Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία Πεπτικό

Διατροφή στην χολολιθίαση

 Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στη χώνευση της τροφής.

Είναι ένα ευαίσθητο όργανο, και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτης από θρεπτικά συστατικά φαγητά συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν και να προωθήσουν μια υγιή χοληδόχο κύστη. Αντίθετα, άλλα αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων όπως φλεγμονή ή χολόλιθοι.

Εάν η χοληδόχος κύστη σας δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση υγείας, ίσως χρειαστεί να την αφαιρέσετε. Επομένως, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η υγεία της.

Τρόφιμα φιλικά προς τη χοληδόχο κύστη

Για μια υγιή χοληδόχο κύστη, ενσωματώστε τα ακόλουθα τρόφιμα στη διατροφή σας: Πιπεριές, εσπεριδοειδή, σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, ντομάτες, γάλα χαμηλά σε λιπαρά,  σαρδέλες, ψάρια και οστρακοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φασόλια, καρύδια, φακές, tofu.

Η κατανάλωση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, γεμάτης με φρούτα και λαχανικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση και την προστασία της υγείας της χοληδόχου κύστης σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ίνες. Οι τελευταίες είναι απαραίτητες για μια υγιή χοληδόχο κύστη.

Θεωρείται ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου της χοληδόχου κύστης. Τρόφιμα όπως φασόλια, καρύδια, φακές, τόφου και tempeh (εφόσον δεν είστε αλλεργικοί στη σόγια) είναι εξαιρετικές εναλλακτικές για το κόκκινο κρέας.

Τρόφιμα που επιδεινώνουν την υγεία της χοληδόχου κύστη σας

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φυτικών και ζωικών λιπαρών ουσιών,  επεξεργασμένα λευκά τρόφιμα (ζυμαρικά, πάστα κ.λπ.), τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν στην προστασία της χοληδόχου κύστης σας. Τα μεγαλύτερο προβλήμα είναι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα μεταποιημένα.

Τρόφιμα που είναι λιπαρά ή τηγανισμένα σε έλαια όπως φυτικό έλαιο και φυστικέλαιο είναι πιο δύσκολο να διαλυθούν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Τα τρόφιμα με trans λίπη, μπορούν επίσης να είναι επιβλαβή για την υγεία της χοληδόχου κύστης.

Αποφεύγοντας τις εξευγενισμένες λευκές τροφές, όπως τα λευκά πάστα, τα στήθη και τα σάκχαρα, μπορείτε να προστατέψετε την χοληδόχο κύστη σας. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ και τον καπνό.

Δίαιτα χοληδόχου κύστης μετά από χειρουργική επέμβαση

Εάν χρειαστεί να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη σας, είναι πιθανό να εμφανίσετε διάρροια και χαλαρά κόπρανα τις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό οφείλεται στην πιο συνεχή απελευθέρωση της χολής στα έντερα σας.

Για τη μείωση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα μετά από χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης: τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 3 γραμμάρια λίπους, λιπαρές ουσίες, τηγανητά ή μεταποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικά.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να τρώτε τρόφιμα με λιγότερα από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Αυξήστε αργά τις ίνες σας και ξεκινήστε με διαλυτές ίνες, όπως η βρώμη. Μπορείτε επίσης να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά.

Αιτίες προβλημάτων χοληδόχου κύστης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι προβλημάτων χοληδόχου κύστης:

 1. χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης)
 2. χολόσταση (χολόλιθοι)

Ορισμένα άτομα με χολόλιθους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε αυτούς που το κάνουν, τα συμπτώματα των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλίας, ειδικά μετά από γεύματα και τροφές με λιπαρά
 • απώλεια όρεξης
 • ναυτία
 • έμετος
 • ίκτερος, εάν οι αγωγοί της χοληδόχου κύστης έχουν αποκλειστεί
 • πυρετό χαμηλού βαθμού
 • ούρα χρώματος τσαγιού
 • ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι επώδυνοι. Εάν είναι αρκετά μεγάλοι, μπορούν επίσης να αποκλείσουν τον αγωγό που οδηγεί έξω από τη χοληδόχο κύστη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι συχνά απαραίτητη.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χολόλιθους από τους άνδρες. Έγκυες γυναίκες, γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων και γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • ιστορικό προβλημάτων χοληδόχου κύστης, είτε προσωπικά είτε στην άμεση οικογένεια
 • υπερβολικό βάρος
 • ταχεία απώλεια βάρους ακολουθούμενη από αύξηση βάρους
 • στεφανιαία νόσος
 • διαβήτης
 • δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες
 • παράβλεψη υφιστάμενων αλλεργιών στα τρόφιμα
 • δυσανεξία στη λακτόζη

Η διαδρομή

Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης μπορεί να είναι επώδυνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνα.

Tρώγοντας τα σωστά τρόφιμα και αποφεύγοντας τα λάθος, μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση και προστασία της υγείας της χοληδόχου κύστης σας.

Μια δίαιτα για μια υγιή χοληδόχο κύστη θα ωφελήσει τη συνολική υγεία σας, διατηρώντας το σώμα σας υγιέστερο μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφόλογος MSc