Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό

Προσοχή στην Πασχαλινή δηλητηρίαση

prosoxi-stin-paschalini-dilitiriasi

Είναι συχνό φαινόμενο την Κυριακή του Πάσχα να μεταφέρονται κατά εκατοντάδες άνθρωποι σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Όλοι λένε ότι έφαγαν χαλασμένο κρέας. Ορκίζονται μάλιστα πως θα το δώσουν να το δοκιμάσει για αντίποινα ο κρεοπώλης που τους το πούλησε.

Φταίει ο κρεοπώλης;

Για να δούμε, όμως, φταίει άραγε ο κρεοπώλης ή μήπως συμβαίνει τίποτε άλλο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είπαμε ότι οι πρωτεΐνες των τροφών διασπώνται σε αμινοξέα. Αυτά περιέχουν ένα ποσό «αμμωνίας» το οποίο το απελευθερώνουν σε περαιτέρω διάσπασή τους.

Στη συνέχεια, η αμμωνία, σχηματίζει μια ένωση, την «ουρία», η οποία και αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Για την απελευθέρωση της αμμωνίας από τα αμινοξέα συμμετέχουν κάποιες άλλες ουσίες – ένζυμα.

Σε έναν οργανισμό που λαμβάνει συνηθισμένες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής και φυτικής προέλευσης, τα ένζυμα αυτά απελευθερώνουν αργά αργά την αμμωνία που περιέχουν. Αυτή με την σειρά της αποβάλλεται με τα ούρα. Αν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι χαμηλή, όπως σε μία περίοδο νηστείας, τότε μειώνουν ανάλογα και την δράση τους.

Μια απότομη υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως ακριβώς συμβαίνει την Κυριακή του Πάσχα, βρίσκει απροετοίμαστα τα ένζυμα αυτά. Δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις μεγάλες ποσότητες της αμμωνίας που παρουσιάζονται. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διαχέεται αυτή στο αίμα αντί να αποβάλλεται με τα ούρα. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται συμπτώματα δυσπεψίας και τοξικότητας αμμωνίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη είναι η σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία