Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας επίσης πρέπει να εξαλείφεται.

Ενεσοθεραπεία με Σκληρυντικούς παράγοντες.
Με την μέθοδο αυτή γίνεται έκχυση ουσιών που προκαλούν ίνωση και συρρίκνωση των αιμορροιδικών πλεγμάτων. Η θεραπεία αυτή δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα, και μπορεί να είναι και επίπονη

Χρήση ελαστικών δακτυλίων
Αύτη η μέθοδος είναι ιδιαίτερα καλή για μικρές αιμορροΐδες 1ου -2ου βαθμού. Ουσιαστικά οι ελαστικοί δακτύλιοι στραγγαλίζουν τις αιμορροΐδες, οι οποίες ισχαιμούν και ‘μαραίνονται΄. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με μέθη χωρίς γενική αναισθησία.

Εσωτερικές αιμορροΐδες
Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά! Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δύσκολο να θεραπευτεί από τις ίδιες τις αιμορροΐδες.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται εγχειρητική μέθοδος.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εκτομή αιμορροΐδων (Μέθοδος Μilligan Morgan)
Χειρουργική εκτομή των αιμορροιδικών όζων στις θέσεις 3,7 και 11. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρούνται δερματοβλεννογονικοί κρημνοί μεταξύ των σημείων εκτομής, για να αποφύγουμε στένωση του πρωκτού που είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Είναι μέθοδος ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά μπορεί να είναι επίπονη μετεγχειρητικά

Εκτομή αιμορροΐδων (Μέθοδος Logo)
Με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρούνται τα αιμορροιδικά μαξιλαράκια και ο χαλαρός ιστός που τα περιβάλει. Η τεχνική αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα χέρια έμπειρου χειρουργού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λίγος έως ελάχιστος.

Σφικτηροτομή, διαστολή πρωκτικού δακτυλίου
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου έχουμε υπερτονικό σφιγκτήρα, όπως όταν έχουμε θρομβωμένη εξωτερική αιμορροίδα.

Αιμορροΐδοπηξία (Μέθοδος THD)
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην εύρεση των αγγείων που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες, με ειδικό υπέρηχο που βρίσκεται ενσωματωμένο στο πρωκτοσκόπιο, και στην απολίνωση τους. Έτσι οι αιμορροΐδες ισχαιμούν και υποχωρούν ! Ταυτόχρονα με ειδική ραφή όλος ο βλεννογόνος του πρωκτού ανατάσσεται προς τα μέσα ανακατασκευάζοντας ουσιαστικά την ανατομία της περιοχής.
Η τεχνική αυτή προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, οι ασθενής στους οποίους εφαρμόσαμε την μέθοδο αυτή μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι.

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr