Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Κι άλλη αποτυχημένη δίαιτα; Κάνε κάτι διαφορετικό!

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι από μόνες τους οι δίαιτες δεν έχουν αποτελέσματα για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Στις περισσότερες από αυτές, μόνο ένα μικρό ποσοστό χάνει βάρος και το διατηρεί για διάστημα 5 ετών. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό, φαίνεται να είναι η τάση του ανθρώπινου σώματος να διατηρεί το βάρος όταν η τροφή λιγοστεύει, προκειμένου να αποτρέψει τη λιμοκτονία. Έτσι λοιπόν, οι πολύ αυστηρές δίαιτες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, απαιτώντας μεγαλύτερο περιορισμό θερμίδων προκειμένου να χαθεί βάρος. Πέρα από την «στέρηση» στην οποία πρέπει να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας, οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση μας, την αυτοεκτίμηση μας, το άγχος, να δημιουργήσουν εμμονές με το φαγητό, επεισόδια υπερφαγίας, ενοχές και γενική εξουθένωση του οργανισμού. Όσες περισσότερες δίαιτες δοκιμάζει κανείς κι αποτυγχάνει, τόσο πιο αποτυχημένος αισθάνεται και τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να χάσει κιλά.

 

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν, είναι επειδή δεν απευθύνουν την συναισθηματική πλευρά της υπερφαγίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε όταν βαριούνται, όταν νιώθουν μοναξιά ή θλίψη ή για να μετριάσουν άλλα συναισθήματα. Η συναισθηματική υπερφαγία δημιουργεί αναπόφευκτα έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης με το φαγητό. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που κάποια άτομα δεν αισθάνονται ποτέ «χορτασμένα», επειδή δεν λαμβάνουν ποτέ το σήμα για να σταματήσουν να τρώνε μιας και δεν πεινούσαν εξαρχής. Για να συνειδητοποιήσεις εάν το κίνητρο σου σε σχέση με το φαγητό είναι η πραγματική πείνα ή εάν απλά προσπαθείς να ανακουφίσεις τα συναισθήματα σου, θα ήταν ωφέλιμο να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν φας : Πεινάω πραγματικά ή θέλω μόνο να αλλάξω τον τρόπο που νιώθω;

Εάν δεν συνυπάρχουν ιατρικοί λόγοι που εμποδίζουν την προσπάθεια σου και θες να αυξήσεις τις πιθανότητες σου για να χάσεις αποτελεσματικά βάρος,

Ενίσχυσε το ψυχολογικό κομμάτι της προσπάθειας σου κάνοντας αυτή την απλή άσκηση για να ενδυναμώσεις τα κίνητρα σου:

Α. Φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα εάν συνεχίσεις να έχεις τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και συνεχίσεις να παίρνεις βάρος. Ποιές νομίζεις ότι θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης στην υγεία σου; Ποιές θα είναι οι συνέπειες στις σχέσεις σου; Στον τρόπο που νιώθεις με το σώμα σου και γενικά την ικανοποίηση με τη ζωή σου;

Β. Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα εάν έχεις κατορθώσει το στόχο σου κι έχεις αποτελεσματικά χάσει βάρος. Πώς νιώθεις; Πώς είναι οι σχέσεις σου; Τι ρούχα φοράς; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

Ποιές από τις δύο πραγματικότητες προτιμάς; Είναι στο χέρι σου ν’ αποφασίσεις

2 . Προτίμησε μια υγιεινή διατροφή από μια εξαντλητική δίαιτα. Προγραμμάτισε τη μέρα σου έτσι ώστε να έχεις χρόνο ν’ αγοράσεις και να προετοιμάσεις ένα θρεπτικό γεύμα. Ταυτόχρονα, βάλε στη ζωή σου περισσότερη άσκηση ακόμα κι αν σε πρώτη φάση είναι μόνο περπάτημα.

3. Μην στερείς τον εαυτό σου από τροφές που σου αρέσουν. Κατανάλωσε τις όμως όταν πραγματικά πεινάς, όχι για να περάσει η ώρα ή επειδή θέλεις ν’ ανεβάσεις τη διάθεση σου.

4. Φάε τη κάθε σου μπουκιά αφιερώνοντας την προσοχή που της αξίζει. Απέφευγε να τρως μπροστά στον υπολογιστή, στην τηλεόραση ή όταν οδηγείς. Το φαγητό είναι μία εμπειρία απόλαυσης που όταν της δίνεις όλη σου την προσοχή γίνεται πιο χορταστική και ικανοποιητική. Παρατήρησε τη μυρωδιά, την υφή, τη γεύση και τη θερμοκρασία της τροφής. Όσο πιο πολύ είσαι μέσα στην εμπειρία σου, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορείς να καταλάβεις πότε χόρτασες και χρειάζεται να σταματήσεις.

5. Θυμήσου ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο πιστεύεις ότι θα είσαι αποτελεσματικός σε σχέση με το στόχο σου, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταφέρεις. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, να απογοητεύεται από παλιές αποτυχίες, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι το παρελθόν δεν προβλέπει το μέλλον και εμψύχωσε τον εαυτό σου λέγοντας «Θα τα καταφέρω!».

6.Ενημέρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου για το στόχο σου και ζήτησε τους να σε υποστηρίξουν για να βελτιώσεις την υγεία σου. Εάν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο στην οικογένεια σου που θέλει να χάσει βάρος, τόσο το καλύτερο γιατί θα μπορείτε να εμψυχώνετε ο ένας τον άλλον.

7. Θύμιζε στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της μέρας τι σε παρακινεί να χάσεις βάρος και γιατί είναι σημαντικό για σένα. Οραματίσου τον εαυτό σου να έχει καταφέρει το στόχο του, όπως έκανες στην άσκηση παραπάνω.

Πηγή: www.happymind.gr

Για την συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Μαρία Μεραμβελιωτάκη Simon MSc. Συμβουλευτική ψυχολόγος, Πρακτικός Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP Practitioner)

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.