Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό

ΣΕΕ ή αλλιώς ο λόγος για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό. Είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που εμφανίζεται στο 3-5% του δυτικού κόσμου. Τα αίτια εμφάνισης του άγνωστα, πολύ συχνά ενοχοποιούνται η κακή διατροφή, διατροφικές αλλεργίες, κάπνισμα, άγχος και κληρονομικότητα.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS-A, IBS-C, IBS-D ανάλογα με τον τύπο που εμφανίζεται σε κάθε άνθρωπο.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για  για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι  να έχει ο πάσχον τουλάχιστον τρεις μήνες με συνεχιζόμενους ή  επαναλαμβανόμενους κοιλιακούς πόνους ή μη άνεση στην ανακούφιση με την αφόδευση ή αλλαγές στη συχνότητα  των κενώσεων.

Tι πρέπει να αποφεύγεται:

  • Kάπνισμα
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (εάν υπάρχει δυσανεξία)
  • Καφεΐνη
  • Σόδα
  • Γλυκά
  • Φαγητά με μεγάλες ποσότητες λίπους
  • Φρουκτόζη (τρόφιμα και φαγητά με σιρόπι)
  • Σορβιτόλη (υπάρχει σε πολλές τσίχλες sugar free)
  • Πικάντικα φαγητά

Επιλέξτε να:

  • Δημιουργήσετε γεύματα μικρά και συχνά
  • Απολαύσετε το φαγητό σας και δώστε χρόνο σε αυτό
  • Αποφύγετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα σας
  • Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (30-35ml/kg σωματικού βάρους/ ημέρα)
  • Δοκιμάστε κομπόστες φρούτων
  • Καλοβρασμένα χόρτα
  • Κολοκυθάκια βραστά
  • Χρήση προβιοτικών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες
  • Ελέγξτε το άγχος σας

Σκόπιμο είναι να αναφερθεί πως κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και χρειάζεται σωστή και επαρκή ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό του σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του.

Συμπερασματικά, το έντερο είναι το δεύτερο σε έκταση μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας μετά το δέρμα και εκτός από την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ξεκινάει η δημιουργία ερεθισμάτων για ορμόνες που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία μας και στην ευημερία μας όπως η σεροτονίνη.

Οφείλουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε να είναι υγιές.

Βιβλιογραφία:

  • https://www.nice.org.uk/Guidance/cg61
  • Farjadian, S., Fakhraei, B., Moeini, M., Nasiri, M., & Fattahi, M. R. (2013). Serotonin transporter gene polymorphisms in Southwestern Iranian patients with irritable bowel syndrome. Arab Journal of Gastroenterology, 14(2), 59–62. http://doi.org/10.1016/j.ajg.2013.03.001
  • Major, G., Pritchard, S., Murray, K., Paul Alappadan, J., Hoad, C., Marciani, L., … Spiller, R. (2016). Colon Hypersensitivity to Distension, Rather Than Excessive Gas Production, Produces Carbohydrate-related Symptoms in Individuals with Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2016.09.062
  • Smith, R. C., Greenbaum, D. S., Vancouver, J. B., Henry, R. C., Reinhart, M. A., Greenbaum, R. B., … Mayle, J. E. (1990). Psychosocial factors are associated with health care seeking rather than diagnosis in irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 98(2), 293–301. http://doi.org/10.1016/0016-5085(90)90817-K
  • Watson, R. R., Preedy, V. R., & Quigley, E. M. M. (2016). Chapter 39 – Probiotics, Prebiotics, Synbiotics, and Other Strategies to Modulate the Gut Microbiota in Irritable Bowel Syndrome (IBS). In Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics (pp. 549–556). http://doi.org/10.1016/B978-0-12-802189-7.00039-3

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Ρωμανίδου- Διατολόγος- Διατροφολόγος

Απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας (Κρήτη), θέμα πτυχιακής ῾῾Καρκινική Καχεξία και πως αυτή αντιμετωπίζεται῾῾. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με καρκινοπαθείς και έχει μιλήσει σε συνέδρια για τα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της καρκινικής νόσου και πως αντιμετωπίζεται διαιτητικά ο ενδονοσοκομείακός ασθενής. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης σε σχολεία ῾῾Αρχιμίδης ΙΙΙ῾῾.

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Εθνικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με κατεύθυνσή την συντήρηση, επεξεργασία και καινοτομία τροφίμων (Master in Food Science, processing, preservation, innovation). Master practitioner in Eating Disorders& Obesity, ΚΕΑΔΔ (υπό την αιγίδα του National Centre for Eating Disorders της Αγγλίας). Μέλος της ΕSPEN και της GRESPEN και της ΕΔΔΕ. Εξωτερικός συνεργάτης του μικροβιολογικού- διαγνωστικού ιατρείου ῾῾Αιμοανάλυση Ἐβρου῾᾽.

https://gr.linkedin.com/in/mariaromanidoudiet mail: mjromanidou@yahoo.gr