Διαβήτης

Στόxοι αντιμετώπισης διαβήτη

Ως Διαιτολόγοι παρακολουθούμε ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη (Τύπου 1 και 2, Διαβήτη κύησης) ή έχουν διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης (IGT: Impaired Glucose ToleranceImpaired Fasting Glucose ). Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε αυτά τα άτομα ώστε να έχουν μια καλή σχέση με την τροφή  Η δίαιτα που συστήνεται στους ασθενείς με διαβήτη κυμαίνεται στα πλαίσια της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Δεν περιλαμβάνει αποκλεισμό ομάδων τροφίμων αλλά στηρίζεται στη σωστή κατανομή υγιεινών τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

.Στόχος των οδηγιών που θα τους σώσουμε είναι:

 

  • Η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα
  • Η πρόληψη των οξέων και μακροχρόνιων επιπλοκών του διαβήτη
  • Η διατήρηση της καλής θρεπτικής κατάστασης
  • Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής

 

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι οι ασθενείς μας,  θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε στον τρόπο που θα πρέπει να τρέφονται με βάση τον τρόπο ζωής τους, του ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού τους.

Ασθενείς με διαβήτη (Τύπου 1 και 2, Διαβήτη κύησης) ή έχουν διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης (IGT: Impaired Glucose ToleranceImpaired Fasting Glucose ) θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου τους στο σπίτι και να το διατηρούν σε ένα φυσιολογικό ή κοντά σε αυτό επίπεδο. Η συχνότητα του ελέγχου καθορίζεται σε συνεργασία όλων των Επαγγελματιών Υγείας που παρακολουθούν τον ασθενή

Στους πίνακες που ακολουθούν παρατίθενται τα επίπεδα σακχάρου που πρέπει να έχουν τα άτομα που πάσχουν ή όχι διαβήτη. Στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μαζί με το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων θα πρέπει να ζητάμε και τα καταγεγραμένα επίπεδα σακχάρου τους, ώστε να ελέγχουμε πόσο αποδοτική ήταν η εκπαίδευση των ατόμων και να τροποποιούμε τις οδηγίες ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου του ατόμου.

 

Ώρα ελέγχου Στόχος για τα επίπεδα σακχάρου πλάσματος για ατομα που δεν πάσχουν από διαβήτη Στόχος για τα επίπεδα σακχάρου πλάσματος για ατομα που πάσχουν από διαβήτη
Πριν το πρωινό γεύμα (Νηστικός/ ή) < 100 70 – 130
Πριν το γεύμα / σνακ/ δείπνο < 110 70 – 130
Δύο ώρες μετά το γεύμα / σνακ/ δείπνο < 140 < 180
Την ώρα της βραδινής κατάκλισης < 120 90- 150
A1C

(Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη)

< 6% < 7%

 

Επίπεδα Σακχάρου αίματος (mg/dL) για γυναίκες με διαβ’ητη
Ώρα ελέγχου Τιμή Σακχάρου mg/dL
Νηστηκή το πρωί ή πρίν τα γεύματα 95 ή χαμηλότερα
1 ώρα μετά την κατανάλωση τροφής 140 ή χαμηλότερα
2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφής 120 ή χαμηλότερα

 

Βιβλιογραφία

http://www.joslin.org/info/Goals-for-Blood-Glucose-Control.html

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/types/gestational

 

http://static.diabetesselfmanagement.com/pdfs/DSM2551_6711.pdf

http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/checking-your-blood-glucose.html?referrer=https://www.google.gr/

http://care.diabetesjournals.org/content/38/Supplement_1/S33

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφόλογος MSc