Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Διατροφή και νοσήματα των νεφρών

diatrofi-kai-nosimata-nefron

Η διατροφή είναι ο τρόπος που προσλαμβάνει ο οργανισμός τις απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του. Όσο πιο υγιεινές και καθαρές είναι οι τροφές, τόσο μειώνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία του οργανισμού.

Παρολ’ αυτά, ακόμη και οι πιο αγνές τροφές περιέχουν κάποια επιβλαβή στοιχεία, που αποβάλλονται από τα ούρα μέσω των νεφρών.

Όταν όμως τα νεφρά σταδιακά χάνουν την ικανότητά τους να αποβάλλουν τα τοξικά μεταβολικά προϊόντα και το περιττό νερό από το αίμα, τότε κάνουμε λόγο για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μη αναστρέψιμη και προκαλείται συνήθως από τη βλάβη του νεφρού εξαιτίας της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της είναι ο διαβήτης και η υπέρταση. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου;

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος τείνει να μην εμφανίζει συμπτώματα, και όταν εκδηλωθούν, έχει ήδη χαθεί το 50% της λειτουργικότητας των νεφρών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι τα εξής:

 • Συχνοουρία
 • Μυϊκές κράμπες
 • Ξηροδερμία με κνησμό
 • Κόπωση, Ανορεξία, Αϋπνία
 • Οίδημα στα άνω και κάτω άκρα (πρήξιμο)

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να διαγνωστεί με αναλύσεις ούρων, αίματος καθώς και με απεικονιστικές εξετάσεις όπως π.χ. υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο;

Οι αλλαγές στη διατροφή είναι από τις πρώτες που καλείται να κάνει ο ασθενής με Χρόνια Νεφρική Νόσο. Στόχος της είναι να εξομαλύνει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Συνιστάται τροποποίηση της διατροφής για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφροπάθειας. Τα άτομα με χρόνια νόσο των νεφρών συχνά έχουν πολλαπλές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο, για την οποία συνιστάται επίσης τροποποίηση της διατροφής.

Καθώς η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΑ) προοδεύει, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη µείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και στη µείωση της νεφρικής λειτουργίας.

Οι στόχοι των διατροφικών παρεμβάσεων στην ΧΝΑ περιλαμβάνουν τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, τη διασφάλιση της βέλτιστης διατροφικής κατάστασης σε όλα τα στάδια της ΧΝΑ, την πρόληψη της συσσώρευσης τοξικών μεταβολικών προϊόντων και την αποφυγή επιπλοκών της CKD.

Όσο η νόσος εξελίσσεται είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές όπως:

 • Μεταβολική οξέωση
 • Αναιμία, Υποσιτισμός
 • Διαταραχή των οστών
 • Ανισορροπία ιχνοστοιχείων
 • Υπερκαλιαιμία, Δυσλιπιδαιμία

Οι παραπάνω επιπλοκές, όπως επίσης και το γεγονός ο ασθενής να υποβληθεί τελικά σε αιμοκάθαρση, είναι πιθανό να καταστήσουν αναγκαία περαιτέρω τροποποίηση της διατροφής.

Ένας διατροφολόγος είναι ο αρμόδιος σε κάθε περίπτωση, που θα καθοδηγήσει τον πάσχοντα να διαμορφώσει το δικό του πλάνο διατροφής, το οποίο θα πρέπει να ακολουθεί πιστά.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της διατροφικής αγωγής για την ΧΝΑ είναι:

 • Μείωση των ουραιμικών συμπτωμάτων της νόσου, μειώνοντας τη συσσώρευση στον οργανισμό των «άχρηστων» προϊόντων του μεταβολισμού των πρωτεϊνών
 • Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (ρυθμιση ζαχαρώδη διαβήτη)
 • Επιβράδυνση της προοδευτικής έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας
 • Πρόληψη του δευτεροπαθούς υπερπαραθυροειδισμού
 • Διασφάλιση της καλής διατροφικής κατάστασης θρέψης του ατόμου
 • Ρύθμιση της μεταβολικής οξέωσης
 • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη συσσώρευση υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό
 • Η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να κάνει στο ημερήσιο διαιτολόγιό του ώστε να σχεδιάσει εύκολα, πρακτικά και υγιεινά τα γεύματά του

Συμπεράσματα

Η διατροφή είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη καθώς συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι συνιστώμενες διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι εφικτές, βιώσιμες και κατάλληλες για τις διατροφικές προτιμήσεις και τις κλινικές ανάγκες των ασθενών.

Χορτοφαγία

Επίσης, να σημειωθεί ότι υπάρχουν λίγες έρευνες που επισημαίνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή δεν βοηθάει ασθενείς με ΧΝΑ ή αιμοκάθαρση λόγω της δυσκολίας στην κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης και στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων καλίου και φωσφόρου.

Όμως, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου Επαγγελματία Υγείας μπορούν οι ασθενείς με ΧΝΑ να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή.

Εντερική δυσλειτουργία

Η εντερική δυσλειτουργία έχει εμπλακεί στην παθογένεση της χρόνιας νεφροπάθειας. Η αποκατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου με προβιοτικά και συμπληρώματα προβιοτικών έχει εμφανιστεί ως πιθανή θεραπευτική παρέμβαση αλλά δεν έχει συστηματικά αξιολογηθεί στον πληθυσμό με χρόνια νόσο των νεφρών.

Νάτριο και πρωτείνη

Ερευνητικά δεδομένα επίσης επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης νατρίου στα αποτελέσματα της υγείας.

Με βάση τα ευρήματα ερευνών η δίαιτα περιορισμένης χρήσης πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει το ρυθμό μείωσης της νεφρικής λειτουργίας και τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας για τους πληθυσμούς με χρόνια νόσο των νεφρών, αλλά δεν έχει αποφέρει σαφή ευεργετική επίδραση για όλα τα συμβάντα θανάτου που οφείλονται σε αυτές τις αιτίες. Ωστόσο, το βέλτιστο επίπεδο πρόσληψης πρωτεϊνών σε διάφορους συμμετέχοντες με ΧΝΑ παραμένει αναπάντητο και η διατροφική κατάσταση πρέπει να εξετάζεται με προσοχή από Διαιτολόγους.

Για εξατομικευμένη διατροφική αγωγή απευθυνθείτε στον Διαιτολόγο σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν δεν μπορεί να καταναλωθεί τροφή σε ικανοποιητική ποσότητα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο και τον γιατρό σας για την περίπτωση λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφόλογος MSc