνσεις σακχάρου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές. Αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζονται από:

  • τους υδατάνθρακες και την ινσουλίνη για αυτούς, δηλαδή αν θα υπάρξει σωστή δοσολογία
  • την ποιότητα των υδατανθράκων αλλά και των λιπών
  • την γυμναστική αλλά και από τη γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου
  • τα καιρικά φαινόμενα
  • το επίπεδο στρες
  • την οποιαδήποτε λοίμωξη
  • την εμμηνορρυσία

Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό, το άτομο θα πρέπει να υπολογίζει τα γραμμάρια υδατανθράκων και λιπών που υπάρχουν σε κάθε γεύμα του.

Έχοντας τις σωστές αναλογίες από τον γιατρό του, θα κάνει τις ανάλογες μονάδες ινσουλίνης. Φυσικά, θα πρέπει να δίνεται σημασία και στο μαγείρεμα των φαγητών χωρίς να χρειάζεται να μαγειρεύεται ξεχωριστό φαγητό.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάται ο ασθενής είναι πως τα υδατανθρακούχα τρόφιμα πρέπει να συνδυάζονται με πράσινη σαλάτα και ποικιλία αυτής και πρωτεΐνη. Με αυτόν τον τρόπο, η αύξηση του σακχάρου στο δίωρο θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και θα έχει ελέγξει σωστά τον γλυκαιμικό δείκτη του φαγητού του.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει την αύξηση του σακχάρου στις 2 ώρες από την κατανάλωση υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες μπορούν να τον αυξήσουν. Αντίστοιχα, οι πρωτεΐνες, το λίπος και τα πράσινα λαχανικά λόγω των φυτικών ινών τον μειώνουν.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης επίσης, επηρεάζεται από το βρασμό των ζυμαρικών, για αυτό και προτιμώνται al dente. Επηρεάζει ακόμη και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαρίνη η οποία μας δίνει τον μέσο όρο των τιμών του σακχάρου για το τελευταίο τρίμηνο. Κάθε δευτερόλεπτο υπάρχει μια τιμή η οποία αποθηκεύεται. Διαμορφώνει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαίρινη, HbA1c, η οποία πρέπει να μετράται κάθε 3 μήνες.

Μέτρηση σακχάρου

Περίπου κάθε 3 ώρες καλό είναι να μετράται το σάκχαρο.

Η ώρα αυτή συμπίπτει με την ώρα που συνήθως τρώμε κάτι αλλά και με την ώρα που αρχίζει η δράση της 4ωρης ινσουλίνης να πέφτει εμφανώς.

Καλό είναι να μην γίνεται έγχυση ινσουλίνης πριν το 4ωρο. Όμως, εφόσον δοκιμαστεί και συζητηθεί με τον θεράπων γιατρό είναι μια κάλη τεχνική για τον καλύτερο έλεγχο.

Έτσι κι αλλιώς, το 3ωρο της συχνότητας πρέπει να τηρείται, διότι διαφορετικά συμβαίνει η γλυκονεογένεση, διαδικασία η οποία ενεργοποείται από το ίδιο το σώμα όταν παραμένει νηστικό για κάποιες ώρες.

Στην γλυκονεογένεση παράγεται καύσιμο από τον ίδιο τον οργανισμό –γλυκόζη δηλαδή- για να κάνει τις διάφορες δραστηριότητες εκείνη τη στιγμή. Κατά συνέπεια, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σημεία έγχυσης της ινσουλίνης

Επίσης, σημαντικό είναι να τηρείται κυκλικό σχήμα στα σημεία έγχυσης ινσουλίνης.

Η κοιλιά είναι το πρώτο σημείο για την γρηγορότερη απορρόφηση ινσουλίνης, όπως επίσης και το ασφαλέστερο όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άσκηση ή δραστήρια μέρα.

Καλό είναι να καταγράφεται κάπου το σημείο της κάθε ένεσης ώστε να αποφεύγεται να γίνεται μόνο σε 2-3 «βολικά» σημεία. Με το πέρας του χρόνου και ακολουθώντας την τακτική του ίδιου βολικού σημείου, μπορεί να δημιουργηθεί λιποδυστροφία.

Η λιποδυστροφία είναι επιπλοκή κατά την οποία δημιουργείται ένα σακουλάκι γεμάτο ινσουλίνη κάτω από το δέρμα και μπορεί να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή δημιουργώντας σοβαρή υπογλυκαιμία.

Η θεραπεία στην σκληρή και με γρουμπαλάκια επιδερμίδα από την λιποδυστροφία είναι να αφεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς έγχυση.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, είναι ένα νόσημα που θέλει φροντίδα αλλά και εκπαίδευση. Συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα.

Γνωρίζοντας τα, γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμα η ασθένεια αλλά και πιο ανάλαφρη για την ψυχολογία αν σκεφτεί κανείς πως το νόσημα αυτό θα συντροφεύει τον ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του!

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλική Λαζαρίδου

Στα 15 μου αποφάσισα πως θέλω να γίνω διαιτολόγος βοηθώντας άτομα που είχαν ανάγκη για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής του. Έτσι, αποφοίτησα από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης του 2015. Έκανα την πτυχιακή στο Ιπποκράτειο Νοκοσομείο στην Δ’ Παιδοενδοκρινολογική Μονάδα, με θέμα «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Παιδική Ηλικία», ενώ την πρακτική μου άσκηση την έκανα δίπλα σε γιατρό με εξιδείκευση στη διατροφή στην Θεσσαλονίκη. Έχω παρακολουθήσει τα μετεκπαδευτικά μαθήματα του ΚΕΑΔΔ και έχω συμμετάσχει σε διάφορες ομιλίες με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη.