Dr Plus - Diatrofi

Γενικά

Σύνδρομο χρόνιας Κόπωσης

συνδρομο_χρονιας_κοπωσης

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και χρόνια (από εξαμήνου) κούραση η οποία  είναι ανεξήγητη.

Δεν ερμηνεύεται από άλλη παθολογική  κατάσταση του ασθενούς, καθώς οι συνήθεις διαγνωστικές  εξετάσεις  δείχνουν φυσιολογικές  .

Η κατάσταση αυτή επέρχεται συσσωρευτικά με αποτέλεσμα για μακρύ χρονικό διάστημα  οι ασθενείς  να  εκλογικεύουν τα συμπτώματα τους.

Το αίσθημα της έντονης κόπωσης και εξάντλησης στο σύνδρομο χρόνια κόπωσης δεν υποχωρεί και δεν βελτιώνεται με τον ύπνο και την ξεκούραση.

Αντίθετα, επιδεινώνεται σταθερά, με το πέρασμα του χρόνου και η ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαταράσσεται ριζικά .

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης : Συμπτώματα

Όπως υποδηλώνει το όνομα του, το κύριο και υψίστης σημασίας σύμπτωμα  των ασθενών με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης  είναι η χρόνια κούραση που δεν αντιμετωπίζεται με τον ύπνο.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια εύκολα αναγνωρίσιμη ασθένεια. Μπορεί το άτομο που πάσχει από Σύνδρομο να νομίζει ότι ζει φυσιολογικά αλλά τα επινεφρίδια του να βιώνουν κόπωση. Μπορεί να νιώθει εξάντληση, μια γενική καταθλιπτική διάθεση και να έχει έλλειψη ενέργειας.

Ο ασθενής καταβάλλεται από πνευματική και ψυχολογική κούραση, παρουσία αδυναμίας συγκέντρωσης, αίσθηση θολούρας και γενική κακουχία, όπως πριν από γρίπη  (κοινό κρυολόγημα).

Αισθάνεται ατονία, εξάντληση, ζαλάδα ή και ναυτία. Βιώνει διαταραχές στον ύπνο (υπνηλία ή αϋπνία) και παρουσιάζει έντονη δυσφορία και δυσανεξία μετά από κάποια  δραστηριότητα. Η πνευματική διαύγεια και λειτουργικότητα μειώνονται και προκύπτουν δυσκολίες προσανατολισμού, καθώς και προβλήματα ισορροπίας.

Υπάρχουν πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις χωρίς  φλεγμονή, ισχιαλγία, αυχεναλγία, πόνος στο κεφάλι και τους λεμφαδένες χωρίς να είναι ιδιαίτερα διογκωμένοι. Άλλα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, αλλεργίες ή ευαισθησία σε τροφές & μυρωδιές, οσμές, φάρμακα, χημικά και ευαισθησία στο θόρυβο.

Ο ασθενής εμφανίζει επίσης ανάγκη για καφέ ή αναψυκτικά τύπου Cola, αλμυρά ή γλυκά σνάκ και συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με αίσθημα μετεωρισμού. Φουσκώματα, στομαχόπονους, διάρροια  ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές  αυτών. Επίσης, προκαλούνται καούρες, όξινες ερυγές, κρυάδες και ρίγη.

Ακόμη, εμφανίζονται αισθητηριακές διαταραχές όπως υπερευαισθησία στο φως, θόλωση όρασης, πόνοι στα μάτια, αίσθηση καρδιακών παλμών (φτερουγίσματα–έκτακτες καρδιακές συστολές (δίχως να υπάρχει καρδιολογικό νόσημα, δυσκολίες στην αναπνοή, κατάθλιψη, κυκλικό συναίσθημα με εναλλαγές διάθεσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανησυχία και νευρικότητα έως και κρίσεις πανικού.

Παρατηρείται επιδείνωση όλων των συμπτωμάτων μετά από φυσική και πνευματική εργασία.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (Ονομασίες και ορολογίες)

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome CFS) ως όρος προτάθηκε το 2015, με μια εργασία  του Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α..

Tονίζει ότι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μια κατάσταση που επιδρά σε όλα τα  συστήματα  του οργανισμού. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησε τον όρο Συστημική νόσος, για να υπερτονίσει ότι πρόκειται για υψίστης σημασίας κατάσταση πάσχοντα.

Συχνές ονομασίες που έχουν επικρατήσει
 • Myalgic Encephalomyelitis (ME) – Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα
 • Systemic Exertion Intolerance Disease ( SEID )  – Συστηματική Νόσος Κόπωσης και έλλειψης υπομονής

Επιπλέον, κατά  τον περασμένο αιώνα είχε και άλλα ονόματα όπως:  Νόσος Addison, Addison hypoadremia, Νευρασθένεια, Νευρασθένεια των επινεφριδίων,  Απάθεια των επινεφριδίων και Κόπωση των επινεφριδίων.

Διάγνωση  πραγματικών αιτιών – Θεραπεία  του  συνδρόμου χρόνιας Κόπωσης

Η διάγνωση του Συνδρόμου θεωρείται αρκετά δύσκολη.

Τα συμπτώματα του πολλές φορές ταυτίζονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Η  ενδελεχής αναζήτηση όλων των διαταραχών που έχουν εκδηλωθεί θεωρείται απαραίτητη. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

 • Σταδιακή αποκατάσταση κυτταρικής λειτουργίας
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Άρση των υποκείμενων αιτιών
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Υιοθετώντας ένα πλάνο θεραπευτικής διατροφής, εξατομικευμένης με στόχο την κάλυψη υποθρεψίας, σωστής σύνθεσης  σώματος και ισορροπία σεροτονίνης

Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες

 • Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά, το βούτυρο και τα ραφιναρισμένα έλαια
 • Περιορίστε τις σάλτσες, τα αλλαντικά, τα παχιά τυριά και την κρέμα γάλακτος
 • Αποφύγετε γλυκά και γενικά τροφές με ζάχαρη ή κρυμμένη ζάχαρη
 • Μην χρησιμοποιείτε τροφές που περιέχουν πολλά πρόσθετα όπως είναι οι διάφορες γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες
 • Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών
 • Αποφύγετε να τρώτε ακατάλληλα σνακς και τσίπς
 • Προσπαθήστε να τρώτε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο, τροφές, δηλαδή που είναι περιεκτικές σε θρεπτικά συστατικά
 • Να  ασκείστε τακτικά
 • Να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης διότι η τροφή των μυών είναι η πρωτεΐνη. Όταν παίρνουμε ακριβώς την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε, πετυχαίνουμε τη σωστή θρέψη των ιστών του σώματος μας. Όταν παίρνουμε λιγότερη, τότε οι ίδιοι οι μύες του σώματος αποσυντίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες του. Όταν παίρνουμε περισσότερη, το πλεόνασμα γίνεται λίπος κουράζοντας τα νεφρά που αποβάλλουν τα άχρηστα συστατικά της πλεονάζουσας πρωτεΐνης και αν αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε πέτρες και μακροχρόνια δυσλειτουργία των νεφρών. Στην περίπτωση που υπάρχει άθληση απαιτείται περισσότερη πρωτεΐνη λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των μυώνων
 • Σωστή λήψη υγρών: Το νερό είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Κύρια λειτουργία του είναι να μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και στα όργανα του καθώς και να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από αυτό. Επίσης λειτουργεί σαν μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μύες, αλλά και ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη. Ακόμη, εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος.  Ένας πολύ σημαντικός κανόνας είναι να πίνουμε νερό πριν απ’ το φαγητό, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια του φαγητού και για τουλάχιστον μία ώρα μετά.
Πηγές

Σχετικά με τον δημιουργό

Γιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος