Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Σε ποιες τροφές βρίσκονται τα φλαβονοειδή και πού ωφελούν

ofeli-flavonoeidon

Η επιθυμία για διατήρηση της υγείας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της διατροφής, μας οδηγεί σ΄ ένα ταξίδι διερεύνησης τροφίμων που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε κατά το μέγιστο δυνατό τα ανωτέρω.

Κατά την διάρκεια της ερευνάς μας για το τι θα μας προσφέρει αυτό που θα φάμε, συναντάμε ότι τα ευεργετικά οφέλη κάποιων τροφών οφείλονται στα φλαβονοειδή.

 Τι είναι τα φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή  είναι ουσίες που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο.

Θεωρούνται φυσικά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιικές ιδιότητες. Η έρευνα έχει δείξει ότι καταναλώνοντας τρόφιμα με αυτά τα συστατικά, παρατηρείται τόσο διατήρηση όσο και βελτίωση της υγείας καθώς επίσης και  μείωση των πιθανοτήτων  εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Που ωφελεί η κατανάλωση τροφίμων με φλαβονοειδή;

Μείωση της συστολικής πίεσης και βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου

Οι φυσιολογικές τιμές της συστολικής πίεσης (μεγάλη πίεση) είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα σε 904 ενήλικες. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μούρα, κόκκινο κρασί , μήλα και αχλάδια μείωσαν την συστολική πίεση και είχαν μεγαλύτερη ποικιλία στην εντερική χλωρίδα.

Παρ’όλο που χρειάζονται να γίνουν και άλλες έρευνες, τα μέχρι τώρα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα μούρα, στις φράουλες και στο κόκκινο κρασί, επηρεάζουν συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου. Αυτάμε την σειρά τους επηρρεάζουν την συστολική πίεση.

Πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη

Στην εποχή μας ο επιπολασμός των ατόμων που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ανησυχητικός. Ευρήματα έρευνας δείχνουν ότι οι διατροφικές επιλογές τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή ίσως βοηθήσουν στον έλεγχο της αύξησης του σωματικού λίπους και κατ’επέκταση του σακχαρώδη διαβήτη.

Όφελος στις γνωστικές ικανότητες (νοητική λειτουργία, μνήμη, μάθηση)

 Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται με φυσικές φθορές σε επίπεδο νοητικών λειτουργιών. Αυτό επηρρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα την ποιότητα ζωής.

Η μελέτη ξεκίνησε σε άτομα που η ηλικία τους ήταν 48 έτη για τις γυναίκες και 51 έτη για τους άνδρες. Μετά από 20 χρόνια παρατήρησης, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον μισή μερίδα τροφών όπως φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές και μήλα ενδεχομένως να έχουν 20% χαμηλότερο ρίσκο στο  να εμφανίσουν εξασθένιση των γνωστικών τους λειτουργιών.

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες

Την προστασία των κυττάρων μας από τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε αυτά  από τις ελεύθερες ρίζες αναλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά. Στην ομάδα των αντιοξειδωτικών ανήκουν και τα φλαβονοειδή.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό μας. Αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές.

Όταν εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με ποικιλία υγιεινών επιλογών ο οργανισμός μας βγαίνει κερδισμένος. Κάθε τρόφιμο που συγκαταλέγεται στην ομάδα των αντιοξειδωτικών επιφέρει διαφορετικό όφελος.   

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι διατροφικοί παράγοντες, χωρίς βέβαια να είναι οι μόνοι,  παίζουν σπουδαίο ρόλο και για την πρόληψη και προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου.

Τροφές όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού, επιδρούν προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου.

Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;

Τα είδη των φλαβονοειδών που υπάρχουν, κατανέμονται σε έξι υποομάδες: Χαλκόνες, φλαβόνες, φλαβονόλες, φλαβονόνες, ανθοκυανίνες και ισοφλαβονοειδή.

  • Χαλκόνες : προιόντα σιταριού, αχλάδια, φράουλες, πατάτες, ντομάτες
  • Φλαβόνες : μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές, καρότα, ελαιόλαδο, πορτοκάλια, μαϊντανός, ρίγανη, χαμομήλι, μέντα, δεντρολίβανο
  • Φλαβονόλες : μούρα, ντομάτες, κρεμμύδια, κέιλ, κεράσια, πράσινο τσάι, μήλα, σταφύλια, , κόκκινο κρασί
  • Φλαβανόνες : σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ
  • Ανθοκυανίνες : μούρα, σταφύλια, γλυκοπατάτα, δαμάσκηνα
  • Ισοφλαβονοειδή : σόγια, φιστίκια, όσπρια

Τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει η κάθε κατηγορία είναι διαφορετικά ανάλογα του είδους που θα καταναλώσουμε. Δεν πρόκειται για μαγικές τροφές. 

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο θα μας προσφέρει ολιστική προσέγγιση στην βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.

Θα νιώσουμε την διαύγεια, στη σκέψη, τη λάμψη στο πρόσωπό μας, τη δύναμη στο σώμα μας!

Πηγές και Βιβλιογραφία
  • American Academy of Neurology. “Adding color to your plate may lower risk of cognitive decline.” ScienceDaily. ScienceDaily, 29 July 2021
  • Higher Habitual Flavonoid Intakes Are Associated With A Lower Incidence Of Diabetes
  • Nicola P Bondonno, Frederik Dalgaard, Kevin Murray, Raymond J Davey, Catherine P Bondonno, Aedin Cassidy, Joshua R Lewis, Cecilie Kyrø, Gunnar Gislason, Augustin Scalbert, Anne Tjønneland, Jonathan M Hodgson
  • Microbial Diversity and Abundance of Parabacteroides Mediate the Associations between Higher Intake of Flavonoid-Rich Foods and Lower Blood Pressure Amy Jennings, Manja Koch, Corinna Bang, Andre Franke, Wolfgang Lieb, Aedín Cassidy
  • Panche, A N et al. “Flavonoids: an overview.” Journal of nutritional science vol. 5 e47. 29 Dec. 2016, doi:10.1017/jns.2016.41

Σχετικά με τον δημιουργό

Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας