Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό

Προσοχή στην Πασχαλινή δηλητηρίαση

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την Κυριακή του Πάσχα είναι η μεταφορά ανθρώπων κατά εκατοντάδες σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και όλοι λένε ότι έφαγαν χαλασμένο κρέας και ορκίζονται πως την επομένη μέρα θα το δώσουν να το δοκιμάσει για αντίποινα, και ο κρεοπώλης που τους το πούλησε. Για να δούμε, όμως, φταίει άραγε ο κρεοπώλης ή μήπως συμβαίνει τίποτε άλλο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είπαμε ότι οι πρωτεΐνες των τροφών διασπώνται σε αμινοξέα.

 

Αυτά περιέχουν ένα ποσό «αμμωνίας» το οποίο το απελευθερώνουν σε περαιτέρω διάσπασή τους. Στη συνέχεια, η αμμωνία, σχηματίζει μια ένωση, την «ουρία», η οποία και αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Για την απελευθέρωση της αμμωνίας από τα αμινοξέα συμμετέχουν κάποιες άλλες ουσίες – ένζυμα.

Σε έναν οργανισμό που λαμβάνει συνηθισμένες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής και φυτικής προέλευσης, τα ένζυμα αυτά απελευθερώνουν αργά αργά την αμμωνία που περιέχουν και αυτή αποβάλλεται με τα ούρα. Αν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι χαμηλή, όπως σε μία περίοδο νηστείας, τότε τα ένζυμα αυτά μειώνουν ανάλογα και την δράση τους. Μια απότομη υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών , όπως ακριβώς συμβαίνει την Κυριακή του Πάσχα, βρίσκει απροετοίμαστα τα ένζυμα αυτά(καθώς η ικανότητά τους αυξάνεται βαθμιαία) να αποβάλλουν τις μεγάλες ποσότητες της αμμωνίας που παρουσιάζονται, με συνέπεια να διαχέεται αυτή στο αίμα αντί να αποβάλλεται με τα ούρα και να παρουσιάζονται συμπτώματα δυσπεψίας και τοξικότητας αμμωνίας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη είναι η σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.