Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Πώς μπορεί να γεννηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα;

pos-genniountai-ta-autoanosa-nosimata
Γράφτηκε απο Αρετή Ζαντή

Ανοσοποιητικό σύστημα: Φίλος – άμυνα ή εχθρός – αυτοάνοσο;

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε ένα γερό και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αμυνθεί και να μας προστατέψει από ασθένειες, ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς που πιθανόν κάποια στιγμή να εισβάλουν στο σώμα μας.

Τι γίνεται όμως όταν η ίδια η άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) επιτίθεται και πολεμά τους ιστούς, τα κύτταρα ή κάποια όργανα του σώματος μας; Δημιουργώντας δηλαδή μια χρόνια κατάσταση, ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Ποιά είναι τα πιό συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα;

Τα πιο γνωστά και πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και οι κλινικοί διαιτολόγοι είναι:

  • Διαβήτης
  • Κοιλιοκάκη
  • Θυρεοειδίτιδα
  • Hashimoto/Graves
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Νόσος Crohn
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Δερματίτιδα
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς μπορεί να γεννηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα;

Φαίνεται μέσα από πολλές μελέτες, ότι τα αίτια εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος μπορούν να ποικίλουν. Πρωταρχική θέση κατέχουν τα γονίδια και η κληρονομικότητα.

Εκτός αυτών, μπορούν να συμβάλλουν το περιβάλλον, η υπερβολική υγιεινή όπως η λιγότερη έκθεση σε βακτήρια ή οι συχνοί εμβολιασμοί.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί πολύ με το μικροβίωμα του εντέρου το οποίο έχει συνδεθεί με μεταβολικές παθήσεις, γαστροεντερικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα.

Άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο είναι πιο επίφοβο να εμφανίσουν κάποια στιγμή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Με τον όρο  δυσβίωση του εντέρου εννοούμε τις αλλοιώσεις στη σύσταση της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας.  Η δυσβίωση αυτή, μπορεί να προκληθεί από μια δυτικοευρωπαϊκή διατροφή που ακολουθούν οι άνθρωποι και η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιγότερη κατανάλωση φυτικών ινών.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί σε άτομα με έντονο στρες ή που είχαν υποστεί μια χειρουργική επέμβαση και μετατραυματικό – μεταχειρουργικό στρες.

Άτομα  που έχουν γεννηθεί με καισαρική ή δεν έχουν θηλάσει ποτέ, μπορεί να ανήκουν σε αυτή την ομάδα ανθρώπων.

Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής;

Η διατροφή όπως φαίνεται και στην πράξη τις πλείστες φορές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι στην ίαση ενός αυτοάνοσου αλλά στο να το θέσει σε ύφεση και εκτός αυτού στο να  ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έτσι ώστε να μην εμφανίσει ένα δεύτερο αυτοάνοσο.

Πολλές φορές η διατροφή συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Κατά συνέπεια και στην μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων όταν και όπου αυτά υπάρχουν.

Βιταμίνες

Μερικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενθαρρυντικά στην άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιοξειδωτικά. Κυρίως οι βιταμίνες Α, Ε, C  οι οποίες μπορούν να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντερικού σωλήνα. Συμβάλλουν επίσης στην βελτίωση της εντερικής χλωρίδας αφού τροφοδοτούν το έντερο με καλά βακτήρια.

Βρίσκονται ως επί των πλείστων σε γαλακτοκομικά προϊόντα (κεφίρ, γιαούρτι με πέτσα κλπ).

Λιπαρά

Εξίσου σημαντικά είναι τα καλά λιπαρά οξέα γνωστά και ως ω-6 και ω-3 τα οποία συμβάλλουν και αυτά στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού.

Πηγές αυτών είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το ταχίνι, ο λιναρόσπορος κ.λπ.

Ψευδάργυρος & φυτικές ίνες

Ο ψευδάργυρος συμβάλει στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και στο κόκκινο κρέας.

Οι φυτικές ίνες προσλαμβάνονται μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ολικής αλέσεως δημητριακών και αρτοσκευασμάτων. Επηρεάζουν αρκετά την έκκριση μιας αντί-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-4 η οποία συμβάλλει στη προστασία και στη γρήγορη ανάρρωση από της λοιμώξεις.

Κλείνοντας…

Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας παθών είναι να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Και ακόμα καλύτερα εάν έχει και κάποια εξειδίκευση στα αυτοάνοσα.

Ο Διαιτολόγος θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό για τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, την βρεφική και παιδική ηλικία και θα εξετάσει συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος με σκοπό να συντάξει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες του ασθενούς με βάση το νόσημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να δοθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής και να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος ζωής του ατόμου (ύπνος, φυσική δραστηριότητα, ψυχολογία).

Να θυμάστε, το κάθε αυτοάνοσο νόσημα είναι ξεχωριστό. Ο κάθε άνθρωπός είναι μοναδικός, ο κάθε οργανισμός δρα και ανταποκρίνεται διαφορετικά.

Αν είστε παθόντες, μην ξεχνάτε ότι αξίζετε και εσείς μια ήρεμη και ποιοτική ζωή. Βρείτε το κατάλληλο άτομο που θα σας κατευθύνει και βοηθήστε τον εαυτό σας  με ό,τι όπλα υπάρχουν.

Σχετικά με τον δημιουργό

Αρετή Ζαντή

Η Αρετή Ζαντή γεννήθηκε το 1995 στην Λευκωσία όπου και μεγάλωσε. Φοίτησε στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από που και αποφοίτησε με άριστα (19.25). Σπούδασε Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 2017 με βαθμό πτυχίου “Λίαν Καλώς” (8,27).
Κατά το τέταρτο έτος σπουδών της εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα την «Μελέτη της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων και της ποιότητας σπέρματος σε δείγμα Ελλήνων ανδρών» ( Άριστα 9), και συμμετείχε στην υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Εργάστηκε στην Εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ όπου ασχολήθηκε με την έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, στο Κέντρο Αισθητικής και Διαιτολογίας MEDICARE VITA και τέλος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολλά περιστατικά και να συντάξει εξειδικευμένα διαιτολόγια.

Το 2017 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην διαχείριση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών –ΚΕΑΔΔ.
Από το 2018 είναι μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κύπρου, και πιστοποιημένο μέλος στο δίκτυο Εξειδικευμένων Επαγγελματιών Υγείας από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ. Παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστό ηλεκτρονικό περιοδικό και ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου ως εξωτερική συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Μητέρα και Παιδί όπου παρακολουθεί και τα περιστατικά της. Επιπλέον προσφέρει τις υπηρεσίες της και εξ ‘ αποστάσεως σε άτομα που λόγω έλλειψης χρόνου ή απόστασης δεν μπορούν να την επισκεφτούν στο γραφείο της.