Dr Plus - Diatrofi

Αισθητική

Ηλιοθεραπεία και Μαύρισμα

iliotherapeia-kai-mavrisma

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δε μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους! Δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Μερικοί άνθρωποι, ακόμη κι αν μείνουν για λίγο στον ήλιο, γυρίζουν μαυρισμένοι. Άλλοι πάλι, με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοκκινίζουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτιβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το γεγονός ότι η ηλιοθεραπεία βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα.

Προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν να φθείρονται. Αυτή η ζημιά προκαλείται όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.

Η μόνη θεραπεία είναι να «κρατήσουμε» το κολλαγόνο σε καλή κατάσταση. Μόνο έτσι πρόκειται να βοηθηθεί το δέρμα από τη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Με την επίδραση του ήλιου εκτός από το μαύρισμα το κεράτινο στρώμα του δέρματος γίνεται σκληρότερο και παχύτερο. Αυτό οδηγεί και στην αφυδατωμένη όψη του δέρματος που παρατηρούμε το καλοκαίρι.

Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος και οι παραλίες είναι ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό σώμα.

Εν τούτοις υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για το υπαίθριο μαύρισμα. Πρώτον και κύριο, είναι η πιο ανεξέλεγκτη μέθοδος. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος πως το αντηλιακό είναι αρκετό για να μας προστατέψει από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου

Η διαδικασία μαυρίσματος, σε μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται στο δέρμα, είναι η εξής:

Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο, ερχόμενη σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει την δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη.

Καθώς η μελανίνη ταξιδεύει στην επιφάνεια του δέρματός, συνδυάζεται με το οξυγόνο και δημιουργεί το καφετί χρώμα που καλούμε μαύρισμα. Η μελανίνη είναι φυσικά παρούσα στο δέρμα και το προστατεύει από τη ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα όμως με το μαύρισμα η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές προκαλούν οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη γήρανση του δέρματος.

Για να αποτρέψουμε όσο γίνεται τις συνέπειες αυτές, πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω συμβουλές. Τότε θα απολαύσουμε ένα βαθύ μαύρισμα που θα κρατήσει και μετά τον Αύγουστο!

Αντηλιακό

Αν και η χρησιμοποίηση αντηλιακού είναι απαραίτητη, δεν είναι η πανάκεια για να κρατήσουμε την νεανική όψη του δέρματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και στους έμμεσους τρόπους ηλιοθεραπείας (solarium) ή κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου ή κατά το περπάτημα εκτιθέμεθα στην ακτινοβολία του ήλιου.

Όταν ο ήλιος «καίει», είναι απαραίτητο να ανανεώνεται το αντηλιακό σας τακτικά, για να αποτρέψει τα ατυχήματα -εγκαύματα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντηλιακών, αλλά πρέπει επίσης να προσέχετε, εκτός από τη χρήση του ενδεδειγμένου δείκτη προστασίας, το αντηλιακό να μην έχει πολύ δυνατό άρωμα και να είναι υποαλλεργικό.

Συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο και κατά την ηλιοθεραπεία

  • Μην το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα
  • Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –16:00)
  • Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό του ενδεδειγμένου δείκτη, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας
  • Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας πίνοντας νερό, χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που στην ουσία αφυδατώνουν.
  • Μετά από την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το λάδι ή το αντηλιακό, καθώς και το αλάτι από τη θάλασσα. Μετά το ντους συνιστάται η χρήση μιας καλής ενυδατικής λοσιόν σε όλες τις περιοχές, για να αποτρέψει την ξηρότητα
  • Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό, λεπτό και εύθραυστο μετά από την ηλιοθεραπεία, αναστείλετε μάλλον τη διαδικασία του μαυρίσματος για λίγο και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν. Για να αφαιρέσετε τα νεκρά στοιχεία από το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό προϊόν πίλινγκ

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία