Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Eιδικές διατροφικές τακτικές

hashimoto-eidikes-diatrofikes-taktikes

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση υποθυρεοειδισμού που πολύ συχνά οδηγεί εως και σε αυτοκαταστροφή του αδένα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας. Φαίνεται μάλιστα πως πυροδοτούνται όταν το σώμα εμφανίζει πολλές κυτταρικές και μοριακές ελλείψεις. Τότε ο οργανισμός αδυνατεί να αναγνωρίσει τα ίδια του τα κύτταρα και τους επιτίθεται.

Επομένως, εάν εκδηλώσει κανείς ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο Hashimoto, σημαίνει πως κάτι, κάποια στιγμής δυσκόλεψε έντονα το σώμα και μάλιστα για αρκετό καιρό είτε συναισθηματικά, είτε βιοχημικά.

Να θυμάστε πως το σώμα σας περνάει το δικό του στρες ανεξάρτητα από την ψυχή. Εάν για παράδειγμα έχει έλλειψη σε σημαντικούς μεταβολίτες (νερό, οξυγόνο, θρεπτικά, στοιχεία, κτλ.) αυτό σημαίνει οξειδωτικό  ή μεταβολικό στρες που οδηγεί σε φλεγμονή.

Ένας παντοτινός σύντροφος

Από τη στιγμή που εμφανιστεί ο Hashimoto θα είναι παντοτινός σας σύντροφος. Όμως, μπορείτε να τον κρατάτε σε ύφεση εάν δεν ερεθίζονται τα αντισώματά του.

Για να «κοιμίσετε» ένα αυτοάνοσο νόσημα που πυροδοτήθηκε από αυτές τις φλεγμονές, χρειάζεται το εξής θεραπευτικό σχήμα, όχι απαραίτητα με τη σειρά που αναφέρεται:

  • Υγεία του νου
  • ξεκούραση κι επούλωση του σώματος
  • θρεπτική αποκατάσταση μέσω της τροφής
  • συμπληρωματική αγωγή για πιο γρήγορη αποκατάσταση, όπου χρειάζεται
  • φάρμακα, για ρύθμιση της οξείας φάσης και συντήρηση της νόσου

Τα όπλα στη φαρέτρα ενός διατροφολόγου είναι η τροφή και τα συμπληρώματα τροφής.

Εν αρχή ην η τροφή

Επειδή εν αρχή ην η τροφή, θα πρέπει να ξεκινήσετε να οργανώσετε ένα ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα, χωρίς απαραίτητα να ακλουθείτε συγκεκριμένη δίαιτα.

Ένας σύγχρονος διατροφολόγος θα ξέρει να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να είστε ελεύθεροι μέσα σε ασφαλή πλαίσια.

Γενικά, εάν υπάρχει υπερβαρότητα, μια μείωση των θερμίδων κατά 30% από αυτό που ήδη τρώτε φαίνεται να βοηθάει εξαιρετικά. Πρακτικά, μειώστε σε 2-3 κουταλιές κάθε σας γεύμα και περιορίστε το τσιμπολόγημα.

Ο Hashimoto και όλα τα αυτοάνοσα «δεν θέλουν» επιπλέον οξείδωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει επειγόντως να κόψετε ότι είναι χημικό κι εμπλουτισμένο με πρόσθετα.

Εμπειρικά, μην τρώτε τροφές που στα συστατικά τους έχουν άγνωστες λέξεις. Αντιθέτως, εμπλουτίστε με αντιοξειδωτικά τη διατροφή σας κυρίως με βιταμίνη C και E.

Σελήνιο

Το σελήνιο αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό στοιχείο που διαδραματίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό της θυροξίνης. Επίσης, είναι απαραίτητο για το  ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Διατροφικά, 5-6 βραζιλιάνικα φυστίκια την ημέρα -και όχι παραπάνω- καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους όμως έχετε ήδη πολύ ανεβασμένα αντισώματα ή δυσκολεύεστε να πειθαρχήσετε στην καθημερινή κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών, θα ήταν καλό να πάρετε μια κάψουλα 200μg σεληνίου/ημέρα.

Έλεγχος ινσουλίνης

Σημαντκό επίσης είναι να έχουμε έναν έλεγχο ινσουλίνης. Η υπερινσουλιναιμία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που ενισχύει την εμφάνιση αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού.

Γι’αυτό και πολύ συχνά άτομα με Hashimoto  έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτά συνήθως προϋπάρχουν του υποθυρεοειδισμού και είτε δεν έχουν φροντιστεί είτε δεν έχουν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Η λύση είναι να μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Να τρώτε λιγότερους απλούς υδατάνθρακες και να ακολουθείτε γενικότερα διατροφή διαβητικού.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Θρεπτικά συστατικά όπως το χρώμιο, η κανέλα, το άλφα λιποϊκό οξύ και το αμινοξύ γλουταμίνη βοηθούν στην μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης. Γι’αυτό είναι χρήσιμο να τα λαμβάνετε με τη διατροφή σας είτε συμπληρωματικά εάν έχετε έλλειψη ή δεν τρέφεστε γενικότερα καλά.

Εάν συνυπάρχουν ταυτόχρονα με την υπερινσουλιναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνες D3 (25-OH-D3<50), τότε η πιθανότητα πυροδότησης του Hashimoto είναι μεγαλύτερη.

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς η διερεύνηση της 25(OH)D3 και από τους ενδοκρινολόγους αποτελεί συχνή τακτική. Οι περισσότεροι χορηγούν συμπλήρωμα βιταμίνης D3.

H βιταμίνη D3 παράγεται υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με τρόπο όχι τόσο απλοΐκό, ώστε τελικά 9/10 Έλληνες να έχουν έως και σοβαρή έλλειψη. Επομένως, η μόνη λύση αποκατάστασης είναι η λήψη συμπληρώματος του οποίου τη δοσολογία την ορίζει ο ειδικός θεραπευτής.

Άλλα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο θυρεοειδής είναι το μαγνήσιο και το ιώδιο. Το μαγνήσιο είναι από τα πιο χρήσιμα στοιχεία για το σώμα και συμμετέχει σε εκατοντάδες χημικές και μεταβολικές διαδικασίες. Παράλληλα, η λήψη του από τις τροφές έχει μειωθεί λόγω της υπερκαλλιέργειας του εδάφους. Επομένως, οι περισσότεροι έχουμε έλλειψη μαγνησίου. Συνήθως δόση 200mg ημερησίως με τη μορφή κιτρικού μαγνησίου ή με τη μορφή επιδερμικού oil spray είναι επαρκής για τους περισσότερους.

Πολύ άγχος δημιουργείται γύρω από τη λήψη ιωδίου. Στην πραγματικότητα για να δουλέψει ο θυρεοειδής σωστά χρειάζεται ιώδιο. Γι’ αυτό και τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται στον υποθυρεοειδισμό έχουν ιώδιο. Η υπερβολική λήψη του όμως ενώ έχει ήδη εμφανιστεί η φλεγμονή μπορεί να τον βλάψει. Συνήθως δοσολογίες έως και 150 μg είναι ανεκτές έως και χρήσιμες αλλά γι’ αυτό θα σας καθοδηγήσει ο ενδοκρινολόγος σας γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Τι να αποφεύγεται

Στοιχεία που πρέπει να αποφεύγονται είναι το χλώριο και το βρώμιο. Το πρώτο υπάρχει και στο νερό  που πίνουμε γι’ αυτό η προμήθεια ενός φίλτρου νερού είναι απαραίτητη για τους πάσχοντες από Hashimoto.

Να επισημάνουμε πως η επαρκής ενυδάτωση είναι πάρα πολύ σημαντική σε όλα τα αυτοάνοσα και μπορεί από μόνη της να περιορίσει τις υποτροπές. Θα πρέπει ακόμα να αποφεύγεται και επαφή του χλωρίου με το δέρμα π.χ. η χρήση απορρυπαντικών με χλώριο ή το μπάνιο σε χλωριωμένες πισίνες κτλ.

Το βρώμιο χρησιμοποιείται κατά κόρον στα συσκευασμένα αρτοποιήματα. Επομένως εάν ακολουθήσετε διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες, θα μειώσετε επακολούθως και την υπερφόρτωση σε βρώμιο.

Η αποκατάσταση του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ω3 φαίνεται επίσης να βοηθάει εξαιρετικά. Αυτό, λόγω της ενίσχυσης του νευρικού άρα και ορμονικού συστήματος που θα βοηθήσει τόσο στην ηρεμία και μείωση του στρες όσο και στη μείωση των φλεγμονωδών βλαβών.

Ο ρόλος της γλουτένης

Τελευταία αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερος ντόρος γύρω από τη γλουτένη και τον Hashimoto, όπως και όλα τα αυτοάνοσα.

Πράγματι, η αποφυγή γλουτένης και η κατανάλωση πιο θρεπτικών δημητριακών όπως το φαγόπηρο και η κινόα φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα και να περιορίζουν τις υποτροπές.

Προσέξτε όμως να μην κάνετε υπερκατανάλωση σε προϊόντα gluten free του εμπορίου που έχουν κακής ποιότητας άλευρα όπως πατατάλευρα, καλαμποκάλευρα, ρυζάλευρα που θα ενισχύσουν μια υπερινσουλιναιμία και θα προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Η σημασία της εντερικής αποκατάστασης

Τέλος να σημειώσουμε τη σημαντικότητα της εντερικής αποκατάστασης. Γι αυτό η κατανάλωση γαλακτοκομικών ζύμωσης (κεφιρ, σπιτικό γιαούρτι, σπιτικό τουρσί) ή σκευάσματα προβιοτικών ενζύμων υψηλής απορρόφησης θα βοηθήσουν σημαντικά.

Όπως και η τακτική κατανάλωση αλόης που θα βοηθήσει στη γενικότερη αποκατάσταση και επούλωση του πεπτικού σωλήνα και όχι μόνο.

Για να μετατραπούν οι παραπάνω πληροφορίες σε διατροφικό πλάνο αλλά και για να λάβετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για σας εφ όσον το χρειάζεστε, υπεύθυνος είναι μόνο ο ειδικός διατροφολόγος. Αυτός θα σας βοηθήσει πέρα από τις συγκεκριμένες οδηγίες που θα σας δώσει, να σας εκπαιδεύσει ώστε να έχετε μια ορθή διατροφικά καθημερινότητα χωρίς να νοιώθετε άρρωστοι και χωρίς να ακολουθείτε εφ όρου ζωής μια δίαιτα από ένα χαρτί. Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να πετύχετε την αλλαγή αλλά και ο Hashimoto χρειάζεται φροντίδα που δεν μπορούμε να την αμελήσουμε.

Μην επαναπαύεστε στο χάπι που σας δίνει ο γιατρός σας

Ένα χρόνιο νόσημα όπως ο Hashimoto ίσως να έχει και κληρονομική προδιάθεση. Κυρίως πυροδοτείται από επίκτητες συμπεριφορές του τρόπου ζωής, όπως ο κακός ύπνος, η μη άσκηση, το χρόνιο στρες και οι λάθος διατροφικές τακτικές.

Για να βοηθήσετε το έργο του γιατρού σας να σας «ρυθμίσει», για να παραμείνει αυτή η ρύθμιση αλλά και να κρατηθεί η αυτοανοσία σε ύφεση, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα υγειές lifestyle  με τακτική φυσική δραστηριότητα που θα σας γλυτώσει παράλληλα από την εμφάνιση κι άλλων αυτοάνοσων απαντήσεων του οργανισμού σας.

mov_keadd-212x300


Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

«Ένας καλός διατροφολόγος δεν είναι απλά αδυνατιστής αλλά φροντιστής και θεραπευτής»
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 14/6/1980. Από πολύ μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και την φροντίδα του σώματος μέσω της εκγύμνασης και της καλής τροφής. Ένα απο τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκε όταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με οδήγησαν στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, όπου και αποφοίτησα το Φεβρουάριο του 2006, με βαθμό 8,43.
Γρήγορα συνειδητοποίησα τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας αλλά και της ιατρικής παρέμβασης στα πλαίσια της διατροφικής υποστήριξης όσων με επισκέπτονται. Έτσι με τον σύζυγό μου καθηγητή φυσικής αγωγής Θοδωρή Σημάδη αποφασίσαμε να εκπαιδευτούμε στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. Παράλληλα διατηρούμε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους για την καλύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.
Ο χώρος που διατηρούμε απο τον Αύγουστο του 2009 δεν θέλαμε να είναι ένα ακόμα διαιτολογικό γραφείο που θα τονίζει τα νούμερα των μετρήσεων και της ζυγαριάς, αλλά ένας χώρος εκπαίδευσης γύρω απο τα οφέλη της τροφής και τη φροντίδα του σώματος.
Επαγγελματική πορεία
Το 2004 ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με πλήρη ανάθεση καθηκόντων.
Η διπλωματική μου εργασία να αφορά το ρόλο της αερόβιας άσκησης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Εργάστηκα από το 2004 έως το 2009 σε διαιτολογικά γραφείά της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα ήμουν εξωτερικός συνεργάτης σε πολλά γυμναστήρια της πόλης και σε αθλητικά κέντρα.
Από το 2009 διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό κέντρο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Το 2011 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.
Από το 2011 είμαι συνεργάτης του Iατρείου Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, στην Αθήνα.
Είμαι κάτοχος του πτυχίου του European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M που με καθιστά ειδικό σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής.
Από το 2011 πραγματοποιώ εξετάσεις Μεταβολομικής ανάλυσης (Metabolomic Profile).
Την περίοδο 2011-2012 εκφωνούσα καθημερινά στον Παλμό 96.5 fm τις ολιγόλεπτες διατροφικές συμβουλές.
Παρακολουθώ συστηματικά από το 2012 σεμινάρια για τον Μητρικό Θηλασμό και τον υποστηρίζω μέσα από τη δουλειά μου σε κάθε ευκαιρία.
Συμμετέχω σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, δήμους και εκδηλώσεις με θέματα τη διατροφή και αρθογραφώ σε επιστημονικά και διαδικτυακά περιοδικά και portals.
Παρακολουθώ συστηματικά και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε σημαντικά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στις εξελίξεις της διατροφής αλλά και σύγχρονων παθήσεων.
Έως σήμερα έχω υπάρξει διατροφολόγος τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και αθλητών που φέρουν σημαντικούς τίτλους διάκρισης.
Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του ομίλου Διατροφή (www.diatrofi.gr) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (www.keadd.gr).
Αρθρογραφώ επαγγελματικά για το www.lifeme.gr
Το μότο μου είναι
Κάθε φορά που θα νοιώθεις θυμό, οργή, λύσσα, τσαντίλα, μην ξεσπάς στην τροφή σου. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις είναι να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα απο πάνω σου μετατρέποντάς τα σε δράση. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστείς και με τον ίδιο σου τον εαυτό!
Εξειδίκευση:
Στις Διατροφικές Διαταραχές, σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής, την Παχυσαρκια παιδιών κι ενηλίκων και την διατροφική υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος ATEIK
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κάτοχος τίτλου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (Ε.Ι.Νu.M)
Εφαρμογές Μεταβολικής Ανάλυσης

Additional Info:
Διεύθυνση: Πλάτωνος 52
Περιοχή: Εύοσμος
Τηλέφωνο: 2310776797
Κινητό: 69320610187
Email: ss.diaitologos@gmail.com
Ιστοσελίδα:www.ssdiaitologos.gr