Dr Plus - Diatrofi

Γενικά Διατροφή και Υγεία

Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων

diatrofi-gia-ouroloimoxi

Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που φυσιολογικά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της ουρήθρας, δεν αποβάλλονται άμεσα, αλλά εγκαθίστανται και προκαλούν φλεγμονή.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το περιβάλλον να είναι ευνοϊκό. Δηλαδή, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να είναι ασθενές και ευάλωτο. 

Η ουρολοίμωξη απαντάται συχνότερα σε γυναίκες. Ωστόσο, όταν νοσούν οι άνδρες, τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα και απαιτείται μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας. 

Συμπτώματα και διάγνωση της ουρολοίμωξης 

Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι: 

 • Συχνουρία 
 • Επιτακτική ούρηση
 • Πόνος κατά την ούρηση 
 • Τσούξιμο κατά την ούρηση 
 • Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση 
 • Δύσοσμα ούρα 
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Αιματουρία 
 • Πυρετός (πυελονεφρίτιδα) 

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων, ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά). Ο Ουρολόγος  συνταγογραφεί την αντιβίωση που θα χρειαστεί και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να τη ληφθεί.

Αν το πρόβλημα επιμένει ή πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρικός έλεγχος με υπέρηχο, πυελογραφία και κυστεοσκόπηση. 

Παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη 

Κάποια άτομα τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα ουρολοιμώξεις λόγω ορισμένων συνηθειών τους ή λόγω της κατάστασής τους.

Τα άτομα που αναβάλλουν συχνά την ούρηση, όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό, όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροπάθειες, όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και όσοι φέρουν καθετήρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. 

Πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης και φυσικούς τρόπους 

Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από κράνμπερι (cranberry).

Έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας. Επίσης, ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό για την περιοχή είναι το πλύσιμο με χαμομήλι. 

Συνιστάται η κατανάλωση ενός λίτρου νερού ημερησίως, και να μην αναβάλλεται η ούρηση. Επίσης, ο σωστός τρόπος σκουπίσματος της ευαίσθητης περιοχής είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται τα μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο και στην ουρήθρα. 

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται τα έντονα αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς καταστρέφουν το pH της. 

Μαζί με την κατανάλωση των αντιβιοτικών, η ισορροπημένη διατροφή διάρκεια μιας ουρολοίμωξης μπορεί να βοηθήσει την γρηγορότερη θεραπεία της. 

Πιο συγκεκριμένα
 • Θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε και καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων
 • Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μέχρι να εξαλειφθεί η λοίμωξη μιας και αυτά τα ποτά μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη
 • Συνίσταται η κατανάλωση ενός σφηνακιού βατόμουρου χωρίς ζάχαρη. Ο χυμός βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αν και η αποτελεσματικότητα του εξακολουθεί να μελετάται
 • Συνίσταται επίσης η κατανάλωση βατόμουρων μιας και μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα μύρτιλλα, δηλαδή να εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην ουροδόχο κύστη
 • Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών πρέπει να αποφεύγεται εφόσον προκαλούν ερεθισμό της ουροδόχου κύστης
 • Συνίσταται επιπλέον η κατανάλωση προβιοτικών και τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κράμα και τουρσί. Περιέχουν “καλά” βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα κακά βακτήρια σε απόσταση 
 • Τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια πρέπει να αποφεύγονται εφόσον μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην  ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, μόλις εξαλειφθεί η λοίμωξή, η κατανάλωση όξινων φρούτων με βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Προσθέστε γκρέιπφρουτ και φράουλες στη διατροφή σας, μαζί με σπανάκι και πράσινες πιπεριές 
 • Κατανάλωση μύρτιλων συνίσταται για την πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων

Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης — και μετά — φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό θα εξομαλύνει το ουροποιητικό σύστημά  και θα βοηθήσει να αποτραπεί στο μέλλον η εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης. 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφόλογος MSc