Dr Plus - Diatrofi

Αξίζει η παράκαμψη

Άρωμα Νέας Υόρκης στη Θεσσαλονίκη

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι παρόλο που ζω στην Αθήνα, η αγαπημένη μου πόλη είναι η Θεσσαλονίκη. Εντούτοις, την τελευταία φορά που την επισκέφτηκα, ζήλεψα ακόμα περισσότερο τους Θεσσαλονικείς.

Η δουλειά που έχει γίνει τόσο στο κέντρο, αλλά κυρίως στην ανανεωμένη παραλία της, θυμίζει κάτι περισσότερο από μια απλή Ευρωπαϊκή πόλη.

Μια απέραντη παιδική χαρά

Με ήλιο ή όχι, με κρύο ή ζέστη, η παραλία γεμίζει με χαμογελαστές φάτσες που απολαμβάνουν την παραλία.

Τα Σαββατοκύριακα μεταμορφώνεται σε μια απέραντη παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους. Ποδηλάτες, περιπατητές, ερασιτέχνες αθλητές, ζογκλέρ, κλόουν, καλλιτέχνες πάσης φύσεως, μουσικοί. Αυτοί αλλά και ακόμα περισσότεροι, δημιουργούν ένα απίθανο μωσαϊκό χαράς, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Με χαλαρό περπάτημα μπορείς να διασχίσεις την παραλία από την είσοδο του λιμανιού και τα Λαδάδικα έως την άλλη άκρη, περίπου σε μια ώρα. Δεν θα καταλάβεις πώς πέρασε ο χρόνος. Σχεδόν κάθε λίγα μέτρα, κάτι θα βρεθεί να σου αποσπάσει την προσοχή κάνοντας τη βόλτα σου μια υπέροχη εμπειρία.

Αν η απόσταση αυτή σου φαίνεται μακρινή με τα πόδια, περίπου στο ύψος του Μακεδονία Palace μπορείς να νοικιάσεις από ατομικό ποδήλατο, μέχρι τροχήλατο αμαξάκι για όλη την οικογένεια και να σε μεταφέρει για μια ρομαντική βόλτα σε άμαξα με άλογο και ιδιωτικό καροτσέρη.

Επίσης, μπορείς να:

  • καβαλήσεις το μαγικό τραινάκι που διασχίζει την παραλία
  • κάνεις μια βόλτα με το πειρατικό καράβι από άκρη σ’ άκρη του Θερμαϊκού

Navona, Aperitivos & Italian Flavors

Κάπου στη μέση αυτής της διαδρομής, στο ύψος του επιβλητικού ξενοδοχείου Μακεδονία Palace ανακάλυψα το εστιατόριο Navona.

Αν κάποιος μου έδενε τα μάτια και ξαφνικά μου τα άνοιγε μέσα στο εστιατόριο, θα πίστευα ότι βρισκόμουν σε κάποιο άλλο τόπο όπως στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του συγκεκριμένου χώρου είναι πέρα από κάθε φαντασία για τα Ελληνικά δεδομένα.

Τα τραπέζια είναι στημένα σε στυλ αμφιθεατρικής ροτόντας ώστε να έχουν όλα θέα προς την θάλασσα. Όλα αυτά σε μια τόσο ζεστή ατμόσφαιρα που σε προδιαθέτει να ξεκινήσεις πίνοντας τον καφέ σου, να περάσεις στο φαγητό και να συνεχίσεις με ποτό σε μια επίμονη προσπάθεια να κρατήσεις στη μνήμη σου όλα τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας που αλλάζουν διαρκώς μπροστά στα μάτια σου.

Το menu καθαρά με Ιταλικά αρώματα. Αυθεντική πίτσα, φρέσκα ζυμαρικά και άλλες συνταγές εμπνευσμένες από τη γειτονική χώρα.

Φρύ, Γεύσεις με άρωμα Κάσου

Για το εστιατόριο Φρύ έχω αναφερθεί και στο παρελθόν. Κάθε φορά που πηγαίνω όμως είναι σαν να συναντώ το ίδιο ευχάριστο κλίμα με διαρκώς ανανεωμένες γεύσεις.

Οι αρχιμάστορες και εμπνευστές του χώρου επιφυλάσσουν διαρκώς τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Χαίρομαι πραγματικά όταν κάποιοι αγαπημένοι χώροι αντέχουν επάξια στο χρόνο και κερδίζουν διαρκώς νέους θαμώνες.

Το Φρύ που έχει την ονομασία του από τον γνωστό κόλπο της Κάσου, αποτελεί την προσωποποίηση των πιο εξαιρετικών Ελληνικών γεύσεων. Αξιοποιεί τα πιο φρέσκα υλικά και τη δημιουργική φαντασία των εμπνευστών όλης της ομάδας του εστιατορίου.

Για όλους εμάς που έχουμε τη σπάνια χαρά να ανεβαίνουμε προς τη συμπρωτεύουσα, το Φρύ αποτελεί πάντα σαν το απάγκιο για το ταξίδι μας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas