Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία

Διατροφή και αιμορροΐδες

diatrofi-kai-aimorroides

Οι αιμορροΐδες είναι από τις πιό συχνές παθήσεις του γενικού πληθυσμού.

Κλινικά χαρακτηρίζονται ως μικρά ογκίδια στην περιοχή του πρωκτού τα οποία έχουν αίμα. Αναλόγως το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής, παρατηρείται η παρουσία πρωκτικού ιστού, πόνος και αιμορραγία.

2 κατηγοριοποιήσεις αιμορροΐδων

Η πρώτη έχει να κάνει με την περιοχή που βρίσκονται. Υπάρχουν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές.

Η δεύτερη είναι η κατάταξη των αιμορροΐδων ως προς τον βαθμό σοβαρότητας τους. Υπάρχουν 4 στάδια με το πρώτο να είναι το πιο ήπιο και το τέταρτο το πιο σοβαρό στο οποίο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με laser.

Και στις 2 μορφές η διατροφή έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και αποτελεί μέρος της θεραπείας.

Γενικές οδηγίες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Η βασική αιτία εμφάνισης των αιμορροΐδων έγκειται σε διαταραγμένες συνήθειες αφόδευσης οι οποίες είναι η αυξημένη καταπόνηση-πίεση και ο παρατεταμένος χρόνος αφόδευσης.

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι παραπάνω πρακτικές και να αντικατασταθούν από τρία λεπτά κατά την αφόδευση με συχνότητα 1 φορά την ημέρα χωρίς πίεση. Τέλος, συστήνεται η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη νερού.

Η ιατρική περίθαλψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χορήγηση διαιτητικών ινών από το πρώτο στάδιο έως και το στάδιο 3 απαραιτήτως. 

Διατροφή και αιμορροϊδες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα πολλών κλινικών μελετών και μετα-αναλύσεων δείχνουν πως η πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά ανακούφισε από τα συμπτώματα και τον πόνο. Ταυτόχρονα, μείωσε κατά 50% τις πιθανότητες αιμορραγίας.

Σε μια ακόμη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν φυτικές ίνες ως κύρια θεραπεία. Στην επανεξέταση μετά από διάστημα 3 και 6 μηνών, φάνηκε πως η πρόσληψη φυτικών ινών είχε την ίδια δραστικότητα όπως και στην αρχή της θεραπείας, επομένως η δραστικότητα της θεραπείας με φυτικές ίνες δεν μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Φυτικές ίνες υπάρχουν σε αρκετά τρόφιμα όπως στα φρούτα και στα λαχανικά. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ακόμη, συστήνεται η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και η κατανάλωση οσπρίων. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει συνδυαστικά και συμπλήρωμα φυτικών ινών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συνδυαστικά προτείνεται:

  • επαρκή πρόσληψη υγρών, κυρίως νερού
  • μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών
  • επαρκής σωματική άσκηση
  • αποφυγή φαρμάκων που προκαλούν δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Κάποια τρόφιμα που μπορεί να κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα και την εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι η αυξημένη κατανάλωση καυτερών τροφίμων όπως και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Επομένως, καλό θα ήταν τα τρόφιμα αυτά να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται πιο σπάνια σε μικρές ποσότητες.

Τέλος, συστήνεται η ελάττωση του καπνίσματος που φαίνεται να προκαλεί γενικότερα προβλήματα στο έντερο όπως η δυσκοιλιότητα, με συνέπεια να επηρεάζει και τις αιμορροΐδες.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).