Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία Πεπτικό

Πώς αντιμετωπίζουμε τις καούρες

pos-antimetopizoume-tis-kaoures

Η καούρα είναι το έντονο αίσθημα καυσού ψηλά στο στομάχι κοντά στο στήθος. Πολλές φορές το αντιλαμβανόμαστε και σαν έντονο πόνο σε αυτήν την περιοχή.

Μπορεί επίσης να νιώθουμε ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα, κυρίως λόγω των γαστρικών υγρών. Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έχουμε νιώσει αυτό το αίσθημα ιδίως όταν έχουμε καταναλώσει πολύ μεγάλα γεύματα, μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Αίτια

Το αίσθημα της καούρας είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να έχει πολλές αιτίες είτε παθολογικές είτε όχι, όπως:

  • Εγκυμοσύνη: Είναι πολύ συχνό σύμπτωμα (μη παθολογικής αιτιολογίας) κυρίως στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο υπάρχει αύξηση του μεγέθους του μωρού και επιβράδυνση της πέψης της μητέρας.
  • Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων: κυρίως κατανάλωση γεύματος με υψηλά κορεσμένα λιπαρά ή με ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες ή πολύ αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Το σύμπτωμα του καυσού μπορεί να εντίνεται όταν ταυτόχρονα το άτομο είναι παχύσαρκο
  • Κατάκλιση: αμέσως μετα το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε τέτοιου είδους συμπτώματα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν έχουμε το αίσθημα καούρας περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από διαφραγματοκοίλη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια διαταραχή στον σφικτήρα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου ο οποίος επιτρέπει τη δίοδο φαγητών και υγρών. Όταν υπάρχει χάλαση αυτού του σφικτήρα το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και τα υγρά του στομάχου που είναι όξινα προκαλούν αυτό το αίσθημα της καούρας

Αντιμετώπιση

Τα άτομα που παρουσιάζουν συχνά καούρες μπορούν να μειώσουν την συχνότητα αλλά και την ένταση τους με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Μείωση σωματικού βάρους

Αν το βάρος είναι άνω του φυσιολογικού συστήνεται αρχικά η απώλεια βάρους κατά 5-10%.

Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για τη χάλαση του κατωτέρου οισογαγικού σφιγκτήρα, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αποφυγή αλκοόλ και αναψυκτικών

Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά διαταράσσουν το ph του στομάχου. Ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα σε όλο το πεπτικό.

Καλό θα ήταν μειωθεί η κατανάλωσή τους.

Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που έχουν ενοχοποιηθεί
  • ενδεχομένως προκαλούν καούρα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και trans
  • αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας και γενικότερα γλυκών
  • αποφυγή κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων καθώς και χυμούς από εσπεριδοειδή. Σσυνήθως τα φρούτα αυτά δημιουργούν όξινο περιεχόμενο στο στομάχι και πιθανότατα να εντείνουν το αίσθημα καυσού

Ακόμη, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης καυτερών και πικάντικων τροφίμων. Η ευαισθησία του κάθε ανθρώπου και η συσχέτισή των συγκεκριμένων τροφών με την πρόκληση καούρας είναι διαφορετική στον καθένα.

Αποφυγή κατάκλισης ή πολύ έντονης άσκησης μετά απο κάθε γεύμα

Μετά από κάθε γεύμα θέλουμε  το σώμα μας να βρίσκεται σε όρθια θέση. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλιση καθώς τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν πιο εύκολα προς τον οισοφάγο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται και η έντονη άσκηση ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν το αίσθημα της καούρας είναι πάρα πολύ έντονο χρησιμοποιείται και φαρμακευτική αγωγή πάντα με τη συμβολή του κατάλληλου ιατρού.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της καούρας είναι τα αντιόξινα (δρούν γρηγορότερα) και οι αναστολείς των υποδοχέων της ισταμίνης 2 (δρούν πιο αργά), τα οποία είχαν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Νεότερα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη, ραμπεπραζόλη, εσομεπαζόλη) δρούν μειώνοντας τα γαστρικά υγρά και φαίνεται ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).