Dr Plus - Diatrofi

Αισθητική

Το δέρμα

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Το καλοκαίρι πέρασε! ΤΕΛΟΣ στα δροσερά μπανάκια στη θάλασσα, στις ατελειώτες ώρες ηλιοθεραπείας, που όσο και αν ξέρουμε ότι κάνει κακό στο δέρμα όλοι ξετρυπώνουμε και το κάνουμε, τέλος στις ξενοιαστες στιγμές των διακοπών. Δεν λέω φίλοι μου, απαραίτητες οι διακοπές, απαραίτητη και η ηλιοθεραπεία αλλα, δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε στα άκρα, να τσουρουφλυζόμαστε 8 ώρες την ημέρα.

 

Αλλα είμαστε οι περισσότεροι των άκρων και αυτό κάνουμε. Αλλα είπαμε διακοπές. Ένα break να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να αποκτήσουμε αυτό το πανέμορφο τροπικό χρώμα. Και ενώ ξεκουράζουμε το σώμα και το νου όσο δε πάει κάνουμε τη μεγαλύτερη ζημιά σε ένα απ’ο τα πιο σημαντικά όργανα του σωματώς μας. Στο δέρμα. Για να μορέσουμε όμως να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό ας το κοιτάξουμε λίγο πιο αναλυτικά.

ΤΟ ΔΕΡΜΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας και για την ψυχολογία μας αλλά και για την προστασία του οργανισμού. Πολλοί γιατροί λένε ότι το δέρμα είναι η ίδια μας η ψυχή το οποίο είναι λίγο υπερβολικό χωρίς όμως να απέχει εντελώς από την πραγματικότητα αφού η ψυχολογία μας έχει αντίκτυπο στο δέρμα και αντίστροφα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας.Τι είναι όμως ακριβώς το δέρμα.Το δέρμα είναι καταρχάς το μεγαλύτερο όργανο του σωματός μας και ο βασικός του ρόλος είναι να προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια και μολύνσεις ενώ αποτελείται από διάφορες ουσίες μεταξύ των άλλων νερό πρωτείνες και λίπους και χωρίζεται σε 3 στοιβάδες:

  • Την επιδερμίδα, η εξωτερική στοιβάδα
  • Το χώριο, η μεσαία στοιβάδα
  • Ο υποδόριος ιστός , η εσωτερική στοιβάδα

Το δέρμα όπως και όλα στο σώμα μας θέλει την δική του φροντίδα. Σε όλους μας αρέσει το δέρμα να είναι καθαρό, χωρίς σημάδια, και να έχει αυτή τη φυσική «φρεσκάδα». Σίγουρα όλοι μας ζηλεύουμε κατα κάποιο τρόπο και λαχταράμε αυτό το βελούδινο δέρμα του μωρού. Αλλά φίλοι μου αυτό δεν ξέρω αν το ξέρατε, δεν θα γίνει ποτέ από μόνο του.Ειδικα μετά την ηλικία των είκοσι, όπου ναι ναι ,για όσους δεν το γνώριζαν τότε ξεκινάει επίσημα η γήρανση του οργανισμού. Άρα όπως καταλάβατε πρέπει να βάλετε λίγο και εσείς το χεράκι σας. Δεν λέω να είσαστε με μια κρέμα στο χέρι όλη την ημέρα !! Αλλά 5 λεπτά το πρωί και 5 λεπτά το βράδυ νομίζω ότι αξίζει να τα διαθέτουμε για να . . . ξεγελάμε το χρόνο και να διατηρεί τη νεανική του λάμψη.

Τα βασικά κύτταρα που διατηρούν το δέρμα νεανικό είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το κολλαγόνο λειτουργεί σαν στήριγμα, ενώ η ελαστίνη, και από το όνομα μόνο το καταλαβαίνουμε, δίνει την ελαστικότητα στο δέρμα. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργία τους πρέπει να τους δίνουμε τροφή. Όταν γουργουρίζει το στομάχι μας δεν λέμε βαριέμαι να φάω…απλά τρώμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο δέρμα μας. Επειδή δεν νιώθουμε την πείνα του δέρματος δε σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε τα παράπονά του και σας διαβεβαιώ θα τα δείτε και στο καθρέφτη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε. Κάθε πρωί καθαρίζουμε το δέρμα μας με κάποιο προιόν είτε με ειδικό σαπούνι (gel) και νερό, έτσι για να ξυπνήσουμε και καλύτερα, είτε με γαλάκτωμα και λοσιόν. Ύστερα τοποθετούμε μια κρέμα, που αντιστοιχεί στο δικό σας τύπο δέρματος σε πρόσωπο και λαιμό. Προσοχή!!! Μην παραμελείτε το λαιμό γιατι θα ξυπνήσετε σε 20 χρόνια και θα νομίσετε οτί είναι από κάποιο άλλο πρόσωπο!! Το δέρμα του λαιμού στηρίζετε από αυτό του προσώπου. Την ίδια κρέμα χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο και το λαιμό. Το βράδυ τώρα. Ναι ξέρω γυρίζουμε στο σπίτι μας με την συσσωρευμένη κούραση και το μόνο που θέλουμε είναι να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Η βραδυνή όμως φροντίδα του δέρματος είναι και η πιο σημαντική. Πρέπει να καθαρίσετε πάλι το δέρμα και να βάλετε την κρεμούλα σας για να μπορέσει το δέρμα να αναπνεύσει καλά όλα το βράδυ, να δράσει η κρέμα στη διάρκεια της νύχτας για να ξυπνήσουμε με ένα φρέσκο και ξεκούραστο δέρμα.

Το δέρμα έχει τις ανάγκες του και απαιτεί από εμάς να τις ικανοποιήσουμε, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία, μην το παραμελείτε για να μην σας παραμελήσει και αυτό. Όπως είπαμε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε αυτά τα 10 λεπτά από την ημέρα μαςκαι το αποτέλεσμα πάντα αξίζει!

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr