Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Κοιμήσου να κάψεις λίπος

Κάνεις μεγάλη προσπάθεια με διατροφή και άσκηση για να απαλλαγείς από το επιπλέον λίπος, αλλά ο μεταβολισμός σου δεν σε βοηθά…. Έχεις αναρωτηθεί μήπως δεν κοιμάσαι καλά;

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν αφιερώνουμε λιγότερες από 6 ώρες στον ύπνο, επηρεάζονται αρκετά συστήματα του οργανισμού μας, όπως το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό. Πέραν από ανεπάρκεια ύπνου, αντίστοιχες επιδράσεις έχει και η κακή ποιότητα ύπνου.

Βάσει των παραπάνω, η έλλειψη ύπνου επιδρά στο μεταβολισμό και σχετίζεται με την αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία σε ενήλικους και παιδία.

Πως όμως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό;

  • Προκαλεί λιγούρες για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη: η έλλειψη ύπνου φαίνεται να διαταράσσει τις ορμόνες του στρες, επηρεάζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και μια εβδομάδα κακού ύπνου, μπορεί να προκαλέσει παροδικά μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, η οποία οδηγεί σε λάθος επιλογές τροφίμων.
  • Ευνοεί την αποθήκευση λίπους: ο διαταραγμένος μεταβολισμός της γλυκόζης πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, έτσι την αποθηκεύει με μορφή λίπους.
  • Σε κάνει να πεινάς περισσότερο: μειώνει την παραγωγή της «λεπτίνης» και αυξάνει την παραγωγή της «γκρελίνης». Πρόκειται για 2 ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οι οποίες αποδιοργανώνονται σε καταστάσεις στρες, δίνοντας έτσι σήμα στον εγκέφαλο για αύξηση κατανάλωσης φαγητού.
  • Σε ωθεί στην καθιστική ζωή: προκαλεί υπνηλία και δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να επιλέγεις το καθισιό αντί της άσκησης και την αγορά έτοιμων γευμάτων αντί της προετοιμασίας σπιτικού φαγητού.

Αν λοιπόν δεν κοιμάσαι αρκετά και αναγνωρίζεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, ήρθε ώρα να φροντίσεις τον οργανισμό σου και να του προσφέρεις περισσότερες ώρες ξεκούρασης. Έτσι, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, θα κάψεις ακόμα περισσότερο λίπος!

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).