Dr Plus - Diatrofi

Οστά

Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών στην οστεοπόρωση 3

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη D

Ως γνωστόν, η Βιταμίνη D προσλαμβάνεται με την τροφή (D2 – εργοκαλσιφερόλη) ή παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (D3 – χοληκαλσιφερόλη). Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι σημαντικός διαιτητικός παράγοντας που επηρεάζει τον οστικό μεταβολισμό και τον κίνδυνο καταγμάτων. Η βιταμίνη D έχει ξεκάθαρο ρόλο στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και μετά τη μετατροπή της σε 1,25 (ΟΗ)2D3 συμμετέχει στην οστική ανακύκλωση. Σε μελέτη που σύγκρινε τη χορήγηση αναλόγων βιταμίνης D με φυσική βιταμίνη με σκοπό την πρόληψη οστικής απώλειας και οστεοπορωτικών καταγμάτων, φάνηκε ότι τα ανάλογα βιταμίνης είναι πιο αποτελεσματικά, τόσο στην μείωση των οστικών απωλειών της σπονδυλικής στήλης, όσο και στη μείωση των καταγμάτων. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση, κυρίως στους ηλικιωμένους. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D είναι 5 μg την ημέρα.

Πλούσιες πηγές Παχιά ψάρια (ρέγγα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλλα και τόνος)
Καλές πηγές Συκώτι, κρόκος αυγού, βούτυρο, τυρί
DRIs Vit D μg/μέρα
Νήπια 0-6 μηνών 5
7-12 μηνών 5
1-3 ετών 5
Παιδιά 4-8 ετών 5
9-13 ετών 5
Έφηβοι 14-18 ετών 5
Ενήλικες 19-50 ετών 5
+50 ετών 10

Σε κύηση και θηλασμό: μg Vit D / μέρα

Institute of medicine ,New Dietary Reference Intakes,1997

 

Βιταμίνη Α

Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α (ρετινόλης) σχετίζεται με οστεοπόρωση, γιατί παρατηρείται μειωμένη οστική πυκνότητα και υψηλότερος ρυθμός οστικών καταγμάτων. Στις μελέτες αυτές η μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α ήταν τριπλάσια της ημερήσιας δόσης των 0.5 mg ρετινόλης που συνιστούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το FDA. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η υψηλή πρόσληψη σχετίζεται με την κατανάλωση μουρουνέλαιου και γαλακτοκομικών προϊόντων ισχυρά εμπλουτισμένων με βιταμίνη Α στις Σκανδιναβικές χώρες. Παρόλα αυτά δεν είναι εφικτό προς το παρών να οριστεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο πρόσληψης ρετινόλης πάνω από το οποίο επηρεάζεται αρνητικά η οστική υγεία, γι’αυτό και η βιταμίνη Α δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με σκοπό τη βελτίωση της οστικής υγείας. 
Πλούσιες πηγές Συκώτι και καρότα
Καλές πηγές Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, Θαλασσινά
RDAs Vit A μg/μέρα
Νήπια 0-6 μηνών 400
7-12 μηνών 500
1-3 ετών 300
Παιδιά 4-8 ετών 400
9-13 ετών 600
Έφηβοι 14-18 ετών αγόρια 900
14-18 ετών κορίτσια 700
Ενήλικες 19-50 ετών άντρες 900
19-50 ετών γυναίκες 700

Σε κύηση: 700  και θηλασμό: 1300 μg Vit Α / μέρα

National Academy of Sciences, 2001

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 σημαντική για τη σύνθεση του DNA και μπορεί να επηρεάσει την οστεοβλαστική δραστικότητα και το σχηματισμό των οστών και ασθενείς με κακοήθη αναιμία εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα. Πράγματι, βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον ορό σχετίζονται με αυξημένη οστική απώλεια σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Τέλος, σε μια μελέτη, εξετάσθηκε η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Β12 στο πλάσμα και της οστικής πυκνότητας σε διάφορα σημεία του σώματος. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αφού η ανεπάρκεια της σχετίζεται με μειωμένους δείκτες οστικού σχηματισμού και οστεοπόρωση. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τη βιταμίνη Β12 είναι 3 mg την ημέρα.

Πλούσιες πηγές Συκώτι και άλλα όργανα
Καλές πηγές Μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά, τυρί
RDAs Β12 μg/μέρα
Νήπια 0-6 μηνών 0,4
7-12 μηνών 0,5
1-3 ετών 0,9
Παιδιά 4-8 ετών 1,2
9-13 ετών 1,8
Έφηβοι 14-18 ετών 2,4
Ενήλικες 19-50 ετών 2,4

Σε κύηση: 2,6 και θηλασμό: 2,8 μg Β12 / μέρα

National Academy of Sciences, 1998

Βιταμίνη Κ

Η πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνεται με την ηλικία. Η χαμηλή συγκέντρωση αυτής σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση καταγμάτων ισχίου. Για το λόγο αυτό και η θεραπεία με βιταμίνη Κ εφαρμόζεται για την πρόληψη των καταγμάτων και για την αύξηση της οστικής πυκνότητας, αν και ο πιθανός της ρόλος στην παθογένεια της οστεοπόρωσης παραμένει ασαφής. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι 80 μg για τις γυναίκες και 120 μg για τους άντρες την ημέρα.

 

Πλούσιες πηγές Συκώτι μοσχαριού, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι
Καλές πηγές Σπαράγγια, μπέικον, καφές, τυρί, βούτυρο, βρώμη
RDAs Β12 μg/μέρα
Νήπια 0-6 μηνών 2
7-12 μηνών 2,5
1-3 ετών 30
Παιδιά 4-8 ετών 55
9-13 ετών 60
Έφηβοι 14-18 ετών 77
Ενήλικες 19-50 ετών 120

Σε κύηση και θηλασμό: 90 μg Βιτ Κ / μέρα

National Academy of Sciences, 2001

Σχετικά με τον δημιουργό

Άννα Νικολαϊδου Διαιτολόγος Διατροφολόγος