Dr Plus - Diatrofi

Παχυσαρκία

Τι είναι το ‹‹Παράδοξο της Παχυσαρκίας››?

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακούς κινδύνους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.ά.

Ωστόσο, τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι τα παραπάνω κιλά που διαθέτετε (αυξημένος ΔΜΣ) συνδέετε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και έχει καλύτερα αποτελέσματα στις χρόνιες παθήσεις?

Αυτή η προστατευτική επίδραση της παχυσαρκίας έχει χαρακτηριστεί ως το «παράδοξο της παχυσαρκίας». Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που δεν λαμβάνει υπόψη τη μάζα σπλαχνικού λίπους, τη διατροφική κατάσταση, τη  καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τη κατανομή του σωματικού λίπους, ή άλλους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι επηρεάζουν  την υγεία και τη θνησιμότητα του ασθενούς. Διάφορες έρευνες οι οποίες ανακάλυψαν το «παράδοξο της παχυσαρκίας» αναφέρονται σε διάφορες ασθένειες όπως η στεφανιαία καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η περιφερική αρτηριακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η θρομβοεμβολή των νεφρών, οι πνευμονικές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 κυρίως σε υπέρβαρους κι παχύσαρκους ηλικιωμένους. Επίσης εκτός από την ηλικία και τη διατροφική κατάσταση, άλλοι παράγοντες όπως η κατανομή του σωματικού λίπους κυρίως στα κάτω άκρα και η καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία ίσως να αποτελούν συνεισφερόμενοι παράγοντες στο παράδοξο της παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, αυτός ο όρος δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο αλλά για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα τη κατάστασή του διότι η παχυσαρκία ως κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων απαιτεί στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή του και δεν γίνεται να υποεκτιμηθεί.

 

Βιβλιογραφία:

Vojtech Hainer, Irena Aldhoon-Hainerová. Obesity Paradox Does Exist. Diabetes Care 2013 Aug; 36(Supplement 2): S276-S281.

Akankasha Goyal,  Kameswara Rao Nimmakayala,  Joel Zonszein. Is there a paradox in obesity? Europpmc. 2015 July 1.

Benjamin Caballero. A Nutrition Paradox — Underweight and Obesity

in Developing Countries. N ENGL J MED. 2005

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευγενία Λάζου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ευγενία Λάζου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και κατέχει Δίπλωμα Ειδικού Εφαρμογών Διαιτητικής από Δημόσιο ΙΕΚ.
email: evgelazou@yahoo.gr
Ολοκλήρωσε το 2014 τη πτυχιακή της εργασία με θέμα ‹‹Αξιολόγηση και σύγκριση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών των παιδιών ηλικίας 8-11 χρονών στη Σητεία το 2014››, η οποία παρουσιάστηκε στο 11ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής στη Θεσσαλονίκη το 2015.
Πραγματοποίησε το 2014 την 6μηνη πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν Αττικόν.
Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθεί τον εκπαιδευτικό κύκλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο ‹‹Πιστοποιημένη Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, το Life Coaching και το Mentoring››.
Άλλες δραστηριότητες που έχει συμμετάσχει:
• Ενημέρωση των παιδιών για τη διατροφή, με θέμα «Η διατροφή των εφήβων» στο γενικό Λύκειο Σητείας (Κρήτη).
• Συμμετοχή στην επιστημονική διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης κοινού «Επίκαιρα θέματα στον χώρο της Διατροφής & η συμβολή τους σε θέματα Υγείας και Πρόληψης» από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
• Συμμετοχή μαζί με την ΕΔΔΕ στην διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης κοινού που διοργανώθηκε στο «Global Wellness Day».
• Συμμετοχή στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τις ΕΔΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

Παρακολουθεί Ιατρικά Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Κλινικά φροντιστήρια Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και Παθολογικών καταστάσεων, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο κλάδο της Διατροφής και της Υγείας.