Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΓΗΡΑΣ

Εισαγωγή Γήρανση είναι, η προοδευτική φθορά των κυττάρων, των ιστών του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε ελάττωση της αντίστασής του. Η φθορά του οργανισμού είναι προοδευτική, γιατί οι βλάβες που δημιουργούνται είναι αθροιστικές. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται διαταραχές σε ορισμένα συστήματα, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με σωστή αντιμετώπιση.  Η διάρκεια ζωής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Ευρήματα της παλαιοντολογικής εποχής δείχνουν ότι μόνο το 20% των ανθρώπων έφθανε στην ηλικία των 35 χρόνων, ενώ στη σημερινή εποχή το 20% μπορεί να φθάσει στην ηλικία των 85 χρόνων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

 • η ηλικία
 • η υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών
 • η παρουσία βαρέων μετάλλων
 • η εξαντλητική φυσική άσκηση και προπόνηση
 • τροφές όπως τα τηγανιτά, τα ψητά στα κάρβουνα, οι τυποποιημένες τροφές κ.ά
 • τοξικές και καρκινογόνες χημικές  ουσίες
 • ο καπνός του τσιγάρου,
 • τα φάρμακα
 • το αλκοόλ
 • οι ατμοσφαιρικοί ρύποι,
 • η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
 • οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Η γήρανση του δέρματός μας, διακρίνεται :

 • στην ενδογενή (δηλαδή τη φυσιολογική, χρονολογική και αναπόφευκτη γήρανση του δέρματος) και
 • στην εξωγενή ή γήρανση από το ηλιακό φως (φωτογήρανση).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η αποκατάσταση της γήρανσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής και γενικώς αποφεύγοντας τις καταστάσεις που ενεργοποιούν το οξειδωτικό στρες, όπως η υπερβολική έκθεση σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.α. .Τον πιο σπουδαίο ρόλο στην αντιγήρανση παίζουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες (χορηγούμενες είτε μέσω της διατροφής είτε ως συμπληρώματα), οι οποίες προλαμβάνουν ή μειώνουν το οξειδωτικό στρες, απομακρύνοντας τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε µη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμίνες C, Ε, Α, το σελήνιο, το συνένζυμο Q 10, τα ω 3λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη φλαβονοειδών κ.λ.

Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ  Η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά και ελάχιστα τοξικά φυσικά αντιοξειδωτικά. Κατέχει μια σειρά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες, όπου αυτή δρα. Δεσμεύει το διαλυμένο οξυγόνο, καθώς αυτή οξειδώνεται πριν οξειδωθεί οποιοδήποτε άλλο συστατικό που είναι δυνατό να οξειδωθεί . Εκτός από το οξυγόνο, το ασκορβικό φαίνεται να είναι δραστικό κατά των ριζών υπεροξειδίων και των ριζών υδροξυλίων. Επίσης μπορεί να δράσει σαν συνεργικό, κυρίως σε μίγματα με τοκοφερόλες, τη βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και αποτελεί έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Προλαμβάνει την οφειλόμενη στην UVR ανοσοκαταστολή, φωτίζει το δέρμα και χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων. Επίσης η βιταμίνη αυτή είναι ασπίδα κατά του καπνίσματος, που δυσχεραίνει την κυκλοφορία και αποτελεί με τη σειρά του σημαντικό παράγοντα γήρανσης.      Πηγές : ακτινίδιο ,πεπόνι, πορτοκάλι, φράουλες, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( µαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) .

Ημερήσια δόση : η ημερήσια δόση ασκορβικού οξέος είναι 90 mg για τους άνδρες  και 75 mg για τις γυναίκες.

Βιταμίνη Ε Ο όρος βιταμίνη Ε περιγράφει γενικά όλα τα παράγωγα από τοκόλες και τοκοτριενόλες που παρουσιάζουν τη βιολογική δράση της α-τοκοφερόλης. Οι τοκοφερόλες αντιδρούν με τις υπεροξειδικές ρίζες και παράγουν υδρουπεροξείδια και μια τοκοφεροξειδιακή ρίζα. Η τοκοφεροξειακή ρίζα στη συνέχεια, είτε δεσμεύεται από το ασκορβικό οξύ είτε οξειδώνεται σε μια αντίστοιχη κινόνη.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι σε άτομα-καπνιστές η γ-τοκοφερόλη είναι πιο αποτελεσματική από την α-τοκοφερόλη για την προστασία των φωσφολιπιδίων. Άλλη επιδημιολογική μελέτη απέδειξε ότι η γ-τοκοφερόλη, όταν προσλαμβάνεται μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας, παρουσιάζει καλύτερη δράση σε σχέση με την α-τοκοφερόλη

Πηγές : Φυτικά έλαια κυρίως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο , αραβοσιτέλαιο , βαµβακέλαιο,  δημητριακά ανεπεξέργαστα, αμύγδαλα , καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά

Ημερήσια δόση : η ημερήσια δόση βιταμίνης Ε είναι 15 mg για γυναίκες και άντρες.

 Η αλληλοεπίδραση των βιταμινών C και Ε παρέχει έντονη φωτοπροστατευτική δράση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδραση που παρέχει οποιαδήποτε από τις δύο βιταμίνες μεμονωμένα.

 Σελήνιο Το σελήνιο, εμφανίζεται να βοηθά τη δράση της βιταμίνης E (α-τοκοφερόλη) περιορίζοντας την οξείδωση των λιπιδίων. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι το σελήνιο και η βιταμίνη Ε τείνουν να υποκαθιστούν το ένα το άλλο και ότι το σελήνιο μπορεί να αποτρέψει μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη της βιταμίνης Ε σε περιπτώσεις οξειδωτικού στρες . Η θυρεοειδοξίνη επίσης διατηρεί την αντιοξειδωτική λειτουργία της βιταμίνης C με το να καταλύει την ανάπλασή της. Πηγές : Οι φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, το ρύζι, τα φιστίκια κάσιους, τα καρύδια κ.α. αποτελούν την κυριότερη διατροφική πηγή σεληνίου. Ημερήσια δόση : η ημερήσια δόση σεληνίου είναι  55 μg για άντρες και γυναίκες.

Φλαβονοειδή
Ο όρος φλαβονοειδή περιλαμβάνει έναν αριθμό διαφορετικών κατηγοριών : φλαβανόλες (κατεχίνη, επικατεχίνη), φλαβονόλες (κερκετίνη, μυρικετίνη, καμφερόλη), φλαβονόνες (ταξιφολίνη), φλαβόνες (απεγινίνη, εσπεριδίνη), ισοφλαβόνες (γενεστείνη) και ανθοκυανιδίνες (κυανιδίνη, μολβιδίνη). Οι ενώσεις αυτές είναι δραστικά αντιοξειδωτικά ικανά να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες (υπεροξειδιακές, υδροξυλιακές, Ο2) σχηματίζοντας φαινοξειδικές ρίζες. Επίσης φαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση είναι παράγωγα του σιναμικού οξέος, όπως το καφεϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ και το φερουλικό οξύ.

Ακόμα, φυτά της οικογένειας Lamiaceae κυρίως δενδρολίβανο, ρίγανη, τσάι, μέντα και θυμάρι, περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως καρνασόλη, ροσμανόλη και καρβακρόλη, που μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιοξειδωτική δύναμη της δίαιτας.

Πηγές : ντομάτα, σταφύλια, κρασί (κατεχίνη, κερκετίνη, ανθοκυανιδίνες), τσάι, κυρίως πράσινο (κατεχίνη, κερκετίνη), μαύρη σοκολάτα (κατεχίνη), χυμός από κράνα (κερκετίνη, ανθοκυανιδίνες), κρεμμύδια, μήλα (κερκετίνη), βατόμουρα (ανθοκυανιδίνες), ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια (εσπεριδίνη), ρόδι, μαϊντανός, σιτάρι, όσπρια και κυρίως σόγια (ισοφλαβόνες)

Ω-3 λιπαρά οξέα  Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ω-3 λιπαρών οξέων που λαμβάνονται από τις τροφές και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοΐκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοιΐκό οξύ (DHA). Η πρόσληψη ω-3 PUFA και ιδιαίτερα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος ( ΕPA) προστατεύει το δέρμα τόσο σε μακροσκοπικό επίπεδο όσο και σε κυτταρικό επίπεδο, παρά την αύξηση του οξειδωτικού stres. Πέρα από αυτή την προστατευτική δράση, τα ω-3 PUFA παίζουν σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Στις παθήσεις αυτές όμως σημαντική συμβολή έχουν και τα ω-6 λιπαρά οξέα (το λινελαϊκό και το αραχιδονικό οξύ ).

Πηγές Ω-3 : τα ψάρια, τα φυτικά έλαια και τα καρυδέλαια είναι οι πρωταρχικές διαιτητικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα EPA και DHA βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια : σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος και ρέγκα. Το ALA βρίσκεται στο κραμβέλαιο(canola), τη σόγια, το σογιέλαιο, στους κολοκυθόσπορους, στο κολοκυθοσπορέλαιο κ.ά Άλλη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα φύκια.

Πηγές Ω-6 : η καλύτερη πηγή τους είναι τα φυτικά έλαια.

Ημερήσια δόση : Σύμφωνα με τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA και ΕΜΕΑ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για τα ιχθυέλαια ΕΡΑ και DHA έχει καθοριστεί στα 450 mg και καλύπτεται με κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρού ψαριού εβδομαδιαίως.

Συνένζυμο Q10  Το συνένζυμο Q10 (Co Q10) είναι ένα εκπληκτικό αντιοξειδωτικό. Συγκεκριμένα ενεργεί ως αντιοξειδωτικό μέσα στα μιτοχόνδρια καθαρίζοντας τις υπεροξειδικές ρίζες που σχηματίζονται. Επιπλέον, επειδή βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα μας κι επειδή μετακινείται εύκολα και δια μέσου των μεμβρανών των λιπωδών κυττάρων, βοηθά στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, από τις επιθέσεις δηλαδή των ελευθέρων ριζών στις κυτταρικές μεμβράνες. Σε ένα πείραμα που έγινε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια διαπιστώθηκε ότι  ποντίκια, στα οποία  δινόταν Co Q10, απέκτησαν εμφάνιση κι ενεργητικότητα νεαρών ποντικών, έμειναν πιο ενεργά στη γεροντική ηλικία και έζησαν περισσότερο από τα ποντίκια, στα οποία δεν έδιναν Co Q10.

Πηγές : σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια, συκώτι, σουσαμόσποροι, φιστίκια, καρύδια, σπανάκι.

Ημερήσια δόση : η δόση που πρέπει να λαμβάνει κανείς κυμαίνεται από 30 μέχρι 200 mg/24h κι εξαρτάται από το πρόβλημα του καθενός.

Το Co Q10 που λαμβάνουμε μέσω των παραπάνω τροφών δεν έχει τα θεραπευτικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς για να πάρουμε τη μικρότερη δόση που χρειαζόμαστε (30 mg Co Q10) θα πρέπει να καταναλώσουμε π.χ 1 κιλό φιστίκια!, συνεπώς η λήψη συμπληρώματος αυτού είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του ζωτικού αυτού συστατικού.

Οι επιστήμονες του USDA των ΗΠΑ κατέταξαν πρόσφατα τα τρόφιμα σε μια κλίμακα ανάλογα µε την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, την κλίμακα ORAC (oxygen reagent absorbance capacity) δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας ενδεικτικός των τιμών ORAC/100g των λαχανικών και φρούτων που αναλύθηκαν από το U.S.D.A. 

Ξερά δαμάσκηνα 5770 Παντζάρια 840
Σταφίδες 2830 Πορτοκάλια 750
Μύρτιλα 2400 Κόκκινες γλυκές πιπεριές 710
Βατόμουρα 2036 Κόκκινα σταφύλια 739
Λαχανίδες 1770 Κεράσια 670
Φράουλες 1540 Κρεμμύδια 450
Σπανάκι 1260 Καλαμπόκι 400
Λαχανάκια Βρυξελλών 980 Ακτινίδια 602
Φρέσκα δαμάσκηνα 949 Γκρέιπ φρούτ 483
Φύτρα τριφυλλιού 930 Μελιτζάνες 390
Μπρόκολο 890

 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ

 • Διατηρήστε το φυσιολογικό σας βάρος: τα επιπλέον κιλά και οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους ενισχύουν τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών και άλλων τοξικών ουσιών.
 • Φροντίστε τη διατροφή σας: ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής συσχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη ποικιλίας τροφών και όχι την εξειδίκευση σε κάποιες συγκεκριμένες. Φροντίστε η καθημερινή διατροφή σας να περιλαμβάνει οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • Προσπαθήστε να περιορίσετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και χημικά συντηρητικά ή έχουν παρασκευαστεί με ανθυγιεινούς τρόπους (τηγανιτά, καπνιστά, παστά), γιατί επιτείνουν τις κυτταρικές φθορές.
 • Προσθέστε στη διατροφή σας για μια υγιή επιδερμίδα ψάρια (ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο), ρεβίθια (ψευδάργυρος και αμινοξέα ), αυγά (βιοτίνη), ελαιόλαδο, σουσάμι, φασολάκια (αμινοξέα που χρειάζεται το δέρμα για την αναπλαστική του ικανότητα ).
 • Συμπεριλάβετε επίσης στη διατροφή σας, οπωσδήποτε 6-10 ποτήρια νερό, ψάρια (η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για το δέρμα ) και φρέσκους χυμούς φρούτων ( υψηλή αντιοξειδωτική δράση ,βιταμίνη C ).
 • Προστατέψτε το δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο: καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άσκοπη έκθεση του δέρματος στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Έρευνες έχουν καταλήξει πως όταν το δέρμα παραμένει στον ίσκιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι δυνατό να αναπαραγάγει σε σημαντικά επίπεδα νέο κολλαγόνο.
 • Κοιμηθείτε περισσότερο: Ο βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της νεανικής όψης του δέρματος, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της ομορφιάς. Για να είναι όμως αποδοτικός ο βραδινός ύπνος πρέπει να είναι γαλήνιος, να διαρκεί τουλάχιστον 7-8 ώρες και να αποφεύγονται τα άσκοπα ξενύχτια, καθώς η σύνθεση νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος πραγματοποιείται από τις 1.00 π. μ. μέχρι τις 4.00 περίπου τα χαράματα.
 • Σταματήστε το κάπνισμα: αλλοιώνει σοβαρά τις αισθήσεις και τις πνευματικές λειτουργίες, γερνάει πρόωρα το δέρμα και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 με 15 χρόνια.
 • Ενισχύστε την καλή λειτουργία του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής κατόπιν συνταγής ειδικού : πολυετείς εργαστηριακές μελέτες έχουν καταλήξει στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής που περιορίζουν τα σημάδια του χρόνου και χαρίζουν σφριγηλή επιδερμίδα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.Θ. πραγματοποίησα ερευνητική- πτυχιακή εργασία για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις των ατόμων που στεγάζονται στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη .

Το δεύτερο εξάμηνο του 1992 εργάστηκα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διατροφής. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου απέκτησα σημαντική εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων.

Οι αναζητήσεις για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωστής τροφής ενισχύθηκαν από την απόφαση μου το 1994 να γίνω χορτοφάγος . Η χορτοφαγία αποτελεί πλέον για μένα μια στάση ζωής και βαθιάς φιλοσοφίας για αγάπη προς την φύση .

Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το δικό μου προσωπικό διαιτολογικό γραφείο .

Σ αυτά τα χρόνια η διατροφή πέρασε και περνάει από διάφορα μεταβατικά στάδια προσπάθειας για αλλαγή .Αλλαγή που προσπαθεί να γίνει προς όφελος των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τελικά δεν τα καταφέρνει παραμένοντας στα πλαίσια της Δίαιτας και τελικά είναι ο εχθρός των σύγχρονων ανθρώπων .

Η παρουσία πλέον πολύ σημαντικών ερευνών και εξελίξεων στη Διατροφή δημιουργεί συνεχόμενες ανησυχίες και αναζητήσεις, που με οδηγούν στην παρακολούθηση ενός πολύ σημαντικού σεμιναρίου που ήρθε να επισφραγίσει την εμπειρία τόσων χρόνων .

Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED) και συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, αυτοεκτίμηση, εικόνα σώματος).

Μια πολύ σημαντική εμπειρία που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία χρόνων πάνω στην χορτοφαγία έφερε

Το Μάιο του 2015 την έκδοση του βιβλίου μου

Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

από τις εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με τον ΚΕΑΔΔ το οποίο αφορά έναν πλήρη οδηγό υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της νηστείας με έναν ενημερωτικό οδηγό συνταγών που δίνουν έμφαση στην θρεπτικότητα αλλά και απολαυστική γεύση φαγητών μαγειρεμένων από εμένα για την οικογένειά μου.

Η ανάγκη για αλλαγή στο τομέα της Διατροφής και Δίαιτας και η κοινή προσέγγιση σε θέματα διατροφής με συναδέλφους – συμφοιτητές δημιούργησε την επιστημονική ομάδα “Διατροφή “ στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2000 είμαι μέλος .

Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων,

του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,

του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

της επιστημονικής ομάδας medidiatrofi

της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας .

Ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Συμμετέχω και παρακολουθώ από το 1992 μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης , της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας και της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών .Η περίοδος της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα των παιδιών μου ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή ήταν για μένα μια ακόμη σημαντική διαπίστωση πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της Διατροφής για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σύλληψης του . Δεδομένα και γνώσεις που αποδεικνύουν πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει υγιείς και χαρούμενους ενήλικες και παιδιά .

Έτσι παράλληλα ξεκίνησε και μια καινούργια επαγγελματική εμπειρία για την ισορροπημένη Διατροφή στην εγκυμοσύνη , βρέφη , παιδιά και εφηβεία . Εμπειρία και γνωριμίες που οδήγησαν σε συνεργασίες με άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών . Έτσι το 2004 παρουσίασα στο συνέδριο της pharmatron εργασία για την Διατροφή της εγκύου και την περίοδο του θηλασμού .

Στα πλαίσια αυτής της διατροφικής αναζήτησης προκύψανε συνεργασίες και ( π.χ σημαντικές γνωριμίες ) .

Το 1998 συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής.

Το 2000 συνεργάστηκα με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής .

Το 2011 συμμετείχα στο πρόγραμμα Davinci στην ενημέρωση παιδιών για την παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής .Επίσης συμμετείχα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε σχολεία του Ασβεστοχωρίου .

Κατά την διάρκεια του 2011 και 2012 διατέλεσα επιστημονικός συνεργάτης- διαιτολόγος –διατροφολόγος με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της ομάδας πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ

Από το 2015 συνεργάζομαι με το ίδρυμα Μέλισσα για την ενημέρωση των παιδιών που διαμένουν εκεί για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την προαγωγή της πνευματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών.

Από το 2002 πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , για την ενημέρωση των μαθητών , γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής .

Αρθρογραφώ για το site www.diatrofi .gr και το www.medidiatrofi.gr

για το A-pharmacy.gr για περιοδικό business woman καθώς και για το ιντερνετικό τύπο ( αθηναϊκό , κ. λ. )

Τέσσερα Βασικά :

1 Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο με Πολυετή εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων. Και διαχείριση εξατομικευμένα προγραμμάτων διατροφής για : Έγκυες, Θηλάζουσες, Παιδιά, Ενήλικες – Διατροφικές Διαταραχές – Υγιεινή Διατροφή – Σακχαρώδη Διαβήτη – Προβλήματα Υγείας .

2- Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ]

3- Είμαι συγγραφέας του βιβλίου : Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

4 – Πραγματοποιώ ομιλίες σε σχολεία της πόλης για την ενημέρωση των μαθητών ,γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Αρθρογραφώ σε ποικίλα θέματα διατροφής