Dr Plus - Diatrofi

Lifestyle Ψυχολογία

Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους μου;

epiteuxi-stoxon

Όταν μεγαλώσω θα πρέπε: να σπουδάσω, να έχω ένα καλό και επικερδές επάγγελμα, να παντρευτώ σχετικά νωρίς για να κάνω παιδιά.

Θα είμαι εξαιρετική σύζυγος, θα φροντίσω να συντηρήσω το γυμνασμενο μου κορμί. Θα καθαρίζω και θα μαγειρεύω εγώ στο σπιτικό μου, θα παραμείνω όμως και ερωτική για τον σύντροφό μου. Θα συνεχίσω τα χόμπυ μου, θα ταξιδέψω όλο τον κόσμο, δεν θα ξεχάσω τους φίλους μου…

Και η λίστα συνεχίζεται ατελείωτα….

Τελικά, πόσα από αυτά τα θέλω είναι αληθινά και πόσα “φορεμένα” από το περιβάλλον μας, τους συγγενείς/φίλους ή και ακόμη από τα “πρότυπα”  της σημερινής γυναίκας για να είναι ή να πιστεύει ότι είναι πετυχημένη και άρα ευτυχισμένη;

Μεγαλώνοντας και η ίδια με τέτοια στερεότυπα τελειότητας, ευτυχώς κατάλαβα από νωρίς ότι όλο αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αμέσως μετά, το βάρος της αποτυχίας έφυγε από τις πλάτες μου!

Απ’ την άλλη όμως, δεν μπορώ να θέσω εγώ για τον εαυτό μου στόχους; Φυσικά! Φυσικά και πρέπει, ίσως και επιβάλλεται. Αν δεν θέσω εγώ ένα κάποιο πλάνο για τη ζωή μου…τότε τα πλάνα και οι απόψεις των άλλων γίνονται δικές μου…

Για να το κάνω πιο σαφές

Αν για παράδειγμα ένας νέος δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο τί θέλει να σπουδάσει ή με τι να ασχοληθεί επαγγελματικά (πράγμα που όντως θέλει χρόνο και τριβή με τη ζωή) όλος ο περίγυρος θα λέει:

  • εσύ πρέπει να γίνεις δικηγόρος γιατί έχεις λέγειν
  • να γίνεις γιατρός γιατί θα βγάλεις πολλά χρήματα
  • να γίνεις υδραυλικός δεν θα μείνεις ποτέ από δουλειά

Έχει δει όμως κανένας το τί πραγματικά αρέσει στον νέο; Δεν μπορούμε να πετύχουμε στόχους που δεν επιθυμούμε πραγματικά!

Να το πούμε και αλλιώς, πετυχαίνουμε στόχους για τους όποιους μέσα μας έχουμε την αίσθηση του έρωτα. Μπορεί να καταπιανόμαστε με αυτό και να περνάνε ατελείωτες ώρες αλλά να μην νιώθουμε κούραση, γιατί απλά το κάνουμε με αγάπη!

Οπότε, μόλις βρήκαμε το πρώτο κριτήριο επιτυχίας ενός στόχου, να το θέλουμε πάρα πολύ! Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Μπορεί για παράδειγμα εγώ να θέλω να γίνω πιλότος, αλλά έχω μυωπία… Οπότε σίγουρα δεν μπορώ να κάνω αυτό το επάγγελμα… Αν δεν υπήρχε το λέιζερ  στα μάτια για να διορθώσει τη μυωπία μου θα ένιωθα αποτυχημένη;

Εκτός λοιπόν από το να θέλω να ολοκληρώσω ένα στόχο, πρέπει να δω και τη δυναμική μου. Μπορεί να μην έχω τη δυνατότητα να το εφαρμόσω επαγγελματικά, αλλά σαν χόμπυ. Το οποίο και πάλι θα μου δώσει χαρά! Οπότε φέρνω το στόχο στα μέτρα μου.

Έτσι, έχουμε και το δεύτερο κριτήριο

Για τον στόχο που έχω θέσει, κοιτάζω το που μπορώ να φτάσω εγώ, όχι ο διπλανός μου και δεν λειτουργώ συγκριτικά. Κοιτάζω πώς μπορώ με τις δικές μου δυνάμεις να το προσεγγίσω.

Και αφού, έχω βρει αυτό που θέλω, έχω δει και το πώς θα το εφαρμόσω επάνω μου έχει έρθει η ώρα να δρασω. Να δώσω τον προσωπικό μου αγώνα για την κατάκτηση του στόχου…

Εδώ ακριβώς έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παραιτήσεων και ο λόγος είναι μπροστά στα μάτια μας.

Είτε έχουμε θέσει τεράστιους στόχους (οπότε πώς να τους υλοποιήσουμε;), είτε βιαζόμαστε να δούμε γρήγορα αποτελέσματα. Πράγμα που δεν είναι πάντα εφικτό! Το κάθε τι θέλει το χρόνο του.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι για να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, είτε συμπεριφορά, είτε κάποια άλλη συνθήκη που έχει εγκατασταθεί μέσα μας για πολλά χρόνια δεν μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμη.

Ο Οδυσσέας χρειάστηκε 20 χρόνια για να επιστρέψει στην Ιθάκη…. Έκανε τόσες στασεις, πέρασε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, από την Κίρκη και τις σειρήνες, όμως στο τέλος τα κατάφερε…

Γιατί; Γιατί καταρχάς είχε στόχο (την Ιθάκη) και γιατί πήγε στο Ρυθμό που μπορούσε ο ίδιος σεβόμενος τη δική του δυναμική. 

Σημασία δεν έχει το ποσό γρήγορα θα πετύχει κανείς το στόχο του…αλλά να είναι στο δρόμο αυτό… Όπως πολύ εύστοχα λέει και ο ποιητής μας “σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι ο δρόμος σου να είναι μακρύς…”

keadd-logo

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ζωή Λάσκαρη / Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας