Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Υπάρχει Θεραπεία

Μέσω του άρθρου αυτού θα σας δοθούν χρήσιμες διατροφικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε μια από τις πιο συνήθεις νόσους της καθημερινότητας, εκατοντάδων πλέον ανθρώπων που την βιώνουν.

Όμως,

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση?

Μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, υπάρχει μια ‘’βαλβίδα’’ (γαστοοισοφαγική βαλβίδα) που στην πραγματικότητα είναι ένας μυς σε σχήμα δακτυλίου και ονομάζετε οισοφαγικός σφιγκτήρας.

Η δουλειά του είναι κατά την κατανάλωση τροφίμων, να ανοίγει για να κατέβει η τροφή και εν συνεχεία να κλείνει ώστε τα όξινα υγρά του στομάχου να μην γυρνούν προς τον οισοφάγο.

Στην περίπτωση της παραπάνω νόσου, η εν λόγο βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά και έχει ως αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου, η χολή και άλλες ουσίες, να οδεύουν προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται και να βιώνετε πόνο ή έντονη καούρα.

Ως νόσος εκφράζεται μόνο εάν τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης με τα παραπάνω χαρακτηρίστηκα, βιώνονται περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν σας παρουσιάστηκαν κάποιες φορές στην ζωή σας αυτά τα συμπτώματα διότι όλοι μας κάποια στιγμή τα εμφανίσαμε.

Χαρακτηριστικά  Γάστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα εξαιρετικά  συχνό φαινόμενο , το οποίο εκφράζεται στο πάσχοντα από την νόσο αυτή ως:

 • Καούρα (κάψιμο, δυσφορία, πόνος στο στήθος που συχνά ανεβαίνει από το στόμαχο μέχρι και τον λαιμό)
 • Μια πικρή η ξινή γεύση οξέος καταφθάνει στο λαιμό η ακόμη και στο στόμα (Παλινδρόμηση)
 • Χρόνιος πονόλαιμος, βραχνάδα, συριγμός
 • Κόπρανα με μαύρο χρώμα
 • Επίμονος λόξιγκας
 • Φούσκωμα
 • Δυσφαγία
 • Ρέψιμο
 • Ναυτία

  Πως δημιουργείται…

Οι αιτίες που διαμορφώνουν το προφίλ του πάσχοντα ποικίλουν και δεν είναι απόλυτες…

 • Κατά την εγκυμοσύνη
 • Κατανάλωση καφέ, τσαγιού και ανθρακούχων ποτών
 • Κατανάλωση ορισμένων τροφών που θα σας δοθούν παρακάτω
 • Όταν το άτομο ξαπλώνει κατευθείαν μετά από γεύμα
 • Κατανάλωση μεγάλων ή λιπαρών γευμάτων
 • Καπνιστές
 • Παράγοντες χαλάρωσης της ‘’Βαλβίδας’’ (Μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για την πίεση, ασπιρίνη) η πίεση του σφιγκτήρα καθορίζεται από διαφόρους παράγοντες όπως νευρογενείς, ορμονικούς  αλλά και διατροφικούς
 • Παράγοντες αύξησης οξέων του στομάχου
 • Stress, στεναχώρια, ένταση και αλκοόλ συμβάλουν στην υπέρμετρη παραγωγή του οξέος
 • Τα στενά ρούχα και η σφιχτή ζώνη πιέζουν το στομάχι και εξαναγκάζουν τα γαστρικά υγρά να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο
 • Η χάλαση (χαλάρωση) του σφιγκτήρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης που μπορεί να παρατηρηθεί στο στομάχι λόγο αερίων που δεν μπορούν να διαφύγουν
 • Στους παχύσαρκους ανθρώπους συγκεντρώνεται λίπος μέσα στην κοιλιά, το οποίο, αφενός πιέζει το στομάχι και αφετέρου περιορίζει τον ελεύθερο χώρο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκπτυχθεί – εκταθεί, το στομάχι κατά τη λήψη φαγητού. Ως αποτέλεσμα το γαστρικό περιεχόμενο βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και εξαναγκάζεται να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο.

‘’ Οι παραπάνω παράγοντες είτε χαλαρώνουν την βαλβίδα ή αυξάνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται στο στομάχι ’’

Άλλη μία κοινή αιτία εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) είναι όταν το άνω μέρος του στομάχου και ο οισοφαγικός σφιγκτήρας φτάνουν πάνω από το διάφραγμα. Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται διαφραγματοκήλη. Το διάφραγμα είναι υπεύθυνο να διατηρεί τα οξέα εντός του στομάχου. Αλλά στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από διαφραγματοκήλη, τα οξέα μπορεί να οδεύσουν προς τον οισοφάγο και να προκαλέσουν όξινα συμπτώματα.

Επιπτώσεις Γαστοοισοφαγικής Παλινδρόμησης ( ΓΟΠ )

Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταδείξει σε μεγάλο βαθμό, το μέγεθος για το οποίο βιώνεται από του πάσχοντες σε σημείο να αισθάνονται ότι περιορίζεται το κοινωνικό τους γίγνεσθαι, η ποιότητα της ζωής τους , τα οικονομικά τους εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με το φαγητό και το ποτό, τα προβλήματα ύπνου και την αγορά πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της.

Όσοι λοιπόν την βιώνουν  για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση και αδιαφορούν για την θεραπεία της, τότε οι επιπτώσεις της νόσου μελλοντικά ποικίλουν:

 • Οισοφαγίτιδα
 • Φωνητικές αλλοιώσεις και προβλήματα στο λαιμό
 • Φθορά των δοντιών
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Στένωση του οισοφάγου
 • Οισοφαγικό έλκος
 • Οισοφάγος Barrett
 • Καρκίνος του οισοφάγου

*Συνοπτικά βάση βιβλιογραφικών επισκοπήσεων

Φαρμακευτική αγωγή

Λόγω του ότι μέσω φαρμακευτικής αγωγής δεν μπορεί να διορθωθεί η βαλβίδα ή η διαφραγματοκήλη, οι ασθενείς με γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση λαμβάνουν φάρμακα που σταματάνε την παραγωγή οξέος από το στομάχι και έτσι εξαλείφονται τα συμπτώματα τους. Όμως το πιο σύνηθες είναι μόλις οι ασθενείς διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή τους να υποτροπιάσουν, αυτό σημαίνει ότι ξεκινά πάλι το κάψιμο ή ο πόνος.

Να γίνεται συνεχής λήψη φαρμάκων που σταματούν την παραγωγή οξέος από το στομάχι?

 Όλες οι μελέτες κλίνουν στο ότι η χρόνια λήψη τέτοιων φαρμάκων δεν είναι τόσο ασφαλής και ως αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει μικροβιακές λοιμώξεις, πνευμονίες, πιθανά καρδιαγγειακά συμβάματα, οστεοπόρωση. 

Χρήσιμες οδηγίες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για μια συγκεκριμένη, ειδική ‘’ δίαιτα ‘’ για ασθενείς με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση  πέρα από μια σειρά υποδείξεων που αφορούν το τρόπο ζωής και των συνηθειών του ασθενούς, σε συνδυασμό με μια σειρά τροφών που επιβαρύνουν ή πυροδοτούν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Η διαιτολογική παρέμβαση κατευθύνεται  στους εξής τομείς.

 1.      Να εμποδίσει τις παλινδρομήσεις
 2.      Να περιορίσει  το πόνο και τη φλεγμονή του  βλεννογόνου του οισοφάγου
 3.      Να μειώσει την έκκριση του γαστρικού οξέος
 4.      Σε συνεργασία  με τον ασθενή να αναγνωρίσει συγκεκριμένες τροφές (ημερολόγιο καταγραφής τροφών) που αναπαράγουν τα συμπτώματα και να αποκλείσει  πιθανώς για μικρό χρονικό διάστημα ή ανάλογα με τη συχνότητα  και βαρύτητα των συμπτωμάτων να τις επανεντάξει.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινότητα σας.  *(Αποθηκεύστε την εικόνα)*

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b1%cf%82

Οι προσωπικές σας παρατηρήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για εσάς και διαφέρουν σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό.Η αυστηρότητα στην τήρηση των παραπάνω διαιτητικών οδηγιών σχετίζεται με τη βαρύτητα της παλινδρομικής νόσου.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com