Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Μεταβολικό σύνδρομο με φυσιολογικό βάρος γίνεται;

metavoliko-syndromo-me-fysiologiko-varos

Ναι, και όμως γίνεται! Για αρχή είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το Μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο από πέντε προδιαθεσικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό. Αυτοί οι πέντε παράγοντες είναι:

 1. Αυξημένη αρτηριακή πίεση (μεγαλύτερη από 130/ 85 mmHg)
 2. Αυξημένη τιμή γλυκόζης ή ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη)
 3. Αυξημένη περίμετρος μέσης που σχετίζεται με εναπόθεση  σπλαχνικού λίπους
 4. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων
 5. Χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης HDL

Το να υπάρχει ένα από αυτούς τους παράγοντες δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεταβολικό σύνδρομο.

Παρόλα αυτά, έστω και ένα να υπάρχει από τα παραπάνω αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Η ύπαρξη τριών ή παραπάνω από τους παράγοντες δίνει τη διάγνωση μεταβολικού συνδρόμου και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές στην υγεία.

Παράγοντας κινδύνου η περιφέρεια της κοιλιάς

Από τον ορισμό και μόνο του μεταβολικού συνδρόμου καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο βάρος ή στο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).

Ως παράγοντας κινδύνου είναι η περιφέρεια την κοιλιάς που θεωρείται καλός δείκτης για την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους και διάγνωση της παχυσαρκίας. Οπότε κάποιος μπορεί να έχει φυσιολογικό βάρος (λόγω καχεξίας) αλλά να έχει αυξημένο λίπος και άρα με φυσιολογικό ΔΜΣ να θεωρείται καλός υποψήφιος για μεταβολικό σύνδρομο.

Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω αναφέροντας τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία και είναι οι εξής δύο:

 1. Κεντρική παχυσαρκία και συσσώρευση λίπους στο κορμό και στη κοιλιά
 2. Αντίσταση στην ινσουλίνη, που κάνει δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Κάποιοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου είναι :

 • Η ηλικία
 • Το οικογενειακό ιστορικό
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τελικά στη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου παίζει ρόλο το βάρος;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Για να διαγνωστεί το μεταβολικό σύνδρομο θα γίνουν διάφορές εξετάσεις για να αποκαλύψουν τρία ή και περισσότερα από τα σημεία της μεταβολικής διαταραχής.

Έτσι λοιπόν αιματολογικά θα ελεγχεί ο αριθμός των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης νηστείας. Επίσης, τα επίπεδα της χοληστερόλης και της HDL.

Τέλος, θα μετρηθεί η αρτηριακή πίεση σε ηρεμία και η περίμετρος μέσης και κοιλιάς.  Κανένας δεν χρειάζεται να ζυγιστεί. Ακόμη και σε ιατρικές αξιολογήσεις η μεζούρα, είναι το πιο ακριβό μας εργαλείο!

Αντικανονικές τιμές που θα παρατηρηθούν σε τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω δοκιμές θα δείξουν την παρουσία ή όχι μεταβολικού συνδρόμου.

Η πρόγνωση για άτομα με μεταβολικό σύνδρομοείναι αρκετά καλή. Αρκεί βέβαια να αλλάξουν λίγο γραμμή και να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους με το να:

 • τρώνε σωστά
 • ασκούνται
 • σταματούν το κάπνισμα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο ακριβές και αποτελεσματικές  από οποιοδήποτε φάρμακο, ενώ ποτέ δεν έχουν παρενέργειες.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: