Πεπτικό

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ

Μήπως έχεις και εσύ συμπτώματα δυσκοιλιότητας αλλά τα αγνοείς; Η χαμηλή συχνότητα κενώσεων καθώς και η δυσκολία κατά τη διάρκεια της κένωσης αποτελούν δύο βασικά χαρακτηρίστηκα της δυσκοιλιότητας. Το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα και δεν το γνωρίζει.

Με μικρές αλλαγές στη διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής, μπορείς να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα και να μην ξανά επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής σου.

Αλλαγές στη διατροφή

Η σωστή ενυδάτωση είναι ο βασικός κανόνας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Με την καθημερινή κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού ενισχύεται και η δράση των φυτικών ινών.

Η πρόσληψη υγρών πρέπει να ξεκινάει από το πρωί και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέτοια υγρά εκτός από το νερό είναι: οι φυσικοί χυμοί, τα αφέψημα, το γάλα, το κεφίρ κτλ. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης νερό και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και να τα παραλείπουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι το α και το ω για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες καταλήγουν στο παχύ έντερο, αφού δεν μπορούν να διασπατούν στο λεπτό επειδή ανήκουν στους υδατάνθρακες. Καταναλώνοντας λοιπόν καθημερινά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, βοηθάς τον οργανισμό σου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εάν μέχρι τώρα δεν ήταν ισορροπημένη η διατροφή σου και δεν κατανάλωνες 4-5 μερίδες ημερησίως από φρούτα και λαχανικά, μην το παρακάνεις και αυξήσεις απότομα την κατανάλωση τους. Χρειάζεται σταδιακή αύξηση, αλλιώς θα έχεις δυσάρεστα αποτελέσματα με φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά.

Ένας ακόμα σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας είναι τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτηρίδια – ή οι ζωντανές καλλιέργειες – ακριβώς όπως αυτές που απαντώνται φυσικά στο έντερο. Για να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας  περισσότερα προβιοτικά, πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι παραδοσιακό, προϊόντα κεφίρ, ηλικιωμένα τυριά, ξινολάχανο κ.α. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ταυτόχρονη κατανάλωση πρεβιοτικών, που είναι η τροφή των προβιοτικών. Τα βρίσκουμε στις μπανάνες, στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στα σπαράγγια, στα πράσα.

Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό από έξω. Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που ενισχύουν το πρόβλημα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι έστω για 30’ κάθε μέρα.

Μην αγνοείς το αίσθημα της αφόδευσης. Προσπάθησε κάθε φορά να πηγαίνεις τουαλέτα και να μην  καταπιέζεις την κινητικότητα του εντέρου.

Το καθημερινό στρες είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας. Προσπάθησε μέσα στην μέρα να βρεις ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου, διάβασε ένα βιβλίο, ξεφύλλισε ένα περιοδικό, κάνε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που κάθεσαι στην τουαλέτα σηκώνοντας τα πόδια πιο ψηλά και δημιουργώντας μικρότερη γωνία μεταξύ μηρών και σώματος.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Λουκία Δραγανιδάκη Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο στους νομούς της Κρήτης και έκανε την πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Αθήνας. Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ,www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS). Το 2015 παρακολούθησε στο πλαίσιο προγράμματος συμπληρωματικής εκπαίδευσης, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιμορφωτική εκπαίδευση με θέμα την Κλινική Διατροφή. Το Σεπτέμβριο του 2016 μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα για Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, στο Life Coaching και στο Mentoring. Από το 2014 βλέπει περιστατικά για απώλεια βάρους, αθλητική διατροφή, κλινικές και φυσιολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές. Από τον Νοέμβριο του 2016 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο παρέχοντας συμβουλές διατροφής, άσκησης και ψυχολογική υποστήριξη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

- από το 2014 παρακολούθηση περιστατικών απώλεια βάρους

- 2016 έως 2017 υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής στα νότια προάστια

- απο τον 11/2016 εργάζομαι στο δικό μου διαιτολογικό γραφείο

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Θέμελη 2 & Ιουστινιανού, 114 73 Πεδίον του Άρεως
Τηλ: 210 88 39 515
Email: info@nutriharmony.gr
www.nutriharmony.gr