Dr Plus - Diatrofi

Διαβήτης Διατροφή και Υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στο διαβήτη

ofeli-askisis-ston-diaviti

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται απο διαταραχή του μεταβολισμού κυρίως των υδατανθράκων.

Η νόσος οφείλεται σε διαταραχή είτε της έκκρισης είτε της δράσης της ινσουλίνης, είτε σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Έχει ως συνέπεια την πρόκληση σχετικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης.

Ο σακχαρώσης διαβήτης χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

 1. τύπου 1 ή αλλιώς ινσουλινοεξαρτώμενο ή νεανικό διαβήτη
 2. τύπου 2 ή αλλιως μη-ινσουλινοεξαρτώμενος

Η σωματική άσκηση σε συνδιασμό με διατροφή και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θεωρείται πολύ βασικό κομμάτι στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τα οφέλη της άσκησης σε διαβητικούς ασθενείς.

Οφέλη της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Σε γενικό πλαίσιο συστήνεται η άσκηση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι μέσο για την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Έχει όμως πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Πριν ξεκινήσει ενας διαβητικός τύπου 1 την άσκηση είναι κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να δωσει ιδιαίτερη προσοχή.

Αρχικά επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας θα πρέπει πριν την έναρξη της άσκησης να γίνεται μια μέτρηση της γλυκόζης του αίματος.

Όταν η γλυκόζη είναι πάνω απο 250mg/dl καλό θα είναι να αναστέλεται η άσκηση. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει υπογλυκαιμία καλό θα είναι ο ασκούμενος να έχει πάντα μαζί του ένα σνακ όπως καραμέλες, ζάχαρη κτλ για την αντιμετώπισή τη όπως επίσης και να αναστέλεται προσωρινά πάλι η άσκηση.

Ακόμη, καλό θα είναι πριν την εναρξη της άσκησης ο ασκούμενος να έχει καταναλώσει ένα θρεπτικό σνακ και να είναι καλά ενυδατωμένος. Άλλο ένα σημείο προσοχής είναι να μην γίνεται ένεση ινσουλίνης πριν την άσκηση σε μύες που πρόκειται να ασκηθούν.

Τα οφέλη της άσκησης σε διαβητικούς τύπου 1 είναι πολλά όπως:

 • καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
 • διατήρηση της μυικής και οστικής μάζας
 • καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
 • ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος

Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 συστήνεται αερόβια και αναερόβια άσκηση πάντα με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού και του γυμναστή.

Οφέλη της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Στο διαβήτη τυπου 2 η άσκηση συνδυαστικά με τη διατροφή έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και αυτο φαίνεται απο πλήθως μελετών:

 • βελτιώνεται η ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη
 • συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους
 • έχει ευεργετικές επιδράσεις στο σκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα ενω ταυτόχρονα σε βαθος χρόνου βοηθάει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Συστήνεται μέτρια έως έντονη έντασης αερόβια άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως όπως έντονο περπάτημα, ποδήλατο κάποιο ομαδικό άθλημα ή ακόμη και ο χορός.

Συνδυαστικά και για καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να συμπληρωθεί και αναερόβια άσκηση η οποία κάθε φορά θα γυμνάζει διαφορετικές μυικές ομάδες 2-3 φορές την εβδομάδα.

Βιβλιογραφία
 • «Κλινική Διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας» Α.Ζαμπέλας, εκδ. Πασχαλίσης, Κεφάλαιο 14
 • «Κατευθυντήριες οδηγίες για  τη διαχείρηση διαβητικού ασθενούς», Ελληνική διαβητολογική εταιρία, κεφάλαιο 5. Ασκηση και σακχαρώδης διαβήτης
 • «Physical activity/exercise and diabetes: A position statement of the Αmerican diabetes association», Colberg et al, Diabetes Care 2016;39:2065–2079 | DOI: 10.2337/dc16-1728
 • «Diabetes mellitus and exercise», American diabetes association, diabetes care, volume 25, supplement 1, January 2002

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).