Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση

Καμιά μονιμότητα δεν μας ανήκει…

Ηλικιωμένοι

Είμαστε ένα κύμα που κυλάει και προσαρμόζεται στο σχήμα που θα συναντήσει.

Την στιγμή που σου γράφω αυτές τις γραμμές, Μεγάλη Παρασκευή ξημερώνοντας, βρίσκομαι και ο ίδιος πλέον στην 5η εβδομάδα της καραντίνας. Δε θα σου πω ψέμματα: Υπάρχουν, ακόμη, πρωϊνά που ξυπνώ και αρνούμαι να πιστέψω τι έχει συμβεί! Κατόπιν επαναλαμβάνω αργά και χαμηλόφωνα τα λόγια με τα οποία ξεκίνησα απόψε να γράφω: Καμιά μονιμότητα δεν μας ανήκει. Είμαστε ένα κύμα που κυλάει και προσαρμόζεται στο σχήμα που θα συναντήσει. Λίγο λίγο, καθώς το λέω, νιώθω καλύτερα. Τα πάντα είναι θέμα mindset! Θέλει χρόνο, μην μου αγχώνεσαι!

Θα σου πω μια σύντομη ιστορία…

Υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων της άσκησης στην Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι και αποτελούν την ομάδα της έρευνας REtirement in ACTion (REACT). Μπορείς να δεις λεπτομέρειες για το υλικό της πολυετούς παρέμβασής τους, μέσω φυσικής δραστηριότητας, σε πληθυσμό μεγάλης ηλικίας στο ακόλουθο link: https://www.thereactstudy.com/ . Επειδή μια εικόνα κάνει τόση δουλειά όσο χίλιες λέξεις θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά και στο ακόλουθο video. Θα σε βοηθήσει να μπεις λίγο ακόμη περισσότερο στο κλίμα. Σε αυτά, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου στη συνέχεια!

Η ερευνητική ομάδα από την Βρετανία, ξεκινά την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα (23 Απρίλη) την εβδομαδιαία έκδοση ενός εγχειριδίου προσανατολισμού για άσκηση και well being! Κάθε εβδομάδα και μια νέα έκδοση η οποία κατά κύριο λόγο θα απευθύνεται στην πληθυσμιακή ομάδα των 65+.

Αυτή η γλυκιά ηλικία…

Είναι η ομάδα των συνανθρώπων μας η οποία κατά κύριο λόγο παρουσιάζει ευπάθεια την εποχή του covid 19 και η οποία για πολλούς μήνες ακόμη (μέχρι και τον ερχομό ενός αποτελεσματικού εμβολίου) θα μείνουν σπίτι!

Στα πλαίσια αυτής της Βρετανικής δράσης, έχει ανοίξει ένας δίαυλος συνεργασίας μεταξύ εμού και της Dr Αφροδίτης Στάθη από το Πανεπιστήμιο του Birmingham η οποία και ηγείται της ερευνητικής δράσης της ομάδας REACT. https://www.birmingham.ac.uk/staff/profiles/sportex/stathi-afroditi.aspx

Στόχος μας είναι να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τις Βρετανικές συστάσεις και συμβουλές στον Ελληνικό πληθυσμό. Αρκετές οι ομοιότητες σαφώς, αρκετές όμως και οι διαφορές! Για παράδειγμα ο Άγγλος τρώει fish and chips αλλά εγώ θα προτιμήσω το σουβλάκι…

Αστειεύομαι!

Κάθε εβδομάδα, λοιπόν, θα έχεις να περιμένεις από εμάς κάτι καινούργιο! Όλα όσα γνωρίζουμε προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα ερωτηματικά σου!

Τι γνωρίζουμε

Πριν μπει καν ο Απρίλης, τελευταία μέρα του Μάρτη, έχοντας κατά νου τι είχε συμβεί αλλά και τι ακολουθεί, σου είχα ετοιμάσει στο Healthex το ακόλουθο άρθρο. Αν δεν το είχες διαβάσει τότε, ποτέ λένε δεν είναι αργά. Εγκλεισμός και ευπαθείς ομάδες: healthex.gr/2020/03/31

Είναι σημαντικότατο τους επόμενους μήνες να μείνεις ενεργός όσο αφορά την Φυσική σου δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι με τα νέα δεδομένα του ιού δεν θα πας στο γυμναστήριο της περιοχής σου και ίσως στερηθείς και την καθημερινή πολύωρη βόλτα σου στη γειτονιά ή την πόλη.

Εδώ, εγώ και η κ. Στάθη θα σου προσαρμόσουμε λύσεις!

Τι λέει η επιστημονική βιβλιογραφία;

  • Η προσαρμοσμένη, συχνή, άσκηση μέσα στην εβδομάδα θα σε βοηθήσει να συντηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σε καλή κατάσταση. Ακόμη και σε περίπτωση που νοσήσεις θα μπορείς στα σοβαρά να ελπίζεις σε ηπιότερα συμπτώματα (1).
  • Η φροντίδα του εαυτού σου, μέσα από άσκηση αλλά και μέσα από απλά διατροφικά tips (ασφαλώς θα σου δίνουμε, κάθε εβδομάδα, και τέτοια) θα σε βοηθήσει αφάνταστα και για έναν ακόμη λόγο: να έχεις έναν σκοπό! Κάθε μέρα… Ξέρεις, όλο αυτό που συμβαίνει σε οδηγεί, πιθανότατα, μέσα στην ημέρα να χάνεις τον προσανατολισμό και την πίστη σου!
  • Σε χρειάζεσαι αγαπητέ και αγαπητή μου! Ακόμη κι αν τίποτα από όσα συμβαίνουν εκεί έξω δεν περνά από το χέρι σου και από το χέρι μου, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το να φροντίζω τον εαυτό μου και να με αγαπάω (ναι σωστά διαβάζεις…) είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ξυπνήσω και αύριο και να σηκωθώ! Η ρουτίνα, σε τετοιες καταστάσεις σώζει!
  • Φυσική δραστηριότητα, ισορροπημένα γεύματα και ικανοποιητικός ύπνος θα σε βοηθήσει σε επίπεδο καλής ψυχολογίας. Ενδορφίνες και καλή χημεία στον εγκέφαλο (2). Είναι σημαντικό να σώσουμε το μυαλό μας και να συντηρήσουμε ηθικό!
  • Τέλος ξέρουμε πολύ καλά ότι η καθιστική ζωή σύντομα θα σε γυρίσει πίσω σε επίπεδο νευρομυϊκών προσαρμογών και σκελετικών αντοχών. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να μπορείς να εξυπηρετείς τις ατομικές σου ανάγκες (3-4). Να παραμείνεις λειτουργικός διότι θα έρθουν ξανά οι παλιές καλές ημέρες. Έστω και αν χρειαστεί να περιμένουμε κάποιους μήνες για αυτό! Για τις επιπτώσεις του, δίχως φυσική δραστηριότητα, εγκλεισμού σου είχα κάνει λόγο και στο ακόλουθο τηλεοπτικό video. Ρίξε του μια ματιά…

Καμιά μονιμότητα δεν μας ανήκει. Είμαστε ένα κύμα που κυλάει και προσαρμόζεται στο σχήμα που θα συναντήσει.

Τα παραπάνω λόγια, δυστυχώς, δεν μου ανήκουν! Αποτελούν πνευματικό μόχθο του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Έρμαν Έσσε. Ταιριάζουν τόσο πολύ στις ημέρες που ζούμε!

Στην πραγματικότητα πάντα ταίριαζαν. Ως άνθρωποι όμως, είναι στη φύση μας να απωθούμε τις δύσκολες αλήθειες της ύπαρξης μας!

Για τους επόμενους μήνες λοιπόν, κάθε εβδομάδα, εγώ προσωπικά μαζί με την ομάδα REACT θα φροντίσουμε να σε κρατήσουμε δραστήριο σωματικά και πνευματικά! Με έναν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Όπως αρμόζει και αξίζει στην επιστήμη μας και στον (κάθε) άνθρωπο!

Την επόμενη εβδομάδα: Με τους φίλους από το Birmingham θα φωνάξουμε, ‘Let’s get moving’…

Μέχρι τότε, μείνε ασφαλής και σκέψου κάτι όμορφο!

Βιβλιογραφία

  1. Davison, G., C. Kehaya, and A. Wyn Jones, Nutritional and Physical Activity Interventions to Improve Immunity. American Journal of Lifestyle Medicine, 2016. 10(3): p. 152-169.
  2. Stathi, A., K.R. Fox, and J. McKenna, Physical activity and dimensions of subjective well-being in older adults. Journal of Aging and Physical Activity, 2002. 10(1): p. 76-92.
  3. Fox, K.R., et al., Objectively assessed physical activity and lower limb function and prospective associations with mortality and newly diagnosed disease in UK older adults: an OPAL four-year follow-up study. Age and Ageing, 2015. 44(2): p. 261-268.
  4. Simmonds, B., et al., Objectively assessed physical activity and subsequent health service use of UK adults aged 70 and over: a four to five year follow up study. PloS one, 2014. 9(5): p. e97676.

Σχετικά με τον δημιουργό

Δημήτρης Βουδούρης/ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Sports Science Bsc.- Nutrition/Dietetics HND - Molecular & Applied Physiology MSc

Ο Βουδούρης Δημήτριος ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1996 στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,αποφοιτώντας με ειδικότητα στην Ειδική Φυσική Αγωγή. Συνέχισε τις σπουδές στην επιστήμη της Διαιτολογίας (Οκτώβριος 2011-Ιούλιος 2013)και από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι κάτοχος διπλώματος HND in Dietetics του CAMBRIDGE REGIONAL COLLEGE.

Από το Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στο Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Κλινική Διατροφή.

Τον Απρίλιο του 2014 απέκτησε δίπλωμα Εξειδίκευσης Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) το οποίο και πιστοποιειται από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED)

Εντός του 2015 παρακολούθησε το on line εκπαιδευτικό πρόγραμμα του European Institute of Nutritional Medicine και απέκτησε το δίπλωμα της Metabolomic Academy ενώ το καλοκαίρι του 2015 έκανε την πρακτική του στην Μεταβολομική κλινική του Δρ. Τσουκαλά Δημητρίου.

Εντός του 2017 ολοκλήρωσε την εκπαιδευσή του στο Κλινικό Pilates, υπό την καθοδήγηση της PT-MSc κ. Ματσούκη Ελένης στο GPC.

Τον Σεπτέμβρη του 2018 εισήχθη ως μεταπτυχιακός Φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στο τμήμα της Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας. Η διπλωματική του εργασία, την άνοιξη του 2020 ήταν σχετική με την επίδραση ενός βραχύχρονου πρωτοκόλλου άσκησης σε ασθενείς με NAFLD.

Τον Οκτώβρη του 2020 αναμένεται, επίσημα, να ξεκινήσει την Διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σχετική με τα Μεταβολικά νοσήματα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2016 -2020: Ιδιοκτήτης της εταιρείας HealthEx η οποία δραστηριοποιείται στο πεδίο των on line υπηρεσιών άσκησης. Προσωπικός γυμναστής σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ιανουάριος 2005 - 2016: Συνιδιοκτήτης Γυμναστηρίου με τον διακριτικό τίτλο, ‘Golden Gym’, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Οκτώβριος 2013-2015:
Καθηγητής Προπονητικής και Αθλητικής Διατροφής, στο Αττικό κολέγιο.

Ιανουάριος 2012 - Σήμερα:
Συνεργάτης αρθογράφος σε ιστοσελίδες, καθώς και δημοσίευση άρθρων, σχετικά με άσκηση και υγεία (iatronet-diatrofi-my diatrofi).

Σεπτέμβριος 2003 – 2004:
Υπεύθυνος Ανάπτυξης Πωλήσεων και Γυμναστής στην εταιρεία, ’Golden Gym’, Γαλατσίου και Κυψέλης.

Δεκέμβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003:
Διευθυντής Ανάπτυξης Πωλήσεων της εταιρείας ‘Lipogen’, στα καταστήματα, Αγ. Αναργύρων – Αμαρουσίου – Τρίπολης – Κορίνθου.

Σεπτέμβριος 2001 – Δεκέμβριος 2002:
Υπεύθυνος Promotion και κατόπιν Διευθυντής Α΄ Πώλησης, της εταιρείας ΠΡΙΝΟΥ, στο κατάστημα Περιστερίου.

1999 - 2001:
Καθηγητής στα Ι.Ε.Κ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Τμήμα Αισθητικής, Καθηγητής Ανατομίας, Φυσιολογίας και Βασικής Γυμναστικής.

1993 - 2001:
Group Fitness Instructor, στα κορυφαία γυμναστήρια της Αθήνας.

Εμφανίσεις σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, με θέματα Group Fitness, σε Mega Channel, Star Channel και σταθερή πρωινή παρουσία στο Tele City.

Περιοδική Ενασχόληση με Personal Training.
Additional Info
Τηλέφωνο: 6937377271
Email: voudoudi@yahoo.gr