Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Αυτοάνοσα νοσήματα

autoanosa-nosimata

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο από κύτταρα και συστατικά κυττάρων.

Ο φυσιολογικός ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό από ιούς βακτηρία και αλλά μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα και προκαλούν λοιμώξεις.

Αν όμως για κάποιο λόγο διαταραχτεί αυτή η ρύθμιση του, επιτίθεται ενάντια στα όργανα του ίδιου του σώματος, δημιουργώντας αντισώματα τα όποια καταπλέουν τα κύτταρα κάποιων οργάνων ή ζωτικών ιστών του σώματος. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση διαταραχή.

Λόγοι αύξησης εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων

 Τις τελευταίες δεκαετίες η εμφάνιση τους είναι όλο και πιο έντονη και αυτό οφείλεται κατά βάση στο ότι:

  • Οι τροφές έχουν υποβαθμιστεί διατροφικά. Για παράδειγμα, παλιότερα σε ένα χωράφι καλλιεργούνταν 100 μαρούλια ενώ σήμερα 1000. Αυτό σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά  μοιράζονται σε 1000 έναντι των 100. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως δημιουργούνται διατροφικές ελλείψεις σε κυτταρικό επίπεδο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία των κυττάρων
  • Τα κύτταρα μας έχουν αλλάξει λόγω απουσίας συστατικών. Ως αποτέλεσμα το σώμα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα ως δικά του και τους επιτίθεται
  • Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας με κάποιες δεκαετίες πριν. Χρόνιο άγχος, αντιβιοτικά, απομάκρυνση από την φύση, μειωμένη δραστηριότητα, ακτινοβολία, μόλυνση περιβάλλοντος, κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου και πολλά άλλα συντελούν στην αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού. Οι διατροφικές αιτίες όπως συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τρανς λιπαρά από επεξεργασμένα προϊόντα, βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κλπ), ορμόνες και φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για καταστροφή των φυσιολογικών βιολογικών λειτουργιών

Είδη αυτοάνοσων νοσημάτων

Ανάλογα με το όργανο που πλήττεται, διαφοροποιείται και η ονοματολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Νευρικό σύστημα
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Βαριά μυασθένεια
  • Αυτοάνοση νευροπάθεια
  • Σύνδρομο Guillain-Barre
Αίμα
  • Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  • Κακοήθης αναιμία
  • Αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία
Αιμοφόρα αγγεία
  • Κροταφική αρτηρίτιδα
  • Αντιφωσδολιπιδικό σύνδρομο
  • Κοκκιωμάτωση Wegener
  • Νόσος του Behcet
Ενδοκρινείς αδένες
  • Θυρεοειδίτιδα hasimoto
  • Θυρεοειδίτιδα Graves
  • Αυτοάνοση ηπατίτιδα
  • Αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα
Γαστρεντερικό σύστημα
  • Νόσος του Chron
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Κοιλιοκάκη
  • Πρωτοπαθής χολική κίρρωση
Δέρμα
  • Λεύκη
  • Ψωρίαση
  • Ερπετοειδής δερματίτιδα
  • Αυτοάνοση δερματίτιδα ή έκζεμα
  • Αυτοάνοση δερματίτιδα
  • Γυροειδής αλωπεκία
Πολλαπλών οργάνων (συμπεριλαμβανομένου και του μυοσκελετικού συστήματος)
  • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ρευματική πολυμυαλγία
  • Συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος
  • Σκληρόδερμα
  • Μυοσίτιδα
  • Δερματομυοσίτιδα
  • Σύνδρομο Sjogren
  • Μυασθένεια
  • Ινομυαλγία
  • Μυϊκή δυστροφία
  • Αμυτροφική πλάγια σκλήρυνση

Επιπολασμός αυτοάνοσων νοσημάτων ανά φύλο

Ο γυναικείος πληθυσμός φαίνεται να προσβάλλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό (78%) από ότι οι άντρες χωρίς κάποιο σαφή λόγο.

Συγκεκριμένα η θυρεοειδίτιδα hasimoto, ο συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren και η πρωτοπαθής χολική κίρρωση έρχονται σε αναλογία 9:1!

Διατροφικές οδηγίες για να περιορίσουμε την έκθεση μας σε προ-οξειδωτικούς και προ-φλεγμονώδεις παράγοντες που λειτουργούν προληπτικά έναντι στην εμφάνιση αυτοάνοσων:

  • Μείωσε το κόκκινο κρέας και τα παράγωγα του (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον)
  • Αποφυγή τηγανισμένων τροφίμων (fast food, chips, γαριδάκια κ.λπ)
  • Αντικατέστησε τα λεύκα τρόφιμα με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης προϊόντα . Τα λεύκα άλευρα έχουν χαμηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα
  • Απόφυγε τα μεγάλα ψαριά (πχ ξιφίας) διότι περιέχουν υδράργυρο
  • Επιπλέον αντικατέστησε την κατανάλωση μπίρας από κουτάκι αλουμινίου σε γυάλινο και απόκλεισε τις κονσέρβες διότι με την διάχυση αλουμινίου παράγονται τοξικές ουσίες με το πέρας του καιρού
  • Μην καταναλώνεις τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες
  • Μην ξεροψήνεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Με αυτό τον τρόπο παράγονται καρκινογόνες ουσίες. Σκέψου ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα όσα 600 τσιγάρα
  • Μια καλή τακτική είναι να ψήνεις το κοτόπουλο και το ψάρι με το δέρμα τους και μετά από το ψήσιμο να το αφαιρείς ώστε να απομακρύνονται και οι βλαβερές ουσίες
  • Μαρίναρε τα κρεατικά με πηγές αντιοξειδωτικών όπως είναι το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τα φυσικά καρυκεύματα
  • Περιόρισε την ζάχαρη από τη διατροφή σου
  • Προτιμήσε τρόφιμα εποχής, περιέχουν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων

Ο ρόλος της Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D έχει σημαντική άνοσο-ρυθμιστική δράση και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην πορεία των αυτοάνοσων ασθενειών.

Πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αρκετές εξάρσεις και επιδείνωση της πορείας σε αυτοάνοσο νόσημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλακάς ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση. Συνεπώς είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη της για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των υποκείμενων νοσημάτων.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα θα πρέπει να ανέρχονται στα 30ng/ml αίματος.

30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 2 με 4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά προκειμένου να παραχθεί επαρκής ποσότητας βιταμίνης D. Επίσης, καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D  είναι τα ιχθυέλαια, το μουρουνέλαιο, τα άπαχα ψάρια (σολομός, ρέγκα) τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, το γάλα , το τυρί και διαφορές εμπλουτισμένες τροφές όπως μαλακές μαργαρίνες, χυμοί και δημητριακά πρωινού.

Να σημειωθεί πως η έλλειψη και πολύ περισσότερο η ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα, ωστόσο οδηγεί σταδιακά στην κατάρρευση του ανοσοποιητικού.

Σχετικά με τον δημιουργό

Γεωργία Ψύλλου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος