Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Διατροφική αντιμετώπιση “Hashimoto”

diatrofiki-antimetopisi-hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια μορφή χρόνιας θυρεοειδίτιδας και ονομάζεται επίσης και χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. 

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία κυρίως προσβάλλει τις γυναίκες.
Συνήθως σε εξετάσεις αίματος ανευρίσκονται αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης anti-TG, έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO, καθώς και έναντι των θυρεοτρόπων υποδοχέων anti-TSHR (TRAB).

Τα αίτια της νόσου δεν είναι επακριβώς γνωστά. Ενοχοποιούνται περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και γενετική προδιάθεση. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια . Η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου, μέσω αυτοάνοσων μηχανισμών  ή άμεσης τοξικής επίδρασης, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

Πολλές φορές η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνυπάρχει και με αλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ιδίως με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τη νόσο του Addison, τη λεύκη, το σύνδρομο Sjogren, με φλεγμονώδη νόσου του εντέρου, την κοιλιοκάκη αλλα και με την μυασθένεια Gravis.

Το βασικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας  Hashimoto είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη). Η πάθηση εμφανίζει και διάφορα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε υποθυρεοειδισμό, όπως κόπωση ,υπνηλία, ξηροδερμία, αύξηση βάρους . Άλλα συνήθη χαρακτηριστικά είναι η δυσκοιλιότητα, οι μηνορραγίες και η μειωμένη γονιμότητα.

Διατροφική αντιμετώπιση

Η διατροφή φαίνεται να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη  όσο και στην αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας  Hashimoto .

Τα αυγά αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή δρομικών στοιχείων στήριξης του θυρεοειδούς, όπως πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών της ομάδας Β και λιποδιαλυτών βιταμινών.

Ο κρόκος του αυγού είναι το πιο θρεπτικό μέρος του. Τα συστατικά που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας  Hashimoto  είναι :

  • Σελήνιο:  Ο κρόκος αλλά και το ασπράδι αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου.
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες: Ο κρόκος του αυγού περιέχει σχεδόν το σύνολο των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D, KAI Ε
  • Βιταμίνες Β: Οι βιταμίνες της ομάδας Β, βοηθούν στην ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων

Ο σολομός  και οι σαρδέλες αποτελούν καλές πήγες πρωτεϊνών και είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, που καταπολεμούν την φλεγμονή, η οποία παρουσιάζεται έντονα στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επίσης , τα καρύδια είναι μια καλή πηγή σεληνίου.

Τέλος, είναι σημαντική η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Μήκα Διαιτολόγος / Διατροφολόγος