Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία Πεπτικό

Εκκολπώματα

ekkolpomata

Πρόσφατα έκανα κολονοσκόπηση και έχω εκκολπώματα. Επίσης είχα πολύποδα τον οποίο καυτηρίασε. Ο Γαστρεντερολόγος μου συνέστησε την αποφυγή γενικά ξηρών καρπών, οσπρίων και λαχανικών. Μπορώ να καταναλώνω κάποια από τα φρούτα ή απαγορεύονται;

Η απάντηση που ακολουθεί, έχει δοθεί από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών κ.Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

Αγαπητή Κυριακή,

Τα εκκολπώματα είναι προεκβολές του βλεννογόνου του παχέως εντέρου και στο  εσωτερικό του μοιάζουν με μικρές τρύπες σαν αυτές του Ελβετικού  τυριού.

Συνήθως δημιουργούνται από αυξημένη πίεση στον αυλό, γι αυτό κυρίως εμφανίζονται στο σιγμοειδές, κάτω αριστερά του εντέρου. Όταν δημιουργείται φλεγμονή υπάρχει κολικός, ίσως διάρροιες και πυρετός.

Βασική αιτία είναι η δυσκοιλιότητα

Για τη λύση της δυσκοιλιότητας χρειάζεται να αυξήσεις τις φυτικές ίνες με:

  • προϊόντα ολικής άλεσης
  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής
  • χυμούς από λαχανικά

Απέφευγε ειδικά όταν υπάρχει φλεγμονή τους χυμούς φρούτων και ό,τι περιέχει ζάχαρη. Τα απλά σάκχαρα φαίνεται πως «θρέφουν»τις  φλεγμονές. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα κάποιο φρούτο που θα πρέπει να αποκλείσεις. Θεωρητικά μπορείς να τρως τα πάντα.

Τα τρόφιμα  που ίσως σε ενοχλήσουν είναι αυτά που θα ενοχλούσαν οποιονδήποτε με ευερέθιστο έντερο, όπως  σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινα λαχανικά, όσπρια, κτλ οπότε να τα αποφεύγεις μόνο αν προκαλούν  συμπτώματα.

Επιβάλλεται να αυξήσεις τη λήψη υγρών με νερό και βοτανικά αφεψήματα (το τσάι απο  μαντζουράνα βοηθάει στους κολικούς)  και οπωσδήποτε να γυμνάζεσαι. Η yoga και το Pilates βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Βελτίωσε τη θέση σου στη λεκάνη της τουαλέτας βάζοντας ένα σκαμνάκι κάτω απο τα πόδια ώστε να σηκωθούν τα γόνατα και να σχηματίσεις γωνία 30ομε τον κορμό. Έτσι βοηθάς την διέλευση των κοπράνων από το σιγμοειδές.

Πολλές φορές ενοχοποιείται  η γλουτένη για την εμφάνιση φλεγμονών στο έντερο οπότε καλό είναι να το διερευνήσεις με τον γιατρό σου. Αρχικά μπορείς να την αποκλείσεις για ένα διάστημα και να παρατηρήσεις πως είσαι.

Σε ότι αφορά τους ξηρούς καρπούς, υπήρχε η άποψη πως εκγλοβίζονται μέσα στα εκκολπώματα αλλά κάτι τέτοιο τείνει να αναιρείται. Θα σου πρότεινα να τους μουλιάζεις τουλάχιστον 3 ώρες σε νερό βρύσης. Εναλλακτική λύση είναι τα βούτυρα των ξηρών καρπών όπως το ταχίνι, το αμυγδαλοβούτυρο κτλ.

Να μουλιάζεις και τα όσπρια για 24-48 ώρες και στο διάστημα αυτό να κάνεις 5 αλλαγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις λεκτίνες που είναι ερεθιστικές για το έντερο και τα κάνεις πιο εύπεπτα.

Τελος, προτείνω την καθημερινή λήψη γαλακτοκομικών ζύμωσης όπως το κεφίρ και το παραδοσιακό γιαούρτι γιατί έχουν φιλικά βακτήρια προς το έντερο που ισορροπούν την κινητικότητά του.

Stella-Saripanagiotou

Επούλωση

Σε ότι αφορά την επούλωση, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα εξής:

  • L-γλουταμίνη σε μορφή σκόνης  που είναι το σημαντικότερο επουλωτικό του εντερικού σωλήνα
  • Προβιοτικά ένζυμα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που θα βελτιώσουν το βακτηριακό περιβάλλον του εντέρου
  • Βιταμίνες Β, D3, E και Ω3 λιπαρά ως αντιοξειδωτικούς παράγοντες που λειτουργούν στοχευμένα στα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου, τα θρέφουν και τους δίνουν ενέργεια για να επουλώσουν τις φλεγμονές

Για την χρήση συμπληρωμάτων και τη δοσολογία συμβουλέψουν έναν ειδικό διατροφολόγο σε θέματα διατροφικής ιατρικής.

Φιλικά, Σαρηπαναγιώτου Στέλλα

Σχετικά με τον δημιουργό

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

«Ένας καλός διατροφολόγος δεν είναι απλά αδυνατιστής αλλά φροντιστής και θεραπευτής»
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 14/6/1980. Από πολύ μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και την φροντίδα του σώματος μέσω της εκγύμνασης και της καλής τροφής. Ένα απο τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκε όταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με οδήγησαν στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, όπου και αποφοίτησα το Φεβρουάριο του 2006, με βαθμό 8,43.
Γρήγορα συνειδητοποίησα τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας αλλά και της ιατρικής παρέμβασης στα πλαίσια της διατροφικής υποστήριξης όσων με επισκέπτονται. Έτσι με τον σύζυγό μου καθηγητή φυσικής αγωγής Θοδωρή Σημάδη αποφασίσαμε να εκπαιδευτούμε στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. Παράλληλα διατηρούμε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους για την καλύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.
Ο χώρος που διατηρούμε απο τον Αύγουστο του 2009 δεν θέλαμε να είναι ένα ακόμα διαιτολογικό γραφείο που θα τονίζει τα νούμερα των μετρήσεων και της ζυγαριάς, αλλά ένας χώρος εκπαίδευσης γύρω απο τα οφέλη της τροφής και τη φροντίδα του σώματος.
Επαγγελματική πορεία
Το 2004 ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με πλήρη ανάθεση καθηκόντων.
Η διπλωματική μου εργασία να αφορά το ρόλο της αερόβιας άσκησης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Εργάστηκα από το 2004 έως το 2009 σε διαιτολογικά γραφείά της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα ήμουν εξωτερικός συνεργάτης σε πολλά γυμναστήρια της πόλης και σε αθλητικά κέντρα.
Από το 2009 διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό κέντρο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Το 2011 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.
Από το 2011 είμαι συνεργάτης του Iατρείου Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, στην Αθήνα.
Είμαι κάτοχος του πτυχίου του European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M που με καθιστά ειδικό σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής.
Από το 2011 πραγματοποιώ εξετάσεις Μεταβολομικής ανάλυσης (Metabolomic Profile).
Την περίοδο 2011-2012 εκφωνούσα καθημερινά στον Παλμό 96.5 fm τις ολιγόλεπτες διατροφικές συμβουλές.
Παρακολουθώ συστηματικά από το 2012 σεμινάρια για τον Μητρικό Θηλασμό και τον υποστηρίζω μέσα από τη δουλειά μου σε κάθε ευκαιρία.
Συμμετέχω σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, δήμους και εκδηλώσεις με θέματα τη διατροφή και αρθογραφώ σε επιστημονικά και διαδικτυακά περιοδικά και portals.
Παρακολουθώ συστηματικά και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε σημαντικά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στις εξελίξεις της διατροφής αλλά και σύγχρονων παθήσεων.
Έως σήμερα έχω υπάρξει διατροφολόγος τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και αθλητών που φέρουν σημαντικούς τίτλους διάκρισης.
Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του ομίλου Διατροφή (www.diatrofi.gr) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (www.keadd.gr).
Αρθρογραφώ επαγγελματικά για το www.lifeme.gr
Το μότο μου είναι
Κάθε φορά που θα νοιώθεις θυμό, οργή, λύσσα, τσαντίλα, μην ξεσπάς στην τροφή σου. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις είναι να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα απο πάνω σου μετατρέποντάς τα σε δράση. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστείς και με τον ίδιο σου τον εαυτό!
Εξειδίκευση:
Στις Διατροφικές Διαταραχές, σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής, την Παχυσαρκια παιδιών κι ενηλίκων και την διατροφική υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος ATEIK
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κάτοχος τίτλου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (Ε.Ι.Νu.M)
Εφαρμογές Μεταβολικής Ανάλυσης

Additional Info:
Διεύθυνση: Πλάτωνος 52
Περιοχή: Εύοσμος
Τηλέφωνο: 2310776797
Κινητό: 69320610187
Email: ss.diaitologos@gmail.com
Ιστοσελίδα:www.ssdiaitologos.gr